Hva betyr det? Ord og uttrykk under fødselen

Ord og uttrykk under fødselen

Jordmødrene hadde nesten «et eget språk» når det gjaldt en del ting.

Det var flere ukjente ord og uttrykk som ble brukt. Jeg forstod ikke alltid hva de snakket om. Når jeg begynte på jordmorstudiet var det mange fremmede ord og uttrykk jeg måtte lære meg. Jeg var sykepleier fra før, men allikevel var det en haug av ukjente ord og helt spesielle uttrykk jordmødre brukte for å forklare eller beskrive noe.

Tenk deg for eksempel når en jordmor skal beskrive mormunnen hos en kvinne som skal føde. For det første har denne kroppsdelen skiftet navn fra cervix til mormunn under svangerskapet. Selv det kan være litt forvirrende.

En mormunn kan være hard, myk, baktil, desentrert, tøyelig, hoven, midtstilt, fortil, lukket, åpen, omtales som ”en liten kant igjen” eller er beskrevet i centimeter. I tillegg til mormunnen har vi også noe som heter skjededel. Skjededelen kan være lang, kort, avflatet og denne kan også bli beskrevet med antall centimeter.

Har du kanskje hørt noen av disse beskrivelsen før?

Tenk at det finnes så mange beskrivelser på en kroppsdel som de fleste ikke har sett eller vet helt hvordan ser ut.

Jeg trengte hvertfall mye trening og repetering før jeg forstod hva alle disse beskrivelsene betydde.

Da er det kanskje ikke så rart om du eller din partner ikke helt forstår hva vi snakker om alltid. Kanskje en del ord eller uttrykk vi bruker høres helt gresk ut for dere?

De fleste ord eller uttrykk kan dere for eksempel søke opp på internett for å finne en forklaring, men det er jo ikke alltid like enkelt å gjøre hvis dere er midt oppi en fødsel. Er det noe dere ikke forstår, så spør gjerne jordmoren, så kan hun forklare det dere ikke skjønner på en litt enklere måte.

Jeg har tenkt igjennom en del ord og uttrykk som jeg har laget en oversikt over med forklaring. Er det noe jeg har glemt så er det bare å si ifra.

OrdoguttrykkFOTO: Privat (c)

 

Ord og uttrykk Forklaring
Fostersvulst

 

Fostersvulst betyr ikke at barnet har kreft. Det betyr at barnet har en hevelse på hode og det er helt ufarlig i de fleste tilfeller.

Når barnet blir født gjennom den trange fødselskanalen vil hode bli litt klemt sammen for å få plass. Barnets hode er laget for å tåle denne påkjenningen. Har barnet for eksempel stått stille en stund i fødselskanalen og blitt utsatt for mye trykk nedover som et resultat av hardt riearbeid, vil det danne seg en hevelse på barnets hode. Det kan også komme en hevelse etter bruk av vakuum. Hevelsen kan sitte litt forskjellige steder på toppen av hodet. Har barnet ditt fått fødselssvulst vil personalet på sykehuset observere dette nøye og forsikre seg om at alt er bra før dere reiser hjem. Hevelsen vil stort sett forsvinne gradvis etter få dager.

Apgar

 

Apgar er en score vi gir barnet 1, 5 og 10 minutter etter fødselen. Vi vurderer ulike parametere ved barnet som for eksempel hudfarge, hvor raskt hjertet slår, om barnet beveger seg, barnets reaksjon (som for eksempel grimaser eller gråt) og pusten.

Det høyeste poenget er 2 poeng per parameter. Så hvis barnet ditt for eksempel har fått Apgar 9- 10- 10, betyr dette at barnet har fått så å si full score på alt. Det er helt normalt at ett poeng trekkes bort på hudfargen til barnet etter 1 minutt, da barnet ofte må puste litt før den fine rosafargen kommer.

Latensfasen

 

Dette er fasen før den aktive delen av fødselen starter. Denne fasen av fødselen kan vare over flere dager med blant annet uregelmessige rier, modning av livmorhalsen og mormunnen. Livmorhalsen vil i denne fasen av fødselen bli gradvis kortere, mens mormunnen blir mykere og begynner etterhvert å åpne seg. Livmorhalsen er i utgangspunktet rundt 4 cm lang. Denne vil som sagt bli gradvis kortere og det er denne som kalles skjededelen.

Latensfasen regnes så lenge mormunnen er under 4 cm åpen. Kroppen din gjør seg klar til fødselen nå.

Åpningsfasen

 

Dette er den aktive delen av fødselen og regnes fra en mormunnsåpning på 4 cm eller mer. Nå er riene kanskje regelmessige, gjerne 3- 4 stykker på 10 minutter og hver rie varer opp i mot ett minutt. I denne fasen er du gjerne på en fødestue.
 

Utdrivningsfasen

 

I denne delen av fødselen vil mormunnsåpningen være 10 cm og barnet roterer seg nedover fødselskanalen mot bekkenbunnen. Når barnets hode har kommet seg hele veien ned til bekkenbunnen er det klart for å presse ut barnet. Mange kan da oppleve det vi kaller trykketrang, men det er ikke alle som opplever denne trangen.

Du kan lese mer om fødestillinger HER.

Mormunn Mormunnen er selve inngangen til livmoren og taket i skjeden. Mormunnen vil under fødselen blir mykere og åpne seg gradvis. Mormunnen kan også bli omtalt som for eksempel tøyelig, stram, lukket, baktil, midtstilt, fortil eller desentrert.
Stripping

 

Når vi snakker om stripping betyr dette tøying av mormunnen. Da føres en finger mellom mormunnen og fosterhinnen slik at fosterhinnen løsner litt fra mormunnen. Mormunnen vil også bli litt tøyd. Da vil kroppen din skille ut hormoner som blant annet prostaglandiner. Prostaglandiner vil bidra til å modne mormunnen og riene kan også starte.
Spina

 

Vi snakker om spina i forbindelse med hvor eller hvilket nivå barnets hode befinner seg i fødselskanalen. Spina er et beinutspring på begge sider i bekkenet ditt. Dette er et trangt parti for barnet å passere i fødselskanalen. Ved vaginalundersøkelse kan spina kjennes ut som en liten ertert på hver side i vagina. Under fødselen kan vi forklare at barnets hode står over, til eller under spina.
Bekkenbunnen Bekkenbunnen er på en måte gulvet i bekkenet ditt. Bekkenbunnen består av flere muskler. Når vi sier at barnets hode står på bekkenbunnen betyr det at toppen på hodet står rett innenfor vaginalåpningen.

Bekkenbunnen er også viktig å trene etter en fødsel da musklene har blitt veldig uttøyd. Treningen består av knipeøvelser for å styrke musklene igjen.

Du kan lese mer om bekkenbunnen HER.

Amniotomi Amniotomi betyr at for eksempel jordmor eller gynekolog tar hull på fostervannssekken som er rundt barnet.
Blakket fostervann

 

Fostervannet beskrives med tanke på farge, mengde, konsistens og lukt. Er fostervannet blakket vil dette være normalt. Da er vannet klart til mer hvitaktig i fargen.

Vannet kan også være for eksempel rosa, gult eller grønt. Rosa vann kommer av at det er blodtilblandet og gult eller grønt kommer av at barnet har bæsjet i vannet.

Hodet er balloterende Da snakker vi om at barnets hode ikke er helt festet i bekkeninngangen. Ved en vaginalundersøkelse kan vi faktisk dytte litt på hodet. Barnets hodeinnstilling i bekkeninngangen omtales også som for eksempel knapt festet, ikke festet, bevegelig og festet.
Barnet ligger i en første eller andre stilling

 

Hvis barnet ligger med ryggen sin mot din venstre side betyr det en første stilling. Ligger barnet med ryggen sin til din høyre side betyr det andre stilling.

 

Bakhodefødsel

 

Barnet blir født med bakhodet først. Barnets bakhode vender opp mot kvinnens symfyse eller skambein. Denne hodeinnstillingen er den vanligste og mest gunstige i forhold til plassen i kvinnens bekken. Kalles også for en occiput anterior innstilling.

 

Stjernekikker

 

Barnet blir født med ansiktet vendt oppover mot kvinnens symfyse eller skambein. Denne hodeinnstillingen har derav navnet stjernekikker, da man tenker at barnet ser opp mot stjernene på himmelen. Denne type fødsel kalles også for en occiput posterior innstilling.
Jordmorstetoskop

 

Jordmorstetoskopet er et gammelt og sterkt symbol for jordmødre. Dette instrumentet ble brukt mye før det elektroniske fosterovervåkningsutstyret kom på markedet.

Stetoskopet er et hult trerør som brukes til å lytte på barnets hjertelyd inne i mors mage. Stetoskopet plasseres på magen din der hvor vi tenker at barnets hjertelyd kan høres best.

CTG

 

CTG betyr kardiotokografi. Dette er et apparat som registrerer barnets hjertelyd inne i mors mage og riene.

Du kan lese mer om fosterovervåkning under fødselen HER.

Doppler

 

Doppler er et håndholdt apparat som vi bruker for å lytte på barnets hjertelyd inne i mors mage.
Postpartum

 

Tiden etter fødselen.

 

Vakuum Vakuum brukes for å hjelpe barnet raskere ut ved en vaginal fødsel. Du må selv presse mens legen samtidig drar i vakuumet. Vakuumet ser ut som en stor badekarpropp som festes på barnets hode ved hjelp av et vakuum, derav navnet. Barnet kan få merke i hodet etter vakuum-koppen, men dette forsvinner etter få dager.
Hodet til barnet kroner

 

Vi sier at barnets hode kroner når deler av hodet er utenfor vaginalåpningen. Når hodet kroner betyr det at barnet fødes snart.
Placenta

 

Morkake.

 

Leopolds håndgrep

 

Når jordmor eller lege kjenner på magen din benyttes Leopolds fire håndgrep. Disse fire håndgrepene kan gi oss masse nyttig informasjon om for eksempel hvor toppen av livmoren din er, barnets posisjon, hvilken side barnet har ryggen sin på, barnets størrelse, om hodet er ned, hvor dypt barnet ligger nede i bekkenet og om hodet for eksempel er festet. Disse håndgrepene er nyttig å gjøre før man for eksempel lytter til barnets hjertelyd, fordi da vet vi hvordan barnet ligget og hvor vi skal lytte på magen din.

 

Ordogyttrykk

FOTO: Privat (c)

  

Toko Et apparat som måler riene dine. Det er en trykkfølsom sensor som plasseres på magen din. Sensoren registrerer når livmoren din strammer seg og slapper av. Hvor godt denne sensoren registrerer riene og hvor sterke riene er, vil være forskjellig fra kvinne til kvinne. Det viktigste er din subjektive opplevelse av riene.
Epikrise En sammenfatning av hva som har skjedd med deg og barnet under sykehusoppholdet. Disse papirene får du med deg hjem når du reiser fra sykehuset.
Partogram Et dokumentasjonsverktøy vi bruker under fødselsforløpet. Her registrerer vi hva som skjer underveis i fødselen.
Pilsøm og fontaneller Pilsøm og fontaneller, da snakker vi barnets hode. Hodeskallen til et nyfødt barn har ikke vokst helt sammen ved fødselen. Pilsømmene kan kjennes som streker, sømmer eller linjer på barnets hode, mens fontanellene er større, åpne og myke partier. Det er en hensikt med at barnets hode ikke har vokst fullstendig sammen ved fødselstidspunktet, da hodet kan klemmes litt sammen slik at det enklere kan passere gjennom den trange fødselskanalen.
Saturasjon

(SpO2)

Ved hjelp av et spesielt apparat måles oksygenmengden (saturasjonen) i barnets blod. Apparatet plasseres på barnets hånd eller fot. Vi måler barnets saturasjon to timer og ett døgn etter fødselen. Denne undersøkelsen er ikke smertefull for barnet. Normalt skal barnet ha SpO2 over 95%.
Urin- stix Dette er en slags papirstrimmel som dyppes ned i urinen din. Etter en kort stund kan vi lese av på pinnen hva urinen din inneholder. Vi kan finne ut av om urinen din inneholder for eksempel blod, proteiner, bakterier, pH, ketoner, sukker osv. Ofte tar vi urin- stix når du kommer inn på fødeavdelingen eller på svangerskapskontrollene.
Å tisse på bekken Et bekken er en slags sølvpotte. Hvis du for eksempel ikke kan gå på wc og skal tisse kan man tisse på bekken. Bekkenet kan plasseres på en stol ved siden av sengen eller i sengen. Av og til kan man ikke koble deg fra fosterovervåkningen da barnet i magen må overvåkes kontinuerlig, da kan bekken være et alternativ.
Prekestol Et stativ med hjul, armlene og håndtak som du kan bruke for å støtte deg om du står opp eller går rundt under fødselen.
Veneflon Et tynt plastrør som legges inn i en blodåre på for eksempel håndbaken eller underarmen din. Når plastrøret legges inn i blodåren finnes det en nål inne i røret, men nålen fjernes når røret ligger riktig på plass. Gjennom dette plastrøret kan vi gi for eksempel medisiner og væske. Mange får veneflon under fødselen.
Å dytte bort kanten Dette kan være aktuelt hvis mormunnen har åpnet seg fullt. Mormunnen kan for eksempel være 10 cm flere steder rundt barnets hode, men så er det en liten del igjen en annen plass. Da kan for eksempel jordmor eller gynekolog hjelpe litt til ved å legge et lite press, derav dytte bort denne kanten under for eksempel en rie. Dyttes kanten bort kan barnets hode lettere passere videre nedover i fødselskanalen. Det er ikke alltid at en slik kant kan dyttes bort, men dette vurderer jordmor eller gynekolog.

En del syns at dette er vondt akkurat når kanten dyttes bort, da mormunnen er øm.

God eller dårlig kontakt med mormunnen Ved en vaginalundersøkelse kan vi undersøke hvordan barnets hode presser nedover mot mormunnen. Hvis hodet har dårlig kontakt med mormunnen kan dette for eksempel bety at riene er svake eller dårlige. Har du svake rier vil ikke hodet presse like godt nedover og mot mormunnen.

Har barnets hode god kontakt med mormunnen vil hodet legge et press på mormunnen. Du kan sammenlikne mormunnen som en hengekøye foran barnets hode. Har hode god kontakt med mormunnen vil du som oftest ha gode rier, mormunnen vil da bli tynnere og åpne seg gradvis.

Barnet står høyt Da snakker vi om hvor barnets hode befinner seg i fødselskanalen. Barnets hode skal begevege seg fra livmoren, til bekkeninngangen, nedover bekkenet, mot spina og bekkenbunnen før barnet blir født. Står barnet høyt betyr dette at barnets hode feks er i bekkeninngangen.

Under fødselen vil vi vurdere hvor langt ned barnets hode har kommet i fødselskanalen for å finne ut av om det er noe progresjon og hvor du er i fødselsforløpet.

Skalp- elektrode En skalp- elektrode festes på barnets hode hvis vi ønsker å overvåke barnet i magen på denne måten. Vannet må ha gått eller vi må ha ”tatt vannet” for å kunne bruke denne type overvåkning.

En skalp- elektrode består av en ledning med en tynn metallspiral på toppen. Den tynne spiralen settes fast i barnets hode rett under huden. Dette er ikke farlig for barnet. Barnet kan ha et lite merke etter spiralen, men det forsvinner etter få dager.

Når skalp- elektroden er festet til barnets hode vil kvinnen ha en ledning hengende ut av vagina. Denne ledningen festes til et større apparat som viser oss hvordan barnet har det. Skalp- elektroden tas av etter at barnet er født.

Denne type overvåkning bruker vi ganske så ofte.

Du kan lese mer om fosterovervåkning under fødselen HER.

Amnionhook Dette er en tynn plastpinne med en liten krok på toppen. Amnionhook brukes til å ta hull på fosterhinnene. Dette gjøres i forbindelse med en vaginalundersøkelse. Dette er ikke farlig for barnet.
Bukende vannblære Tenk deg at barnets hode ligger vendt ned i fødselskanalen. En bukende vannblære kan kjennes foran eller nedenfor barnets hode. Det vil si at den delen av fostersekken som ligger over barnets hode har fylt seg med fostervann. Når du har rier og trykke i livmoren øker kan fostervann presses ned foran barnets hode og samle seg der. Denne vannblæren kan kjennes stram og overfylt ut når du blir vaginalundersøkt. Er det en bukende vannblære under fødselen vil denne i mange tilfeller sprekke etter hvert på grunn av det økte trykket i livmoren. Da ”går vannet”. Bukende vannblære er helt normalt.
SF- mål Betyr symfyse fundus mål og er målet for hvor mye barnet vokser gjennom svangerskapet. Vi måler livmoren fra symfysen eller skambeinet opp til toppen av livmoren, som også kalles fundus. Livmorens vekst kan fortelle oss hvor mye barnet vokser. SF- målet noteres inn i en spesiell kurve på helsekortet.
Etterrier Etter fødselen vil livmoren trekke seg sammen. Når livmoren trekker seg sammen kan det kjennes ut som rieliknende smerter. Etterriene er sterkest de første dagene etter fødselen når du for eksempel ammer. Etterriene blir svakere og svakere før de avtar etter noen dager. Noen kvinner opplever sterke etterrier, mens andre kjenner ikke noe til disse i det hele tatt. Etterrier kommer ofte hvis du for eksempel er flergangsfødende.

Du kan lese mer om etterrier HER.

Vil du lese mer om smertelindring etter fødselen? Se HER.

Et annet smertelindringstips er varmeflaske eller varmepose som du legger over der du har vondt.

Introitus Nedre del av vaginalåpningen som vender ned mot mellomkjøttet og endetarmsåpningen.
Induksjon Igangsetting av fødselen ved hjelp av for eksempel legemidler eller at man ”tar vannet”.

Du kan lese mer om igangsetting av fødselen HER.

Bishop score Bishop- score er et summert tall som angir hvor moden mormunnen er. Brukes ofte i forbindelse med igangsetting av fødselen. De ulike parameterne vi vurderer er blant annet hvor stor mormunnsåpningen er, åpningens posisjon, mormunnens konsistens, lengden på livmorhalsen og barnets nivå i fødselskanalen. Bishop- scoren fungerer som et vurderingsverktøy i forhold til hvordan fødselen skal igangsettes og hvordan progresjonen er.
Episiotomi

 

Episiotomi betyr et kutt/ klipp som anlegges rundt vaginalåpningen i forbindelse med fødsel. Klippet legges ut fra vaginalåpning, gjerne mot din venstre side ved hjelp av en saks. I noen land legges klippe mot din høyre side. Både jordmor og gynekolog kan legge en episiotomi. Episiotomiprevalensen er ulik i verden og avhenger av hvilke prosedyrer sykehusene praktiserer. Stort sett har vi i dag en restriktiv bruk av episiotomi og anlegger det kun der det er nødvendig. Det tilstrebes at du får god bedøvelse før klippet legges.

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: