Fødestuen next

Fødestuen neste

Når kan du komme inn på fødestuen og hva skjer frem til barnet blir født?

I et tidligere innlegg har vi snakket om fødselens latensfasen. Etter latensfasen kommer fasen vi kaller åpningsfasen eller den aktive delen av fødselen.

Når du har kommet til åpningsfasen er tiden inne for å innta fødestuen.

Du kan lese mer om latensfasen HER.

Det er kanskje litt rart at denne fasen heter åpningsfasen når mormunnen allerede har gått fra lukket til fire centimeter åpning i latensfasen, men slik er det bare.

Hvor lenge varer åpningsfasen egentlig?

Hvor lang tid åpningsfasen tar varierer fra kvinne til kvinne. Det finnes ulike teorier som beskriver lengden på fasen og vi har også en tidsgrense, før vi starter med tiltak for å hjelpe deg videre i fødselen.

Det er ikke slik at du blir liggende i flere dager, når du først har kommet til denne fasen av fødselen.

Åpningsfasen starter når mormunnen har en åpning på 4 cm. Nå har livmorhalsen gjerne blitt flat eller nærmer seg flat. Når livmorhalsen har blitt flat og begynner å åpne seg, kaller vi dette området for mormunnen.

Du kan lese mer om livmorhalsen HER.

Tidligere har vi også snakket om at livmorhalsen blir mykere i konsistensen og mer tøyelig i latensfasen. Dette er en forberedelse til fødsel og åpningsfasen. Livmorhalsen må bli myk slik at den kan åpne seg, så barnet kan få plass nedover fødselskanalen.

Dør

Vi kan jo sammenlikne livmorhalsen med en dør. En dør ut av livmoren. I svangerskapet har denne døren vært lukket og låst. Det er en 3- 4 cm tykk og solid dør som beskytter barnet inne i livmoren. Når barnet er klar for å møte den store verden, begynner denne døren å åpne seg gradvis.

Døren vil åpne seg i ulik hastighet. Hos noen kvinner åpner den seg raskt, mens hos andre tar det tid.

I denne fasen har du også regelmessige rier, gjerne 3- 4 rier på 10 minutter som varer rundt 50- 60 sekunder.

Når riene har blitt regelmessig skal du ikke oppleve de lange riepausene som du kanskje hadde i latensfasen.

I latensfasen kan nemlig riene være regelmessige over en periode, så kan de stoppe opp en stund eller det kan gå lengre tid mellom dem, før de begynner igjen.

Når riene kommer og går, slik som de kan gjøre i latensfasen, beskriver vi riene som uregelmessige.

Fjelltopper

Riene kan sammenliknes med fjelltopper

Du har kanskje hørt at rier kan sammenliknes eller forklares som fjelltopper?

Fjellene skal illustrere riene, mens nede i dalen har du riepause.

Noen opplever total pause mellom riene, mens andre syns selv pausene er anstrengende.

Pausene vil naturligvis ikke være like anstrengende som selve rien, men du kan for eksempel oppleve at du er anspent i kroppen, skjelver, kjenner press, strekk eller trykk foran eller bak på ryggen.

Det er lurt å bruke riepausene til å hvile, puste rolig, skifte stilling, spise eller drikke noe energirikt.

Har du for eksempel 3 rier på 10 minutter og hver rie varer 60 sekunder. Da har du 3 minutter med rier og 7 minutter pause. Under en fødsel vil du ha mer pause enn rier, kanskje du kan tenke på dette som en liten motivasjon?

Igjennom fødselen kan også riene variere med tanke på styrke, lengde og hyppighet. Årsaken til dette er at livmoren som lager rier, er en muskel. Denne muskelen trenger hvile og tilførsel av næring, slik som alle andre muskler i kroppen også trenger.

Klokke

Full åpning, men fortsatt litt ventetid frem til barnet kommer

I åpningsfasen skal mormunnen åpne seg fra 4- 10 centimeter. 10 centimeter er beskrivelsen på full åpning. Da er mormunnen ingen hindring foran barnets hode.

I tillegg til at mormunnen skal åpne seg, skal også barnet rotere seg nedover i bekkenet og fødselskanalen.

Mange tror at fødselen er rett rundt hjørnet når mormunnen nærmer seg 8, 9 og 10 centimeter.

Hos noen kvinner blir barnet født raskt etter at mormunnen har blitt 10 centimeter, men hos andre kan det ta litt tid. Årsaken til dette er at barnet skal rotere seg nedover den trange fødselskanalen før pressefasen kan begynne. Denne fasen kaller vi nedtrengningsfasen.

Nedtrengningsfasen

Som tidligere nevnt vil nedtrengningsfasen gå raskt hos noen kvinner, men hos andre kan det faktisk ta et par timer. Det tar gjerne lenger tid hos en førstegangsfødende sammenliknet med en flergangsfødende. Hos en flergangsfødende har et eller flere barn allerede banet vei gjennom den trange fødselskanalen og det blir da litt enklere for det neste barnet å komme seg ut.

For at barnet skal komme nedover fødselskanalen, kan vi gjøre tiltak for å hjelpe til. Oppreiste stillinger, bruk av tyngdekraften og bevegelse av bekkenet er supert å gjøre i denne fasen av fødselen. Er du veldig sliten, så kan du veksle mellom hvile og bevegelse. Jordmor vil veilede deg i gunstige stillinger underveis i fødselen. Ellers er det bare supert om du følger kroppen din og de signaler den gir deg i forhold til hvordan du skal bevege seg.

Babyføtter

Trykketiden

Når mormunnen har åpnet seg 10 cm og barnets hodet har rotert seg helt ned til bekkenbunnen, kan trykketiden begynne. Når vi snakker om at barnets hode står på bekkenbunnen betyr dette at hodet er rett innenfor vaginalåpningen. Da kan vi se hvilke hårfarge barnet har.

Lurer du på hvor bekkenbunnen er, kan du lese mer om den HER.

I denne fasen av fødselen kan du kjenne mer spreng nedentil og mange kvinner opplever den såkalte trykketrangen. Får du ikke trykketrang, så fortvil ikke, jordmor vil veilede deg til når og hvordan du skal trykke barnet ut.

Selve trykketiden går gjerne raskere hos flergangsfødende enn førstegangsfødende, men dette er nødvendigvis ikke en fasit. Trykkefasen kan være hard og slitsom, men da skal du tenke på at den store premien er rett rundt hjørnet.

Dine siste superkrefter skal brukes nå.

Varer trykketiden utover den tidsgrensen vi opererer med eller vi ser at barnet må komme ut raskt, så kan vi for eksempel hjelpe til ved å legge et klipp og/ eller vakuum. Det er lege som legger vakuum. Vakuum kan også omtales som en sugekopp.

Barnet er født og du er endelig i mål.

Roen senker seg på fødestuen og fokuset rettes mot den lille.

Nå skal du være utrolig stolt av deg selv. Tenk hva du har gjennomført.

GRATULERER!!

Bursdag

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: