Har du bekkenproblemer?

Gravidkvinne

“Har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning?”

Kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen fra Bekken og barn Kiropraktoklinikk, gir deg et innblikk i hva som skjer når du oppsøker kiropraktoren for plagene dine.

Informasjonen du får i dette innlegget er basert på egne og felles erfaringer fra en praksis hvor vi har spesialisert oss på behandling av bekkenplager, gravide og barn.

Vil du lese mer om bekkenleddsmerter, hvilke risikofaktorer og behandlingsalternativer som finnes. Mer informasjon kan du finne HER.

Målet med konsultasjonen

Når en gravid pasient oppsøker kiropraktoren er målet vårt først og fremst å stille en diagnose. Vi ønsker å finne ut hvor pasienten har vondt, hva som gir smerter, hvordan vi eventuelt kan bidra til smertereduksjon og hva de kan gjøre selv.

Den gravide lurer for eksempel på:

Hva er galt med meg? Kan denne personen (kiropraktoren) hjelpe meg? Hva kan jeg gjøre selv? Hvor lang tid vil det ta? Gjør behandlingen vondt? Hva koster det?

Hvordan finner pasienten oss?

Gravide som oppsøker oss kommer ofte etter varme anbefalinger fra venner eller kolleger, etter anbefalinger fra legen eller jordmoren, fra forsikringsselskapet sitt eller fra internettsøk både via forum og generelle søk.

I vår klinikk er samtlige kiropraktorer og andre terapeuter privatpraktiserende, og det er derfor en mulighet at vi har en selektert gruppe pasienter. Typiske trekk vi ofte ser hos våre pasienter er at de er ekstra opptatt av å følge råd, ønsker å få og å gjøre øvelser, følge behandlingsanbefalingene og at de ønsker å stå i jobb så lenge som mulig. De har ofte høyere utdanning, de prioriterer og har råd til å betale for behandling.

Hvor har de gravide vondt?

Den gravide har vondt i ryggen, bekkenet, i lysken, i symfysen eller i hoftene. Noen har stråling ned i bena eller føler at beinet svikter når de går. De føler seg ofte ganske bra om morgenen, får ofte økt smerte utover dagen, Stivheter og vondt i brystryggen, skuldre og nakke er vanlig, men er ofte sekundært til bekken/ryggsmertene. Mange er rett og slett ikke helt klar over akkurat hvor smerten sitter før de blir undersøkt.

Når en som er gravid har vondt i ryggen er det viktig å finne ut hva de mener med “vondt i ryggen”. Hvor sitter smertene? For pasienter og behandlere betyr “vondt i ryggen” vanligvis smerter i korsryggen. Overraskende mange kommer inn og sier at de har bekkenløsning, men når de peker på hvor de har vondt, peker de på et smertepunkt mellom skulderbladene.

bein

Finnes det noen “klassiske typer” gravide som kommer til oss?

Jeg pleier å si at vi har “tre typer gravide pasienter” som kommer til oss, men selvfølgelig har vi flere, da det ikke finnes to helt like pasienter.

De som har sitt aller første møte med ryggsmerter noensinne i svangerskapet, har ofte kun hatt vondt noen få uker før de oppsøker hjelp. De er ofte engstelige for at smertene skal øke og vedvare etter fødselen. De ønsker å forebygge og lurer på hva de kan gjøre selv av trening og øvelser. De lurer på om det er noe de gjør som potensielt kan skade bekkenet, og ofte får vi spørsmål om smertene kan påvirke selve fødselen.
Den andre gruppen har hatt smerter i et tidligere svangerskap der de ikke oppsøkte behandling eller så oppsøkte de en behandling som ikke hjalp og nå ønsker de å prøve noe annet.

Den tredje gruppen består av de som har slitt med mye ryggplager før de ble gravide, og som nå opplever at smertene er annerledes enn det de er vant med.

Endringer i refusjonsordninger for gravide

Mange jordmødre er ikke klar over årets endringer i refusjonsordningen for gravide. Alle gravide som går til “fri” behandling hos fysioterapeut med henvisning må betale en egenandel. Dessverre er det ofte lange køer hos fysioterapeuter med driftstilskudd og det blir fort en av grunnene til at mange velger å oppsøke privatpraktiserende fysioterapeuter uten driftstilskudd.

Helseforsikring

De senere årene har flere og flere gravide helseforsikring via jobben som dekker både kiropraktikk og fysioterapi.

Hva skjer når pasienten kommer inn på kontoret?

Når pasienten kommer til oss første gang, fyller de inn et skjema med basisinformasjon inkludert antall tidligere fødsler og graviditeter, termindato, tidligere ryggplager, medisinbruk, navn på fastlegen, jordmor osv. Etter dette tas det en grundig anamnese som inkluderer informasjon om pasientens livssituasjon, jobbsituasjon, tidligere fødsler, svangerskap, ryggsmerter, andre muskel- og skjelettplager, medisinbruk, tidligere- og kroniske sykdommer, sykehus innleggelser osv.

Før undersøkelsen viser og forklarer vi pasienten hvilke undersøkelser vi skal gjøre, hvordan bekkenet fungerer og gjerne forskjellen på bekkenløsning og bekkenlåsning.

Undersøkelsen

En grundig undersøkelse inkluderer bl.a. ortopediske og nevrologiske tester, måling av blodtrykk og funksjonsundersøkelser av bekken, rygg og nakke. Undersøkelsen avdekker om smertene kommer fra bekkenet, hofter, rygg, mellomvirvelskive eller andre steder. For å kunne gi hensiktsmessige råd og behandling trenger vi å vite om pasienten har en mer tradisjonell “bekkenløsnings problematikk”, et korsryggsproblem eller et bekkenlåsningsproblem.

Holdningsendringer

Mange har store graviditetsbetingede holdningsproblemer og da henviser vi gjerne den gravide pasienten til en fysioterapeut som er vant til å jobbe med gravide. Å få en grundig holdnings- og ganganalyse og å få en gjennomgang av sitte- og ståstillinger oppleves som svært verdifullt i tillegg til treningsveiledning og øvelser.

gå
Behandlingsteknikker for gravide

Når vi behandler bekkenlåsninger eller andre låsninger hos gravide, bruker vi teknikker som tar hensyn til hvor langt den gravide er på vei. Det skal ikke være vondt å få kiropraktorbehandling. Mange blir rett og slett overrasket over hvor godt det kjennes å få løst opp i spenninger og låsninger. Noen føler at det er umiddelbart bedre å reise seg opp eller å gå, men så kan smertene komme tilbake på ettermiddagen eller kvelden. Det er vanlig å føle seg litt øm eller støl etter de første behandlingene. Vanlige tilbakemeldinger, i tillegg til mindre bekkensmerter, er at pasienten opplever at det kan være lettere å puste, mindre vondt å snu seg i sengen, bedre søvn og at de kan bevege seg lettere generelt. De aller fleste blir mindre redde for smertene når de vet hvorfor de kommer, og det i seg selv gjør at de føler seg bedre.

Hvor mange behandlinger er vanlig?

Når vi har avdekket hva hovedproblemet til den gravide er, lager vi en behandlingsplan sammen med pasienten. Vi ser også på om de har behov for sykemelding. Kiropraktoren kan sykemelde opp til 12 uker.

Det er vanlig med mellom 5-12 behandlinger igjennom et svangerskap. Noen trenger lite og få behandlinger og noen har kun behov for råd og veiledning. Andre har kompliserte rygg/bekkenproblemer som blir forverret i svangerskapet, og trenger mer oppfølging og behandling.

kalender

Etterkontroll

Vi anbefaler de gravide hos oss å få en etterkontroll av bekken og ryggfunksjon ca 6 uker etter fødselen, og i tillegg får de informasjon om at de kan ta kontakt om de skulle ha plager før det. Mange har spørsmål i forhold til hvordan, når og hva de kan trene. I tillegg til å undersøke rygg og bekken er vi opptatt av om de har noen lekkasjeproblematikk. Ofte dukker det opp andre muskel- og skjelettproblemer etter en fødsel. Smerter og stivheter i nakke/skulder partiet som følge av amming og nye bærestillinger, er kjent problematikk for nybakte mødre.

Jeg håper at denne artikkelen har gitt deg et innblikk i hvordan et besøk hos kiropraktoren utarter seg! Vår store pasjon ligger i å bidra til en bedre livskvalitet og rygghelse hos den gravide. Det er bra for mor, det ufødte barnet og forhåpentligvis selve fødselen. Våre verdier er trygghet, kunnskap og glede, og ønsker at dette gjenspeiler seg i den informasjonen vi gir og hvordan vi møter pasientene våre.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: