Amming for enhver pris?

Amming for enhver pris

De fleste kvinner ønsker å amme. Amming vil være lettvint, økonomisk og ikke minst vil morsmelk være en superdrikk for minsten.

Vi har kvinner som får til amming lett som ingenting, men vi har også kvinner som sliter med å få det til.
Disse kvinnene kan slite i lang tid, fordi de ikke vil gi opp håpet om å få det til.

Er du en av dem som opplever at ammingen gir deg mer hodebry enn kos og glede?

Da vil jeg at du skal ta deg en liten pause og tenke over:

Hvilke pris er du villig til å betale for å få til eller opprettholde ammingen?

Amming er et stort og viktig tema for nybakte mødre. Den første tiden etter fødselen handler det blant annet om å komme i gang med ammingen.
Når du starter med amming, vil du naturligvis ha en haug med spørsmål og du kan føle på en sterk usikkerhet.

Du er kanskje redd for å gjøre feil eller ikke få det til. Mange kvinner trenger regelmessig oppfølging, støtte og bekreftelse på at det de gjør er riktig.

Så er det slik at amming er lettvint og praktisk for dem som får det til, men det kan være utfordrende for dem som ikke får det til.

Gravidblomster

Hvilken pris skal du betale for å få til ammingen
De fleste mødre har et stort ønske om å amme sitt barn. Så blir barnet født og ammingen får sitt startskudd.
For mange mødre vil ammingen gå fint uten spesielle utfordringer, men vi har også mødre som rett og slett sliter med å få til ammingen fra første stund.

Disse mødrene må vi se, støtte og ta godt vare på.

Har du for eksempel flate brystknopper, kan dette bidra til at barnet ikke får tatt skikkelig tak. Barnet kan lett skli av brystet, som fører til at amming blir utfordrende, spesielt i starten. For noen kvinner kan faktisk brystknoppen komme mer ut, ved hjelp av blant annet pumping, brystknoppformere og amming, men ikke hos alle dessverre.

Og ja, det er urettferdig at dine bryst er skapt slik, men du kan ikke gjøre så veldig mye med det. Du må rett og slett akseptere at du er skapt på din unike måte.

Amming vil være et samspill mellom mor og barn
Barnet må først og fremst være sugevillig. I tillegg må barnet etterspørre brystet regelmessig, slik at brystet blir stimulert. Blir brystet stimulert, vil melkeproduksjonen begynne for fullt i løpet av den første uken etter fødselen.
Ved siden av at barnet må være sugevillig, så er et godt og riktig sugetak viktig. Har ikke barnet et godt sugetak, så vil ikke brystet bli stimulert optimalt.

Vi skulle jo tro at naturen hadde lagd oss slik, at dette med amming ikke skulle bli noe problem, men problemer og ammeutfordringer oppstår støtt og stadig.

Så kan vi jo spørre oss selv om vi tenker eller problematiserer ammingen for mye?

Har amming blitt en prestasjon, som er forbundet med regler og sjekkpunkter som overstyrer hele ammegleden?

Før fødsel har du kanskje deltatt på et ammekurs eller lest deg opp på amming. Du sitter mest sannsynlig inne med mye kunnskap og vet nøyaktig hva du skal gjøre den dagen barnet legges til brystet for første gang.

Kanskje du til og med har gått til innkjøp av ulikt ammeutstyr, sånn for sikkerhetens skyld. Det er jo greit å ha diverse hjelpemidler i hus, om behovet skulle melde seg.

Selv om du har forberedt deg etter alle kunstens regler, vil allikevel mange kvinner oppleve en stor usikkerhet rundt amming når barnet først er født.

Fot

Det som går igjen hos mange er at de trenger mye støtte, trygghet og bekreftelse. De trenger noen som ser at barnet ammer riktig, har et riktig sugetak og dier på riktig måte.
Alt skal være så riktig og når alt skal være så riktig, vil kanskje redselen for å gjøre feil bli enda større. Når du er redd for å gjøre feil vil du kanskje bli anspent, usikker og bekymret.
Du vil nå ha behov for gjentatte bekreftelser på at det du gjør er riktig, før du egentlig tror på det selv.

Dette vil til slutt bli en negativ spiral og gleden rundt det å amme må vente på seg. Gleden kommer først når du opplever å gjøre alt ”helt riktig”.

Så har vi kvinner som ikke har forberedt seg eller lest noe om amming før fødselen. De bare instinktivt legger barnet til brystet og barnet dier. Det bare fungerer fra første stund.
De tenker ikke på hvilke ammestilling de skal innta eller om det er noen ammestillinger de ikke har lært seg før hjemreisen fra barsel. De finner bare en god stilling og ammer barnet sitt.

De godtar at problemer kan oppstå underveis og dveler ikke noe mer rundt disse. De kan for eksempel tenke at såre brystknopper er normalt i starten og at dette vil gå seg til etterhvert. Såre brystknopper vil rett og slett være en naturlig del av ammestarten.

Er ikke dette litt urettferdig?
At kvinner som ikke har forberedt seg på amming, får det til lett som ingenting.

Jeg tror hemmeligheten bak dette, er at disse kvinnene slapper mer av. De har ikke så høye krav til seg selv om å få til amming. Dette bidrar til et mer avslappet forhold til det hele. De overfokuserer ikke på hva som er riktig eller galt, de bare ammer.

Sliten

Et helhjertet ammeforsøk
For de kvinnene som ikke får til ammingen, så vil man jo gjerne gi det et fullverdig forsøk før man ”gir opp”.
Du gir alt og setter i gang med for eksempel amming, pumping og supplerer med morsmelkerstatning.
Store deler av døgnet vil gå til ammeforsøk og mating av barnet. Du kan bli sliten og oppleve at du får lite kosetid sammen med barnet.

Sånn kan dagene gå for en som sliter med amming. For noen kvinner løsner ammingen etter en slik prosess, men for andre ikke.

Etter en slik prosess har du virkelig gitt ammingen et helhjertet forsøk.

Ender du opp med å kaste inn håndkle nå og slutter med amming, så skal du hvertfall ikke føle deg som en dårlig mor.
Du skal heller klappe deg selv på skulderen og være stolt over innsatsen din.

Hjerter

Du som mor skal også ha det bra
Du vil jo helst oppleve den første tiden sammen med minsten som en hyggelig tid. Ikke en tid fylt med ammeutfordringer, bekymring, skuffelser og frustrasjon.

Du kan for eksempel koseamme, også gi barnet morsmelkerstatning? En slik løsning vil være godt nok.
Da det viktigste til syvende og sist er at minsten for i seg tilstrekkelig med mat.
Med denne løsningen vil barnet ditt få det du har av morsmelk og du vil mest sannsynlig få et mer avslappet forhold til amming.

Dette valget kan for mange gjøre vondt langt inni mammahjertet, da du kanskje hadde sett for deg en helt annen situasjon.

En tilværelse hvor du fullammet barnet ditt, uten noen store problemer.

Opplever du en liknende situasjonen, så er du ikke alene om å ha ammeutfordringer. Det er mange kvinner som har eller vil oppleve dette- og da kommer spørsmålet om hvilke pris du skal betale for ammingen.

Hvor lenge skal du for eksempel fylle døgnet med uttalige ammeforsøk, pumping og flaskemating?

Kanskje ammingen til og med vil løsne, når du tar valget om koseamming kombinert med morsmelkerstatning.
Dette valget kan føre til at du får et mer avslappet forhold til ammingen. Skuldrene dine senkes noen hakk og du er mindre anspent når barnet legges til brystet.
Du vet at det finnes en løsning om ikke denne ammeøkten skulle gå bra, du gir bare erstatning etterpå.

Familie

Ikke amming for enhver pris
Som jordmor anbefaler jeg også amming og morsmelk fremfor morsmelkerstatning, men ikke for enhver pris.
Amming er ikke viktigere enn hvordan du har det som nybakt mor. Du skal fungere, ha overskudd til å ta vare på minsten og ha det bra som mor.

Du skal styrkes og bygges opp i din nye rolle som mor. Det kan for eksempel gjøres ved å finne løsninger, som du opplever å mestre i hverdagen.

Husk på: Du som mor sitter inne med mye kunnskap og vil ha et unikt morsinstinkt.
Av og til bør du lytte til instinktet ditt, fremfor å følge slavisk det som står i lærerbøkene. Det er ikke alltid kunnskapen i lærerbøkene passer deg og din tilværelse best.

Du kan heller ikke sammenlikne deg med andre, da alle kvinner og barn er forskjellige.
Alle vil ha sine utfordringer og derfor må du fokusere på deg og ditt barn. På den måten kan du finne løsninger som fungerer best for dere.

Det er nemlig ikke en spikret fasit eller noe som er mer riktig enn noe annet.

Kanskje du heller skal si til deg selv i svangerskapet:

”Jeg vil amme hvis det går, men hvis det ikke går, vil jeg være åpen for andre løsninger. Andre løsninger vil også gå fint.”

Det som er riktig for noen andre, er nødvendigvis ikke riktig for deg. Senk skuldrene, pust med magen og husk at det finnes løsninger på problemene.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: