Ofte stilte spørsmål etter en fødsel

Spørsmål etter fødselen

Hvilke spørsmål går igjen og hva er det normalt å lure på etter at du har vært igjennom en fødsel?

Les igjennom disse 10 spørsmålene, så får du kanskje svar på noe du lurer på eller blir litt bedre forberedt til tiden etter fødselen.

Er det en risiko for at stingene går opp, når jeg har avføring?

Må du på do, så skal du gå på do. Ikke utsett dobesøket i frykt for at stingene skal gå opp. Du er sydd godt nedentil og stingene skal ikke gå opp når du har avføring.

Mange kvinner gruer seg til de første dobesøkene etter fødselen, særlig det første. Dette er fullt forståelig, men de aller fleste forteller at dobesøkene går overraskende fint.

Da er det vel ingen vits å bruke masse tid på å grue seg?

wc

Et lite tips….

Er du hard i magen og må presse for å få ut avføringen, kan du oppleve at det blir et økt press i underlivet. Dette kan oppleves ubehagelig, når du allerede er hoven og har smerter nedentil etter fødselen.

Syns du denne følelsen er ubehagelig?

Ta et stykke med toalettpapir på hånden, også holder du litt i mot fortil. Dette kan virke støttende og følelsen av det økte presset nedentil kan reduseres.

Utover selve dobesøket, kan det være lurt å tenke litt på hvordan du forebygger hard og treg mage.

Det tar gjerne noen dager før du kommer deg ordentlig på do etter en fødsel. Mange kan bli litt stresset av dette, men stress vil jo ikke gjøre situasjonen noe bedre.

Spis frø og fullkorn, gjerne linfrø som bløtlegges i vann over natten. Svisker, yoghurt, Biola og nok væske, kan også forebygge treg mage.

Liker du kaffe? En god kopp kaffe på morningen, kan også få sving på magen.

I tillegg vil bevegelse og korte gåturer være fint. Beveg deg gjerne litt rundt på barselavdelingen, kanskje du kan gå litt i korridoren?

Husk også på at du er på sykehuset de første dagene etter fødselen. Noen mager er mer følsomme for ukjente steder og doer. Kanskje du endelig kommer deg på do, når du først kommer hjem?

Syns du det går for lang tid før du kommer deg på do og blir bekymret, henvend deg til jordmor som jobber på barselavdelingen.

Må jeg bruke bleie lenge?

Den store bleien er praktisk å bruke den første tiden etter fødselen. Da er blødningen og renselsen størst.

Blødningen vil avta gradvis og etter en til to dager, kan de aller fleste skifte til et mindre bind. Når vi snakker om et mindre bind, vil dette være på størrelse med et nattbind.

Noen syns det er trygt å ta på den store bleien om natten, slik at risikoen for å blø utenfor mens man sover minimeres.

Når renselsen har blitt mindre, er det lurt å skifte til et mindre bind, slik at underlivet får mer luft. Den store bleien kan gjøre det tett.

Du kan lese mer om renselsen og normal blødningen etter fødselen HER.

Yoga

Vil jeg se annerledes ut nedentil etter en fødsel?

Den første uken etter fødselen kan underlivet være hovent og ha blåmerker. Du kan også ha noen synlige sytråder, hvis du ser eller kjenner godt etter. Dette er helt normalt.

En del sting blir sydd under huden, men ikke alle og det er disse som kan være synlige.

Underlivet gror og heler seg raskt. I løpet av den første uken vil hevelse og blåmerker forsvinne gradvis.

Du vil kanskje merke at det gjør mindre og mindre vondt å sitte?

De fleste riftene har grodd etter to uker og sytrådene er selvoppløselig. Sytrådene kan bruke opp til to måneder på å forsvinne helt.

Etter noen uker vil underlivet ditt se tilnærmet likt ut som det gjorde før fødselen. Er ikke dette fantastisk? Tenk på den flott restitusjonsjobben kroppen din har gjort.

Har du for eksempel fått et klipp, kan du få en liten arrlinje ut fra vaginalåpningen. Denne arrlinjen vil stort sett bli lite synlig, etter at klippet har grodd.

Noen få kvinner opplever at stingene går opp før riften har grodd fullstendig. Er du en av dem som opplever dette?

Et eksempel….

Hvis stingene i en rift som sitter i de små kjønnsleppene går opp for tidlig, kan du ende opp med et lite hakk eller en delvis delt kjønnsleppe.

Noen bryr seg ikke noe om at kjønnsleppen ser slik ut, mens andre vil gjerne gjøre noe med det.

Lurer du på om stingene har gått opp eller er usikker på om riften har grodd riktig, ta gjerne kontakt med jordmor eller lege for et tilsyn og vurdering.

Før du reiser hjem fra sykehuset kan jordmor tilse at riftene gror som de skal. Du kan også få en kontroll av riftene på 6 ukers kontrollen. På denne kontrollen kan jordmor eller lege tilse underlivet ditt. Da vil de se hvordan riftene har grodd og de kan forsikre deg om at alt ser normalt ut. Dette syns mange kvinner er betryggende.

Du kan lese mer om 6 ukers kontrollen HER.

Blomst

Hvor mange sting har jeg fått nedentil?

Nå er det slik at vi teller ikke antall sting. Vi syr både enkle- og fortløpende sting. Stingene kan også sitte igjennom eller under huden. Stingene som sitter under huden vil ikke bli synlig.

Noen ganger kan vi si hvor mange sting vi har sydd nedentil, mens andre ganger sitter vi ikke og teller mens vi syr.

Det viktigste er at riftene blir sydd på en holdbar og ordentlig måte.

Du kan lese mer om fødselsrifter HER.

Har du mye smerter i underlivet den første tiden etter fødselen? Les mes om smertelindring av fødselsrifter HER.

Er hemoroider vanlig og vil de forsvinne?

Hemoroider er en vanlig plage under svangerskapet. Du kan få både store eller små, en eller flere hemoroider.

Alle variasjoner er normalt. De store hemoroidene vil naturligvis gi mer plager og smerte, enn de små.

En stor hemoroide kan sammenliknes med en liten til middelsstor drue.

Ikke nok med at du skal plages med disse hemoroidene under svangerskapet, men de kan også forverres under fødselen, på grunn av økt press og trykk nedentil.

Har du store plager fra hemoroidene i svangerskapet eller etter fødselen?

Ta kontakt med lege eller jordmor. Det finnes hjelp for å lindre plagene.

Etter fødselen kan du få salve og stikkpille for å behandle hemoroidene. Under denne behandlingen vil hemoroidene trekke seg sammen og tilbake gradvis. Det er sjeldent nødvendig med noe mer omfattende eller videre behandling utover dette.

De fleste blir kvitt hemoroidene helt, mens andre kan få noen hudfliker rund endetarmsåpningen. Disse hudflikene er hud som har blitt utvidet på grunn av hemoroiden og denne huden vil ikke alltid trekke seg helt tilbake.

Du kan lese mer om hemoroider HER.

Dame

Jeg har lite kontroll på underlivet mitt etter fødselen, er dette vanlig?

Det er helt normalt å ikke ha full kontroll på underlivet sitt etter en fødsel.

Må du skikkelig på do, kan det være vanskelig å holde seg lenge. I starten må du gjerne løpe raskt på do, når dette behovet melder seg.

Ikke fortvil, da dette er helt normalt og det vil bli bedre etter kort tid.

Når vil jeg få tilbake kontrollen på underlivet mitt igjen?

Under fødselen har musklene i underlivet og bekkenbunnen blitt tøyd og strekt, for å gi plass til barnet. Disse musklene trenger tid på å komme seg tilbake til sin opprinnelige størrelse.

Hvor raskt du får tilbake kraften og styrken i musklene er individuelt fra kvinne til kvinne.

Kroppen din jobber iherdig, og etter noen uker vil de aller fleste oppleve at styrken i underlivets muskler har kommet tilbake.

Et godt tips er å begynne sakte men sikkert med bekkenbunnstrening. Bekkenbunnstrening er en god investering etter alle fødsler, men spesielt om du har født flere barn.

Du kan les mer om bekkenbunnen og bekkenbunnstrening HER.

Par

Når kan vi begynne å ha samleie igjen etter fødselen?

Du bestemmer selv når du er klar for å ha samleie igjen.

Noen er klar for å begynne med samleie igjen etter noen uker, mens for andre kan det gå flere måneder og kanskje år.

Småbarnstiden er travel, med lite søvn og et stort fokus på barnet. Under denne perioden har du kanskje verken lyst, tid eller overskudd til å ha samleie.

Kanskje du til og med er litt redd eller gruer deg for å ha samleie igjen etter fødselen?

Da kan det være lurt å snakke med partneren sin om det. På den måten kan partneren din forstå deg bedre og dere kan sammen finne en god løsning.

Syns du det er vanskelig å snakke med partneren din, da kan du feks ta kontakt med lege eller jordmor. Det er viktig å snakke om de vanskelige tingene. Ikke hold alt for deg selv. Mest sannsynlig opplever andre kvinner akkurat de samme problemene eller tankene som deg. Tenk på det.

Renselsen kan vare opptil 6- 8 uker etter fødselen. Ønsker dere å ha samleie i denne perioden, vil det være viktig å bruke kondom for å forebygge infeksjon og evt en ny graviditet.

Når du ammer, kan du oppleve tørrhet i slimhinnene. Er det smertefullt å ha samleie på grunn av tørre slimhinner, kan dere benytte glidekrem.

Husk også på….

Du kan bli gravid igjen kort tid etter fødselen, om dere ikke bruker prevensjon. Fullamming har en viss preventiv effekt, men er ikke en sikker metode.

Du kan lese mer om prevensjon etter fødselen HER.

Bade

Når kan jeg begynne å vaske meg nedentil med såpe etter fødselen?

Den første uken etter fødselen kan underlivet oppleves ømt og sårt. Da skyller du deg med vann nedentil. Skyll deg gjerne nedentil flere ganger daglig.

Renselsen kan lukte sterkt, om du ikke skyller deg nedentil og skifter bind regelmessig gjennom døgnet. Riftene vil også få bedre groforhold om du er flink til å skylle og skifte bind regelmessig. God hygiene er viktig.

Når smertene og ubehaget i underlivet har gitt seg, kan du begynne forsiktig med såpe. Du bestemmer selv når du er klar for å begynne med dette.

Du kan for eksempel begynne å vaske deg med såpe i område rundt underlivet ditt, men ikke direkte på?

Velg gjerne en mild og tilpasset såpe for underlivet.

Små rifter har gjerne grodd etter en uke, mens større rifter bruker rundt to uker på å gro.

Hvorfor blir jeg mer hoven i beina etter fødselen?

Etter fødselen kan du få økt hevels i kroppen noen dager, før den gradvis avtar. Dette er helt normalt.

Det er individuelt hvor lang tid det tar før kroppen din skiller ut den overflødige væsken. Det kan ta alt fra noen dager til et par uker.

Noen tips for å redusere hevelsen i kroppen:

  • Gå tur, bevegelse vil øke blodsirkulasjonen og kan hjelpe den overflødige væsken ut av kroppen
  • Sitt med beina høyt, for å redusere hevelsen i legger, føtter og ankler
  • Du kan også ta i bruk støttestrømper
  • Redusere saltinntaket, da salt kan holde tilbake væske i kroppen

Tenk at denne hevelsen kun er midlertidig og den vil gå bort. Du må bare ha litt tålmodighet.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: