Selvfølgelig skulle jeg amme

Mor og barn

Da jeg ble mamma for første gang skulle jeg selvfølgelig amme, alle andre gjorde jo det så lett som ingenting.
Babyen ble lagt på brystet mitt rett etter fødselen. Noe sjokkert ble jeg da jeg opplevde at amming gjorde litt vondt. Jeg fortsatte likevel med å prøve og bodde to dager på barselavdelingen på sykehuset.
Smertene jeg opplevde under ammingen ble bare verre og sårene på brystknoppene kom sakte men sikkert mer frem etter hver amming.

Jeg kom hjem fra sykehuset og ringte helsesøster på helsestasjonen med tårer på stemmebåndet. Jeg fortalte helsesøster om ammingen og de smertene jeg opplevde i brystene.

Jeg fikk informasjon om at amming kan gjøre litt vondt den første tiden og at det vil bli bedre etterhvert. Jeg fortsatte å amme.

Smertene ble dessverre bare sterkere og sterkere. Ammingen ble noe jeg gruet meg til. Jeg ville ikke at babyen min skulle våkne lenger og et kaldt gufs gikk gjennom kroppen når jeg hørte lyden av barnet mitt, det var for smertefullt å gi babyen mat. Jeg gråt mye.

Kvinne

Hjemmebesøk av helsesøster

Helsesøster ringte på døren og hadde med seg vekt og brosjyrer. Jeg gråt igjen og viste sårene på brystene mine. Min mann og jeg snakket med helsesøster om hvor tøff den første tiden hadde vært og mine ammeutfordringer. Helsesøster viste stor forståelse, men ønsket at jeg skulle fortsette med ammingen. Jeg fikk beskjed om at sårene på brystene ville gro med tiden.

Vi snakket også litt om morsmelkerstatning, men konkluderte med at amming og morsmelk var det beste alternativ for meg og barnet i forhold til næring og nærhet. Jeg fortsatte å amme barnet mitt videre.

Tross mange gode råd og forsøk ble ikke smertene jeg opplevde under ammingen og sårene på brystene noe bedre. På få uker hadde jeg også gjennomgått flere brystbetennelser. Når jeg fikk min tredje brystbetennelse bestemte vi oss for å få en slutt på tårene og mot alles anbefalinger gikk vi på butikken for å kjøpe morsmelkerstatning.

Det stod lite informasjon på pakken med morsmelkerstatning, men av det lille som stod der la jeg spesielt merke til en tekst som gav meg dårlig samvittighet.

«Brystmelk er den beste næringen for barnet ditt og morsmelk bør være førstevalget fremfor morsmelkerstatning. Rådføre deg med helsepersonell før du gir barnet erstatning.»

Livet var tøft, ingen hadde noen gang fortalt meg hvor tøft det var å amme!

Jeg våget meg mer ut av huset

Det positive med å begynne med morsmelkerstatningen var at permisjonstiden ble litt enklere, smertene fra brystene forsvant gradvis og jeg våget meg mer ut av huset nå enn tidligere da jeg ammet. Allikevel syns jeg det var flaut å gå på helsekontroller med barnet mitt fordi jeg visste at spørsmålene om amming ble et tema og nærmest et «hjertesukk». Jeg følte at jeg måtte forsvare meg og forklare hvorfor jeg ikke ammet lenger i hver sammenheng, både på helsestasjonen og i sosiale sammenhenger.
Jeg ser i etterkant, at under det første leveåret til mitt eldste barn var jeg preget av fødselsdepresjon. Jeg ble negativt påvirket av mine ammeutfordringer i lang tid og dessverre sluttet jeg å amme for sent.

Da jeg ble gravid med andremann noen år senere var jeg til oppfølgende samtaler med både lege og jordmødre. Jeg var fast bestemt på at jeg skulle forsøke å amme igjen, men denne gangen ville jeg gi meg med en gang dersom problemene kom tilbake. Jeg sluttet å amme få dager etter fødselen. Denne gangen fikk jeg full forståelse og støtte på barsel, av jordmødre, fastlege og helsesøster.

Ammeslutt var et tøft valg, men det føltes helt riktig for meg. De første ukene etter fødselen med mitt andre barn var fantastisk, sammenliknet med førstemann hvor jeg hadde ammeproblemer i lang tid.

Morsmelkerstatning har absolutt vært det beste for mine barn og meg!

Barnoglek

Livet som flaskemamma har ikke bare vært en dans på roser

Jeg fikk dessverre lite informasjon om morsmelkerstatning av helsepersonell og jeg måtte lese meg opp på egen hånd. Google og frustrerte mammaer på nettforumer ble mine beste og verste venner. Det var her jeg måtte finne informasjon om for eksempel ulike typer erstatning, om forstoppelse eller hvordan jeg skulle koke flasker. Jeg forstår godt at helsepersonell ikke skal reklamere for erstatning, men når først «uhellet er ute» bør de kunne dra frem en liten brosjyre fra den nederste skuffen.

Av erfaring vet jeg at det ikke er mange mødre som frivillig ønsker å gi erstatning fremfor å amme og at det finnes så lite informasjon fra helsevesenet synes jeg er litt skremmende. Vi flaskemødre får «frie tøyler til å prøve oss frem og feile på egen
hånd».

Mine råd og tips til en litt enklere hverdag med morsmelkerstatning

Kjøpt Mam antikolikk-flasker. Disse kan «sterilisere seg selv» i mikrobølgovnen og du slipper både store gryter med koking av flasker, samt mindre bobler i melken til babyen. Du får bruksanvisning til hvordan du skal sterilisere i hver nykjøpte flaske.

Ha minst 5 flasker så du slipper å sterilisere flaskene etter hver eller annenhver mating. Akkurat nå får du en av de minste Mam flaskene i babybox til Apotek 1.

Kjøpt doseringsbokser til pulveret. Denne kan du både bruke når du er på farten, samtidig som det er litt enklere å blande opp på «nattevaktene».

Dersom du skal forsøke deg på maltekstrakt i melken, begynn forsiktig og deretter øk mengden dersom du ser antydning til forstoppelse. Vi gir litt malt i ca. annenhver flaske.

Prøv deg frem med forskjellige merker av erstatning dersom babyen reagerer. For vår del var Hipp mildere for magen enn Nan.

Kjøp termos til å ha med deg kokt vann. Vi har en liten termos til kokt vann og en termos til kaldkokt vann. Da får man perfekt temperatur på melken raskt! Vi kjøpte våre små termoser på Clas Ohlson.

Vi har denne gangen investert i en babybrezza, en maskin som blander melken for deg på 15 sekunder i perfekt temperatur. Dette har gjort nattematen mye enklere for oss. Du kan også kjøpe deg en vannkoker som koker opp vannet i perfekt temperatur.

Meld deg inn i «Flaskebarna Norge» på Facebook. Her er en gjeng flotte flaskemammaer som hjelper hverandre og du kan stille spørsmål om det du måtte lure på angående erstatning og erfaringer.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: