Normal blødningen etter fødselen?

Blødning etter fødsel

Hvor mye og hvor lenge blør du etter en fødsel? Er det vanlig å blø etter et keisersnitt også?

Renselse vil si den vaginale blødningen du har etter fødselen som varer i ca. 6- 8 uker.

De første dagene

De første dagene etter fødselen kan blødningen sammenliknes med en rikelig menstruasjonsblødning. Du blør friskt blod og det kan komme små mørke blodklumper også (Helsedirektoratet, 2014).

Blødningen blir til blodklumper når blodet har blitt liggende inne i livmoren en stund. Da størkner eller koagulerer blodet til klumper. Dette kan skje hvis du for eksempel har ligget i sengen en stund også reiser deg opp. Da har blodet blitt liggende i livmoren den tiden du har ligget i sengen, blodet har størknet til blodklumper, også kommer klumpene ut når du reiser deg opp eller er i bevegelse.

I tillegg kan du oppleve at det kommer litt ekstra renselse ut når du ammer. Under amming vil kroppen din skille ut et hormon som hjelper livmoren til å trekke seg sammen. Hormonet heter Oxytocin. Når livmoren trekker seg sammen vil blodet som har samlet seg opp inne i livmoren renne ut.

Blodklumpene kan være på størrelse med en drue eller mindre. Dette er ikke farlig og regnes som normalt.

Er du bekymret eller om det kommer større blodklumper, på størrelse med en plomme for eksempel, så si ifra til jordmor på barselavdelingen. Spar gjerne på bleien eller bindet du hadde på deg og ikke trekk ned på do om blødningen er der. Jordmor vil gjerne se på renselsen som har kommet ut.

Jordmor observerer blødningsmengden, om det er noe hinne- eller morkakerester, om blødningen stopper opp og vil klemme på magen din for å undersøke om livmoren din har trukket seg godt sammen.

Vurderer jordmor renselsen som større en normalt kan det bli aktuelt å kontrollere din blodprosent, jernstatus, puls og blodtrykk. Blodprosent og jernstatus kontrolleres ved hjelp av en blodprøve. Har du lave jernverdier kan det være aktuelt med jerntilskudd, men dette vil du få beskjed om av jordmor.

Stetoskop

Bind, bleier og nettingtruser

De første dagene har de aller fleste behov for å bruke store bind eller bleier som de har på sykehuset. Sykehuset har også engangstruser som de store bindende og bleiene passer oppi. Det er mange som får seg en god latter eller kommenterer disse bleiene og nettingtrusene som brukes etter fødselen. Nå kan string-, hipster- og blondetrusene få ligge urørt i undertøysskuffen en god stund fremover. Dagene etter fødselen vil være en unntakstilstand hvor disse bleiene og nettingtrusene er et praktisk hjelpemiddel for de fleste kvinner. De er komfortable og forhindrer at du blør igjennom på klær eller i senga.

På barselavdelingen kan det være lurt å ha med seg en eller flere romslige kosebukser som har plass til de store bindende eller bleiene. Noen syns også skjørt eller kjoler kan være deilig å gå med på sommerstid. Som barselkvinne kan du føle deg varm på grunn av alle hormonene som jobber i kroppen din. Dette er helt normalt.

Du skal ikke pynte deg etter en fødsel, så velg klær som er luftig og behagelig å gå i.

Renselsen blir mindre

Blødningen vil i løpet av den første uken etter fødselen avta gradvis og bli mer brunlig i fargen (Helsedirektoratet, 2014). Du blør ikke lenger friskt blod nå og blødningen kan kanskje sammenliknes med de siste dagene i en menstruasjon. Når blødningen blir mindre er det ikke lenger behov for bleie og det kan da være lurt å bytte til bind slik at underlivet får mer luft.

Renselsen inneholder en del bakterier så det er viktig med god hygiene. Skift bind regelmessig og skyll deg nedentil med vann flere ganger gjennom dagen. Du kan for eksempel skylle deg nedentil etter dobesøk.

Såpe kan du begynne med når du føler deg klar for det.

Døgnet med økt blødning

Rundt 7- 12 dager etter fødselen kan du få et døgn med økt blødning igjen. Da kan det også komme friskt blod. Årsaken til dette er at såret inne i livmoren hvor morkaken var festet har fra fødselen og frem til nå grodd. Etter ca 7- 12 dager løsner skorpen fra såret.

Etter ca. ett døgn skal den økte og friske blødningen avta igjen. Etter dette kan renselsen bli mer hvitaktig, lysere og klar i fargen. Den vil lukte menstruasjonsliknende (Helsedirektoratet, 2014).

Etter ca. 2 uker har livmorhalsen lukket seg og livmoren har fått tilbake sin normale størrelse etter ca. 6- 8 uker. Livmoren har gjennom disse ukene gradvis trukket seg sammen.

Tenk at livmoren din veide rundt 1 kg ved termin og nå har den krympet til rundt 50 gram.

Tegn til infeksjon

Infeksjon i livmoren oppstår sjeldent, men kan selvfølgelig forekomme. Tegn til infeksjon i livmoren er blant annet unormal renselse. Renselsen vil være illeluktende, du kan få magesmerter og feber (Helsedirektoratet, 2014). Opplever du dette etter fødselen tar du kontakt med barselavdelingen på sykehuset der du fødte.

Etterrier

De første dagene etter fødselen vil livmoren trekke seg sammen og du kan oppleve rieliknende smerter. Det er dette vi kaller etterrier.

Noen kvinner syns etterriene er smertefulle, mens andre ikke.

Etterriene vil være sterkere hos blant annet flergangsfødende fordi livmoren har vært utspilt flere ganger som følge av flere graviditeter. Da vil muskulaturen være slappere og det kreves kraftigere sammentrekninger for at livmoren skal trekke seg sammen.

Du kan også oppleve at etterriene blir sterkere når du ammer eller har full urinblære. Under amming frigjøres et hormon som kalles Oxytocin. Hormonet hjelper livmoren til å trekke seg sammen og det er dette som gir etterrier. Kvier du deg for å amme barnet ditt som følge av etterrier så spør jordmor om smertestillende. Etterriene vil avta gradvis etter få dager.

Du kan lese mer om smertelindring etter fødsel HER.

I tillegg til Paracet og NSAID- preparater kan varmeflaske også virke lindrende.

Et annet tips er at du for eksempel tisser regelmessig og går på do før du ammer. Går du på do før du ammer og urinblæren blir tømt vil livmoren få bedre plass til å trekke seg sammen i bekkenet ditt. Da slipper livmoren å konkurrere om plassen i bekkenet med en full urinblære og etterriene kan bli mindre smertefulle.

Piller

Menstruasjon og eggløsning

Hvor raskt du får tilbake menstruasjonen etter fødselen vil variere fra kvinne til kvinne. Noen opplever at den kommer tilbake allrede etter 6- 8 uker, men hos andre kan det ta lengre tid.

Hvis du for eksempel fullammer kan dette bidra til at menstruasjonen utsettes i flere måneder eller helt til du slutter å amme. Årsaken til dette er utskillelse av ammehormoner, som for eksempel hormonet Prolaktin.

Som du sikkert skjønner så er det ingen fasit på når du vil få tilbake din første menstruasjon etter fødselen. Det er store individuelle forskjeller. Vær oppmerksom på at du kan bli gravid igjen kort tid etter fødselen om dere ikke bruker prevensjon. Ønsker dere å ha samleie før renselsen er ferdig anbefales bruk av kondom for å forebygge infeksjon i livmoren.

Du kan lese mer om mensen og eggløsning HER.

Prevensjon

Har du spørsmål om prevensjon, lurer du på hvilke alternativer som finnes, når du kan begynne eller ønsker resept, spør jordmor eller fastlegen din på etterkontrollen etter fødselen. Jordmor har også kunnskap om prevensjon og kan gi deg resept (Helsedirektoratet, 2016). Flere helsestasjoner tilbyr etterkontroll hos jordmor.

Du kan bruke prevensjon selvom du ammer, eksempler på dette er minipiller, gestagen p- piller, p- stav, hormon- eller kobberspiral. P- stav, gestagen p- piller og minipiller kan du begynne med umiddelbart etter fødselen. Ønsker du spiral kan denne settes inn etter 6- 12 uker avhengig av hvordan fødselen din vært (Sexogsamfunn, 2016).

Jordmor kan sette inn spiral, men i Norge må de fleste kvinner henvende seg til fastlege eller gynekolog for å få satt den inn.

Det er ikke alle kvinner som føler seg helt klar for å ta stilling til prevensjon så kort tid etter fødselen. Da kan du ta det opp igjen senere med fastlegen.

Du kan lese mer om prevensjon HER.

Litteraturliste

Helsedirektoratet. (2014). Nytt liv og trygg barseltid for familien- Nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen.   Retrieved 14.10, 2014, from http://helsedirektoratet.no

Helsedirektoratet. (2016). Rekvisisjonsrett for helsesøstre og jordmødre. from http://www.helsedirektoratet.no

Sexogsamfunn. (2016). Metodebok for seksuell helse. from http://www.emetodebok.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: