Babyshower, «gender reveal party» eller ”etter- fødsel fest”?

Babyshower

Markeringer under svangerskapet som babyshower eller «gender reveal party» har blitt mer og mer populært å arrangere. Er dette noe for deg eller syns du det kan bli «litt for mye»?

Markeringen eller festen arrangeres gjerne av nære venner til den gravide eller den gravide selv under svangerskapet, og har blant annet til hensikt å feire den gravide og det kommende barnet.

Disse markeringene er vel mest vanlig blant venninner og kommende mødre, men kommende fedre kan også få en slags markering. De kan for eksempel samle vennegjengen over en hyggelig middag eller fest, og sammen feire at en kompis snart skal bli pappa.

Markeringene er som mye annet hentet fra USA, og da jeg søkte på ordet ”babyshower” på Google fikk jeg ikke mindre enn over 40 millioner treff. Så ja, babyshower er nok et velkjent begrep for mange.

Ved siden av babyshower, har en ny trend blitt mer og mer populær siste tiden, ”gender reveal party”. Dette er i likhet med babyshower, også en markering eller fest som skjer i svangerskapet. Under denne markeringen skal venner og familie få vite barnets kjønn (Gjellerud, 2018).

Babyshower

Vil du egentlig ha en babyshower eller kanskje slenge deg på den nye trenden, «gender reveal party»?

Babyshower kan være en stor eller mindre markering. Hvor du eller dine venninner ønsker å legge listen for dette arrangementet, bestemmer dere naturligvis selv. Noen velger å ha en liten samling, mens andre steller i stand en stor fest, hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Når jeg tenker på babyshower eller «gender reveal party», så virker dette som hyggelige markeringer. Allikevel dukker tanken om unødvendig press og forventninger også opp. Du som kommende mamma eller en god venninne kan kanskje føle på dette.

Det kan være forventninger om gaver, leker, kjolevalgt, bilder til sosiale medier, oppmøte fra venner, at gjestene har det fint eller at kakene og maten smaker godt.

Det kan også legge et press på deg som kommende mor, ved at du kanskje ikke orker, ønsker å prioritere eller har tid til en slik markering under svangerskapet.

I tillegg kan dine nærmeste venner og/ eller du føle på et press, ved at det må arrangere en babyshower eller «gender reveal party».

Vil for eksempel bestevenninnen din være en dårlig venn, om hun ikke overrasker deg med et slikt arrangement?

Eller hva hvis du for eksempel drømmer om en stor markering, også blir babyshoweren mindre enn det du hadde ønsket deg. Er du fornøyd da eller ender du opp skuffet?

Babyshower elller etter fødsel festFOTO: Privat (C)

Vi er jo forskjellige og vil reagere ulikt i en slik situasjon. Noen tenker vel at dette med babyshower eller «gender reveal party» er et luksusproblem eller en bagatell, mens for andre vil en slik markering være noe veldig viktig akkurat nå.

Da kan det for eksempel være lurt å snakke med venninnene dine, og sammen komme frem til en enighet om hvordan dere ønsker å ha det i vennegjengen. Noen av dere ønsker kanskje en stor markering, mens andre vil gjerne droppe det hele eller finne på noe annet.

Blir dere enige eller hvertfall deler de tanker dere har, så kan kanskje fremtidige skuffelser, unødvendig press og forventninger innad i gjengen unngås.

Kan ukene før termin brukes på noe annet enn en slik markering?

Ved siden av at en babyshower eller «gender reveal party» virker hyggelig på flere måter, så kan kanskje ukene før termin brukes på noe annet.

Hva om du som kommende mor heller retter fokuset mot å samle krefter, få støtte, kanskje trene på pusteteknikker eller snakker med noen om det som skal skje?

Du kan lese er om fødselsforberedelse HER.

Vel så hyggelig kan kanskje en uformell middag med gode venner eller en fotpleie gjøre godt? Du kan også pusle med de siste forberedelsene hjemme, om ikke alt er klart allerede. Kanskje du kan gjøre dette sammen med en god venninne eller partner? De praktiske forberedelsene kan jo være fint å gjøre sammen med andre.

Les mer om når skal du begynne forberedelsene og hva som er nødvendig å kjøpe inn HER.

Babyshower eller etter fødsel fest

Noen vil nok allerede her, tenke at friukene før termin kan jo fylles med både en markering og flere andre praktiske forberedelse. Jeg har tross alt flere uker fri.

Og ja, det hadde du helt sikkert klart med glans, men på en annen side så vil kanskje flere av oss ha godt av å roe ned tempoet nå. Det er jo slik at barnet kan bli født før termindato og da hadde det vært kjedelig om kalenderen var full, uten en liten pause før fødselen starter.

Det må jo ikke skje masse ting hele tiden, eller hva tenker du?

Tid og tilstedeværelse fra andre må jo være en av de beste gavene

Jeg kom over en artikkel, som formidlet at vi heller kunne arrangere en ”etter- fødsel fest” (Marthaller, 2018).

En fest etter fødselen høres kanskje voldsomt ut, da de færreste hadde ønsket seg huset fullt av gjester kort tid etter en fødsel. Dette skjønner jeg veldig godt, men en ”etter- fødsel fest” handler ikke om en stor fest, vi kan kanskje heller relatere det mot tradisjonen rundt barselgrøten (Erikstein- Midtbø & Gjellerud, 2018).

Meningen med denne markeringen er at gode venner og familie, er tilstede korte perioder ukene etter fødselen. Du bestemmer selv når de skal komme og hvor lenge besøket skal vare.

Babyshower eller etter fødsel festFOTO: Privat (C)

De som kommer på besøk kan for eksempel:

  • Hjelpe til med bleieskift
  • Henge opp en klesvask eller rydde litt
  • Gå til innkjøp av noe du trenger på mat- eller klesbutikken
  • Diske opp med litt fristende mat eller yndlingsretten din
  • Komme med et velværeprodukt du ønsker nå, som for eksempel en ansiktsmaske eller en god body- lotion
  • Bidra med barnepass av den lille, så du kan få deg en høneblund eller en velfortjent dusj

Det kan jo være at ingen av disse forslagene passer for deg, men kanskje du da kan komme på noe annet?

Disse små tingene kan bidra til å løfte tilværelsen din betraktelig. Mye handler jo om å bli sett, få tid og omtanke fra andre. Dette hadde hvertfall jeg likt, i en travel småbarnstid.

Som dere sikkert skjønner, så ble jeg inspirert av denne artikkelen. Plutselig syns jeg både babyshower eller «gender reveal party» før fødselen ble en litt overfladisk markering, sett opp i mot dette forslaget.

Det å bli mor kan være en stor overgang for mange kvinner, hvor realiteten, den nye tilværelsen og hverdagen møter deg først etter fødselen. Det er nå mange har behov for støtte, hjelp, omsorg, en som ser deg og en samtalepartner.

I en del familier så vil partner være hjemme sammen med deg og barnet de første ukene etter fødselen.

Ikke alle har anledning til at partner får være hjemme, men mange får til dette. I denne perioden vil partner kunne bidra, dere samarbeider og hjelper hverandre. Dette vil være en fin tid for mange, hvor du som nybakt mor kan samle krefter i ro og mak etter fødselen.

Etter denne perioden så må de fleste partnere vende tilbake på jobb og hva skjer da?

Babyshower eller etter fødsel fest

Jo, du som nybakt mor blir sittende store deler av dagen alene og må ordne med den lille selv. Den nye tilværelsen begynner virkelig på alvor, og alle gratulasjoner, tanker eller oppmerksomhet fra de rundt roer seg gradvis ned.

De andre forsetter å leve videre, i sine travle liv.

Så har vi jo de kvinnene som syns denne tiden er fantastisk, men vi har også dem som syns det i perioder både er ensomt, frustrerende og slitsomt. Kanskje du sliter med ammingen, brystene er såre, underlivet vondt, kroppen har ikke helt kommet seg til hektene og barnet gråter mer enn hva du hadde sett for deg.

Da kan det til og med bli krevende å komme seg på do eller til butikken, mellom ammeøkter og bleieskift.

Positive effekter av å ha en ”etter- fødsel fest”

Så har du kanskje hørt om begrepene fødsel- og barseldepresjon? Dette er en depresjon som kan komme tiden etter fødselen. Noen kvinner er disponert for å få det, mens andre kan få det helt uventet. Depresjonen kan også variere i alvorlighetsgrad.

Årlig rammes faktisk 3000- 9000 kvinner av denne tilstanden, og det finnes sikkert mørketall.

Tilstanden må skilles fra de normale og forbigående reaksjonene som en nybakt mor kan oppleve, for eksempel barseltårer eller følelsesmessige svingninger tiden etter fødselen.

Utover dette kjennetegnes en fødsel- og barseldepresjon med blant annet nedstemthet, likegyldighet, vonde tanker, fantasier, tristhet, angst eller du kan føle deg tappet for energi store deler av tiden (FHI, 2017).

Du kan lese mer om depresjon etter fødselen HER.

Sett fra et større perspektiv så kan kanskje en ”etter- fødsel fest” være med på å bidra til å forebygge denne tilstanden. Søvn, hvile, omsorg, tilstedeværelse og en god samtale, vil være momenter som faktisk kan forebygge en slik depresjon (FHI, 2017).

Det er først nå vi snakker om en nyttig gave til den nybakte moren.

Tenk hvor fint det hadde vært om en god venninne eller et familiemedlem hadde besøkt deg en dag du hadde hatt behov for noen oppløftene ord, støtte og tid til deg. Dette må jo slå både bleiekaken, Cupcakes restene og luftballongene fra markeringen, som fant sted for flere uker siden.

Babyshower eller etter fødsel festFOTO: Privat (C)

Du skal bare være deg på en ”etter- fødsel fest”

Tanken med en ”etter- fødsel fest”, er at du skal ta hensyn til dine grenser og behov. Du bestemme når gjestene får komme på besøk, hva som skal skje og hvor lenge besøket varer. Da er det også rom for å være ærlig med venner og familie.

Ingen skal føle seg støtt eller avvist om du formidler at:

”nå trenger jeg hvile eller i dag orker jeg ikke besøk…”

Det er også helt greit å være usminket, ha ugredd hår eller iført joggebukse. Huset trenger ikke være ryddet eller nyvasket, og det er heller ikke nødvendig å servere gjestene noe spesielt.

Du skal gjøre alt etter hva du orker og har overskudd til. Nå skal du bare være mamma, ta det helt med ro og ikke minst, være stolt av deg selv.

Venner og familie skal være der for deg og den lille nå. Det du skal gjøre er å formidle til venner og familie hva du trenger i dag eller i morgen. De små tingene venner eller familie kan stille opp med nå, kan faktisk bety mye i denne perioden av livet.

Etter at du har lest dette innlegget, så sitter du kanskje igjen med en tanke om at dette vil ikke passe meg eller ble du litt inspirert. Er du en av dem som ble inspirert nå, så tenk gjerne over hvordan du vil ha det under denne perioden i livet. Du kan jo også snakke med familie og andre venninner om tema.

Skal vi få en endring, så begynner denne gjerne hos dere kommende mødre.

Jeg deler bare litt av mine tanker og inspirasjon, om hva jeg tenker hadde vært fint for en kommende mamma.

Litteraturliste

Erikstein- Midtbø, G., & Gjellerud, I. (2018). Jordmødrer:- Foreldre er for opptekne av kjønn. from http://www.nrk.no

FHI. (2017). Fakta om fødselsdepresjon. from http://www.fhi.no

Gjellerud, I. (2018). «Gender reveal party» er den nye babytrenden. from http://www.nrk.no

Marthaller, M. M. (2018). Skip The Baby Shower And Throw A Postpartum Party Instead. from http://www.bust.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: