Vanlige spørsmål om fødselsrifter og sting

Fødselsrifter og sting

Har du spørsmål når det kommer til fødselsrifter? Kanskje du finner svar på noen av dem her.

Hvor mange sting har jeg fått?

Noen ganger kan vi si hvor mange sting vi har sydd nedentil, mens andre ganger sitter vi ikke og teller mens vi syr. Vi syr både enkle- og fortløpende sting. Stingene kan også sitte igjennom eller under huden. Stingene som sitter under huden vil ikke bli synlig.

Du kan lese mer om fødselsrifter HER.

Fødselsrifter og sting
FOTO: Privat (C)

Vil stingene gå opp om jeg har avføring?

Må du på do, så skal du gå på do. Ikke utsett dobesøket i frykt for at stingene skal gå opp. Stingene nedentil er sydd godt og skal ikke gå opp når du har avføring.

Kanskje du gruer deg til dobesøk etter fødselen, særlig det første? Dette er forståelig, men det skal gå fint. Det vil mest sannsynlig gå mye bedre, enn hva du hadde grudd deg til på forhånd.

Utover selve dobesøket, kan det være lurt å tenke litt på hvordan du kan forebygge hard og treg mage. Det er normalt å ha litt treg mage etter fødselen og det kan gjerne gå flere dager før du har avføring.

Når det kommer til kosthold kan inntak av fullkorn, rikelig med væske, linfrø, svisker eller syrnete melkeprodukter bidra til at magen ”holdes i gang” og at du har avføring regelmessig. Legg gjerne linfrøene i vann over natten før de spises.

Liker du kaffe? En god kopp kaffe på morningen, kan kanskje få sving på magen?

I tillegg vil bevegelse og korte gåturer være fint. Beveg deg gjerne litt rundt på barselavdelingen, kanskje du kan gå litt i korridoren?

Noen kan også ha god nytte av for eksempel Laktulose eller Duphalac, en søt olje som vil bidra til å holde avføringen myk. Holdes magen i gang og avføringen myk, vil du kanskje oppleve mindre ubehag i underlivet når du skal på do. Spør jordmor på barselavdelingen om tips og råd hvis magen er treg eller hvis du gruer deg til å ha avføring etter fødselen (Spydslaug, Baghestan, Laine, Norderval, & Olsen, 2014).

Når du går på do, kan du oppleve en slags tyngdefølelse eller økt trykk i underlivet. For å redusere denne følelsen kan du ta et stykke toalettpapir på hånden, hold deretter litt i mot fortil. Dette kan oppleves støttende og følelsen av økt trykk eller press nedentil kan bli mindre.

Husk også på at du er på sykehuset de første dagene etter fødselen. Noen mager er mer følsomme for ukjente steder og doer. Kanskje du endelig kommer deg på do, når du først kommer hjem?

Holder du magen «i gang» etter fødselen og har regelmessig avføring vil dette også bidra til å forebygge hemoroider eller forverring av hemoroidene.

Du kan lese mer om hemoroider HER.

Må jeg fjerne stingene?

Suturtrådene/ stingene er selvoppløselig og vil forsvinne i løpet av 1- 2 måneder, avhengig av type tråd som har blitt brukt. Når dine sting vil forsvinne får du informasjon om eller du kan spørre om det.  

Fødselsrifter og sting
FOTO: Privat (C)

Hvor lenge er riftene vonde?

Det er normalt å føle seg øm, sår og hoven nedentil etter fødselen. Hvor lenge du har smerter og/ eller ubehag nedentil vil variere med tanke på blant annet hvilke type rift du har fått. Underlivet er naturligvis mest vondt de første dagene og uken etter fødselen, før de gradvis avtar.

Har du mye vondt nedentil etter fødselen, finnes det ulike smertelindringsmetoder du kan forsøke. Spør jordmor på barselavdelingen om dette.

Eksempler på smertelindring kan være isbind, Paracet og NSAID- preparater. Vil du lese mer om smertelindring av fødselsrifter? Les mer HER.

Hvor lang tid bruker riftene på å gro?

Rifter i underlivet gror raskt og det oppstår sjeldent infeksjon. De fleste rifter har grodd innen 2 uker, litt avhengig av hvordan rift du har fått.

Lurer du på om fødselsriften (-e) har grodd som de skal?

Da kan jordmor tilse riftene før du reiser hjem fra sykehuset og en ny undersøkelse kan gjøres på 6 ukers kontrollen.

Du kan lese mer om hva som skjer på en 6 ukers kontroll HER.

Fødselsrifter og sting
FOTO: Privat (C)

Kan jeg få infeksjon nedentil, om jeg ikke vasker med såpe daglig?

Infeksjon eller betennelse i riftene nedentil er ikke så veldig vanlig, men allikevel skal du vite hva du skal være oppmerksom på om det oppstår og da skal du selvfølgelig ta kontakt med jordmor eller lege.

Er du usikker på om det er infeksjon skal du også ta kontakt. Det er bedre å ta kontakt en gang for mye, enn en gang for lite om du er bekymret. Tegn på infeksjon nedentil kan for eksempel være økende smerte, hovenhet, vond lukt eller at du får feber og sykdomsfølelse.

De første ukene etter fødselen kan du skylle deg nedentil med vann flere ganger daglig og skifte til rent bind regelmessig. Klapp forsiktig tørt eller du kan for eksempel bruke hårføner også.

Renselsen kan lukte sterkt, om du ikke skyller deg nedentil og skifter bind regelmessig gjennom døgnet. Riftene vil også få bedre groforhold om du er flink til å skylle og skifte bind regelmessig. God hygiene er viktig.

Såpe kan du bruke etter hvert når det ikke er så sårt, ømt og vondt lenger. Du bestemmer selv når du er klar for å begynne med dette. Du kan for eksempel begynne å vaske deg med såpe i område rundt underlivet ditt, men ikke direkte på?

Velg gjerne en mild og tilpasset såpe for underlivet.

Riftene har grodd etter ca 2 uker avhengig av hvordan rift du har fått. Sytrådene vil forsvinne av seg selv etter rundt 1- 2 måneder.

Mens riftene gror bruk luftig undertøy, gjerne laget av bomull og skift bind regelmessig. Unngå blant annet sykling, ridning, å ha beina i kryss når du sitter, bruk av badering eller å sitte på huk de første ukene etter fødselen. Sårområdet trenger hvile. Sexuallivet kan du gjenoppta når du selv føler deg klar for det.

Fødselsrifter og sting
FOTO: Privat (C)

Vil jeg bli ”normal nedentil” etter at riftene har grodd?

Den første uken etter fødselen kan underlivet være hovent og ha blåmerker. Du kan også ha noen synlige sytråder, hvis du ser eller kjenner godt etter. Dette er helt normalt.

En del sting blir sydd under huden, men ikke alle og det er disse som kan være synlige.

Underlivet gror og heler seg raskt. I løpet av den første uken vil mye av hevelsen og evt blåmerker forsvinne gradvis.

Du vil kanskje merke at det gjør mindre og mindre vondt å sitte?

De fleste riftene har grodd etter rundt to uker og sytrådene er selvoppløselig. Sytrådene kan bruke opp til to måneder på å forsvinne helt.

Etter noen uker vil underlivet ditt se tilnærmet likt ut som det gjorde før fødselen. Er ikke dette fantastisk? Tenk på den flott restitusjonsjobben kroppen din har gjort. Kroppen er veldig flink til å reparere seg selv etter en fødsel.

Det som kan være fint å investere litt tid til, er bekkenbunnstrening for å styrke musklene nedentil igjen. Du kan lese mer om bekkenbunnen og bekkenbunnstrening HER.

Fødselsrifter og sting
FOTO: Privat (C)

Blir sting og rifter kontrollert før jeg reiser hjem fra sykehuset?

Har du fått rifter under fødselen og blitt sydd, syns mange det er betryggende at dette undersøkes av jordmor før hjemreise fra sykehuset og på 6 ukers kontrollen.

Da ser vi blant annet på om fødselsriftene har grodd som de skal, at det ikke er noe tegn til infeksjon og hvis du har noe smerte eller ubehag nedentil, kan vi undersøke dette også.

Litteraturliste

Spydslaug, A. E., Baghestan, E., Laine, K., Norderval, S., & Olsen, I. P. (2014). Perinealruptur. from http://www.legeforeningen.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: