En annerledes fødsel og barseltid

En annerledes fødsel og barseltid

Koronaviruset har på kort tid skapt en annen livssituasjon og hverdag for mange av oss. Permitteringer, hjemmekontor, stengte skoler og barnehager, er noen faktorer som har endret hverdagslivet. I tillegg øker sykdomsantallet og dødsfallene nasjonalt og internasjonalt. Av den grunn er det kanskje flere av oss som føler på en redsel og usikkerhet rundt fortsettelsen eller hvordan dette vil ende.

Koronaviruset har også påvirket føde- og barselavdelingene, ved at man har fått strengere rutiner for å redusere smittespredningen og skåne det viktig personalet vi har på sykehusene. Er du gravid og snart skal føde, tenker du kanskje litt ekstra på hvordan fødselen og barseltiden vil bli nå.

Det å bli foreldre er en stor hendelse i livet, hvor ulike forventninger og forberedelser til hvordan dette skal bli etableres. I tillegg kan følelser som spenning, glede og usikkerhet melde seg i forkant av den store hendelsen.

I disse tider er det forståelig at usikkerhet og spenning rundt hvordan fødsel og barseltid vil bli øker. Du lurer kanskje på om du må føde alene og om du i det hele tatt vil klare dette. Og hvordan vil barseltiden bli, uten hjelp og støtte fra partner.

En annerledes fødsel og barseltid

Må jeg føde alene?

Det praktiseres en streng adgangskontroll på sykehusene nå. Så når du tar kontakt med fødeavdelingen, vil de som jobber der stille deg noen spørsmål. Disse spørsmålene har til hensikt å kartlegge om du eventuelt er smittet eller har en risiko for å ha blitt smittet av Koronaviruset. Partner vil også få disse spørsmålene. Derfor vil det være viktig å ringe før man kommer på fødeavdelingen, så smittestatus kan avklares på forhånd.

Er partner frisk og ikke sitter i karantene, kan partner i mange tilfeller få være med på fødselen. Om partner få være med på fødselen praktiseres litt ulikt fra sykehus til sykehus, så undersøk dette nærmere der du skal føde.

Må du føde alene og gruer deg til dette? Snakk med jordmor når du kommer på fødeavdelingen, så skal vi sammen forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen.

Hva med barseltiden?

På det nåværende tidspunkt vil barselavdelingen være stengt for partner, familie og besøkende. Det vil si at du og baby må være alene på barsel. Du kan heller ikke ta med baby ut fra avdelingen før du skal reise hjem. Lurer du på hvordan din barseltid vil bli, så ta kontakt med sykehuset hvor du skal føde.

En annerledes fødsel og barseltid

Noen små tips til en annerledes fødsel og barseltid

Spør om hjelp

Som nybakt mamma har du sikkert mange spørsmål du lurer på. Det kan være alt fra amming til babystell. I disse tider vil man prøve å korte ned på tiden du og babyen er på sykehuset, så ta gjerne kontakt med personalet og spør om det du lurer på. På den måten kan du kanskje bli litt tryggere i situasjonen og bedre rustet til du kommer hjem.

Kanskje du skal inkludere partner ved hjelp av for eksempel Skype eller Facetime? Vil du benytte Skype eller Facetime, så spør om det er greit for personalet som er tilstede for å hjelpe deg.

Ro og hvile

Nå når du er alene på barselavdelingen uten hjelp, støtte eller avlastning fra partner, så vær flink til å hvile deg. Når babyen sover, så forsøk å få til en hvilepause selv både på dagen og natten.

Hygiene

Du har sikkert hørt det mange ganger allerede, men for eksempel god håndhygiene og avstand til andre er viktig nå.

Ta kontakt med helsestasjonen

Når du reiser hjem fra sykehuset, så ta kontakt med helsestasjonen. Helsestasjonen vil følge deg og barnet opp etter at dere har kommet hjem. De vil blant annet følge opp barnets vektutvikling og kan svare på ammespørsmål og lignende.

Tiden vi er inne i nå er annerledes. Hvor lenge situasjonen vil forbli slik er foreløpig usikker og vi må ta høyde for at endringer kan skje fortløpende. Derfor vil det være viktig at du og din partner holder dere oppdatert i dagene og ukene som kommer. Følge gjerne med på hjemmesiden til Folkehelseinstituttet og Helsenorge.

Jeg ønsker alle som skal føde masse lykke til og ønsker kun det beste for dere. Ta godt vare på hverandre og vi skal klare dette sammen!

Ønsker du å få tilsendt nyhetsbrev fra Jordmornytt? Meld deg gjerne på under.

Meld deg på nå

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Jordmornytt.no:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: