Dette kan kommende partner/ pappa oppleve på fødestuen

Opplevelser på fødestuen

Nå skal jeg være litt ærlig med deg og fortelle litt om hva du som kommende partner eller pappa kan oppleve på fødestuen.

Det er viktig at du som partner/ pappa ikke glemmes. Du står tross alt på kvinnens sidelinje, hvor du hører, ser og får med deg mye av det som foregår under fødselen.

Vi som jobber med fødsler har jo opplevd dette mange ganger før, men du opplever dette kanskje for første gang.

En fødsel vil for mange være en fin opplevelse, mens for andre voldsomt og tøft.

En naturlig del av fødselen

Mye av det du vil se, høre, lukte eller føle på, vil være en naturlig del av fødselen. Allikevel kan disse opplevelsene være uvante og kanskje litt skremmende å stå midt oppi.

Har du for eksempel en kontorjobb, hvor du bruker mye tid foran en dataskjerm, har du kanskje ikke opplevd noe som likner på en fødsel før. Da vil denne opplevelsen være langt unna det du er vant med fra din hverdag.

En fødsel har store variasjoner og hvordan fødselen deres blir, er vanskelig å si noe konkret om på forhånd.

Du har kanskje lest deg litt opp under svangerskapet, hørt historier fra venner, vært med til jordmor på svangerskapskontroller, sett på fødselsprogram på tv eller deltatt på et fødselsforberedende kurs?

Da har du blant annet fått informasjon om hvordan en fødsel forløper, hva du eventuelt kan bidra med og når dere skal reise inn til sykehuset.

Du kan lese mer om hvordan fødselen starter HER.

Du kan lese mer om når dere kan komme inn på fødestue og hva som skjer der, frem til barnet er født HER.

Gravidpar

En fødsel kan ta tid

Hvor lang tid fødselen tar vil variere fra kvinne til kvinne. Er det deres første baby, tar denne fødselen gjerne lengre tid enn om dere har fått barn før. En førstegangsfødende vil gjerne bruke lenger tid enn en flergangsfødende.

En fødsel handler mye om venting og du må være tålmodig. Dere kan faktisk være flere timer inne på fødestuen.

Fødselen kan skje om natten, som innebærer at du kan bli trøtt og sliten. Du kan bare tenke deg hvordan det er å ikke få nok søvn, kombinert med mye venting. Da blir man trøtt.

Hvordan du har det under fødselen vil bli tatt hensyn til, men må i mange tilfeller dessverre skyves litt til side for den fødende. Mor og barn vil under fødselen naturligvis prioriteres fremfor en trøtt og sliten partner/ pappa.

Tips til en trøtt og sliten partner:

  • Drikk kaffe eller noe annet som gir energi. Kaffe, vann, juice og saft finnes gjerne på fødeavdelingen, mens energidrikke, brus, smoothie o.l. må du ta med selv.
  • Hvil når du kan.
  • Trekk frisk luft regelmessig.
  • Få i deg tilstrekkelig med mat og drikke. Det finnes gjerne brødmat på fødeavdelingen, mens snacks, sjokolade, kjeks, energibarer o.l. må du ta med selv.
  • Vend fokuset bort fra deg selv og heller over på den fødende. Den fødende trenger deg. Du må være tilstede og hjelpe henne med det hun ønsker, gjerne til enhver tid mens fødselen pågår.
  • Tenk at dette er en spennende opplevelse, som kun skjer et fåtall av ganger i livet ditt. Det er rett og slett en unntakstilstand, hvor det går fint å være litt trøtt og sliten.

Du kan få flere gode pappatips til fødselen HER.

Gravid

Utfordrende å stå på sidelinjen

Det vil for mange være tøft å stå på sidelinjen. Det kan blant annet være utfordrende å se at partner har det vondt og hvordan hun jobber så iherdig under fødselen.

Hun kan gi tilbakemeldinger som:

«Jeg vil ikke mer. Jeg orker ikke mer. Kan du hjelpe meg. Jeg vil dra hjem. Nå kan du ta over resten.»

Du står på sidelinjen og kan verken ”ta over” fødselen eller få henne ut av denne situasjonen. Du kan rett og slett føle deg litt hjelpeløs akkurat nå.

Det vil naturligvis ikke være slik under hele fødselen, men det kan komme episoder som er ekstra tøffe og krevende for kvinnen.

Det du kan gjøre er å stå på sidelinjen, være tilstede, hjelpe, tilby en kald klut på pannen, dele ut motiverende ord eller en støttende hånd.

Fødselen vil være en prosess som må gå sin gang. En fødsel vil kreve en virkelig kraftinnsats av kvinnekroppen for at barnet skal fødes ut til den store verden.

Visste du at din tilstedeværelse på sidelinjen kan virke smertelindrende for kvinnen? Den fødende kan gjennom din tilstedeværelse oppleve trygghet og mindre stress, som igjen har flere positive effekter på fødselsforløpet. Les mer om naturlig smertelindring HER.

Storm

Uvante krefter og hormoner i sving

Under fødselen kan den fødende forandre seg litt. Hun kan kanskje si eller gjøre ting hun egentlig ikke mener, men som bare skjer fordi hun er i denne situasjonen.

Hun kan for eksempel bli sint for ingenting, gråte, gå ”inn i seg selv” eller du kan plutselig få kjeft uten å skjønne helt hvorfor.

Et eksempel…

Før fødselen hadde dere avtalt at massasje ville være en god ide for å lindre riesmertene. Du setter i gang med det dere hadde avtalt og du masserer korsryggen hennes så godt du kan. Så kommer dere litt lenger ut i fødselen og du får en litt krass tilbakemelding om å holde deg langt unna.

Nå skjønner du kanskje ingenting, fordi du gjør jo akkurat det dere hadde avtalt, med iherdig innsats. Skjer dette må du bare gjøre det hun vil og godta at slik ble det akkurat nå.

Disse reaksjonene er faktisk helt normale og du skal ikke ta det personlig.

Hvis vi tenker over det, så er det ikke så rart at slike reaksjoner oppstår under en fødsel. Vi kan jo sammenlikne fødselen med en reise, en heftig og omfattende reise. På denne reisen kan kvinnen kjenne på følelsen av å være sårbar, sliten, spent og usikker. Hun kan også være redd, engstelig, bli utålmodig og lei.

I tillegg kan kvinnen oppleve sterke smerter, være utmattet, fått i seg lite næring og har underskudd på søvn. Hun vet heller ikke hvor lang denne reisen blir. Reisen kan vare kort tid eller ta flere timer. Det hun vet er at i enden av fødselen venter en stor premie, nemlig det nyfødte barnet.

Bare tenk hvor mye en fødsel krever av kvinnekroppen! Da er det ikke så rart at krasse kommentarer eller tilbakemeldinger kan komme over en lav sko. Kvinnekroppen mobiliserer all sin kraft og oppmerksomhet på denne reisen.

En fødsel er rett og slett en unntakstilstand hvor store krefter er i sving.

Hadde vi installert et kraftverk på fødeavdelingen og samlet opp all den energien kvinnekroppen bruker under en fødsel, kunne vi sikkert gitt strøm til en hel landsby. Nå tuller jeg litt, men nå skjønner du sikkert at en fødsel krever mye, gjerne mer en vi selv tror kroppen vil klare i blant.

Youarefine

Kroppsvæsker

Det helt normalt at små eller større mengder kroppsvæsker kommer ut av kvinnekroppen under fødselen. Det kan for eksempel være svette, tårer, blod, fostervann, oppkast, urin eller avføring.

Det er viktig å vite at om det kommer kroppsvæsker ut, så kan ikke kvinnen noe for dette. Det bare skjer, fordi kroppen har tatt over styringen nå.

I denne situasjonen skal du opptre med respekt, hjelpsomhet og vennlighet. Du kan tenke deg hvordan det er å ikke ha fullstendig kontroll over disse tingene. Dette kan oppleves veldig privat og kanskje tøft for mange kvinner.

Når barnet skal presses ut for eksempel, så går det ikke an å presse alt man makter samtidig som man skal holde tilbake urin eller avføring. Kniper man igjen, så vil rett og slett barnet ikke komme ut. I tillegg kan det vi kaller trykketrangen oppstå i dette stadiet av fødselen. Da vil det heller ikke være enkelt for kvinnen å holde igjen kroppens sterke trang til å trykke ut barnet.

Det nyfødte barnet kan for eksempel ha rester av fosterfett, fostervann, bek eller blod på seg. Jordmor vil tørke av barnet etter fødselen, men noe kan fortsatt sitte igjen. Fosterfettet vil gradvis trekke inn i barnets hud. Gjenværende rester av blod, bek o.l. vil bli tørket eller vasket ordentlig bort etterhvert. Rett etter fødselen vil uforstyrret hudkontakt med mor være viktig, bading eller vasking kan vente litt nå.

Syns du det tas mye blod ut av kroppen når du tar blodprøver? Så vil blod få en litt annen dimensjon under fødselen. Dette er ikke for å skremme deg, men det regnes faktisk som helt normalt å blø inntil 500 ml (Jacobsen, Aase, Nyfløt, Pettersen, & Økland, 2014). Vi tilstreber selvfølgelig minst mulig blødning, men store blødningen kan forekomme. Oppstår større blødninger vil vi iverksette tiltak for å forebygge ytterliggere blodtap.

Blodet kan også være blandet med fostervann, som igjen kan få blodmengden til å se større ut enn den faktisk er.

Syns du kroppsvæsker er ubehagelig eller ekkelt, så hold deg gjerne oppe ved hodeenden av fødesengen eller se bort.

Hender

Mange mennesker

Det kan oppstå uventede eller akutte situasjoner under fødselen som vil kreve rask handling og flere hender.

Under en slik situasjon kan fødestuen fylles opp av leger, jordmødre og barnepleier på få minutter. I de fleste tilfeller forsøker vi å forklare hva som skjer eller hva som skal gjøres.

Men som du sikkert skjønner, oppstår det en akutt situasjon hvor vi må handle raskt, da har vi ikke så mye tid til å forklare eller informere. Vi vil selvfølgelig snakke med deg etterpå, når ting har roet seg ned og er under kontroll.

I en slik situasjon kan du kanskje oppleve at pulsen din stiger, du kan bli redd og uvel. Da er det viktig at du forsøker å beholde roen, puster dypt ned i magen og eventuelt legger deg på gulvet eller setter deg i en stol. Vi vil selvfølgelig også ta vare på deg, men mor og barn er naturligvis første prioritert.

Lurer du på hva lege eller jordmoren snakker om under fødselen? Les gjerne mer om hva disse spesielle ordene og uttrykkene betyr HER.

Sterke øyeblikk

Når du har lest igjennom denne teksten, så skjønner du kanskje at en fødsel kan by på flere sterke øyeblikk.

Du kan gjennom fødselen blant annet få høy puls, blandete følelsesreaksjoner, bli uvel, sliten, spent, trøtt og ikke minst være fylt med stor glede når barnet endelig blir født.

Syns du fødselen var en litt for sterk eller tøff opplevelse? Eller har du mange ubesvarte spørsmål i etterkant?

Spør gjerne om å få snakke med jordmor eller lege som var med. Da kan du få snakke om det du opplevde som tøft eller få svar på spørsmål du eventuelt skulle sitte inne med.

Etter en fødsel vil kvinnen ofte være prioritert i forhold til en slik ”etter fødsel- samtale”. Det er jo tross alt hun som har gjennomgått fødselen og er hovedpersonen, men du som partner/ pappa er også viktig.

Jordmor og/ eller lege vil forsøke å snakke med dere etter fødselen, men dessverre får vi ikke alltid tid til å komme innom barsel før dere reiser hjem fra sykehuset. Er en samtale med jordmor og/ eller lege viktig for deg/ dere, si ifra til jordmor som jobber på barselavdelingen. Så vil vi i de aller fleste tilfeller finne en løsning på dette.

Litteraturliste

Jacobsen, A. F., Aase, T. A., Nyfløt, L. T., Pettersen, S., & Økland, I. (2014). Postpartumblødning (PPB). from http://www.legeforeningen.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: