Fødselen som endte opp med keisersnitt

Baby og keisersnitt

En mamma forteller sin fødselshistorie, om keisersnittet og tiden etterpå.

Vannet går og riene begynner

Tre dager over termin gikk fostervannet. Jeg kom inn på sykehuset for undersøkelse på morningen og jeg ble innlagt. Etter en stund begynte riene, først ganske svake før de ble sterkere og sterkere. Jeg pustet meg igjennom riene store deler av den dagen. Jeg ble undersøkt av jordmor og lege regelmessig. Etter mange timer med rier hadde jeg bare 2 cm åpning. Riene var smertefulle, men dessverre ikke effektive nok.

På kvelden ble jordmødre og leger enige om å gi meg en pause fra riene og smertene. Jeg fikk noen medisiner som gav meg smertelindring og jeg slappet bedre av. Jeg sendte hjem mine pårørende slik at de også fikk sove. Jeg sov godt påfølgende natt og våknet tidlig neste morgen av rier.

Jeg ble igjen undersøkt av jordmor og lege, da hadde jeg bare 4 cm åpning. Riene ble sterkere, mer intense og smertefulle. Babyens hjertelyd ble lyttet til flere ganger ved hjelp av CTG- måling. Babyen i magen hadde det fint, så ting fikk fortsette sin gang.

Jeg ble flyttet til fødestue

Midt på dagen ble jeg undersøkt og det var ingen fremgang. Det ble besluttet at jeg skulle få noen medisiner for å øke effektiviteten på riene og forhåpentligvis mer fremgang. Jeg fikk medisiner med jevne mellomrom. Timene gikk, kvelden kom og fortsatt ingen baby. Jeg syntes riene var håndterbare, da jeg klarte å finne ro og en pusteteknikk som fungerte fint for meg.

Natt nummer to etter innleggelsen sov jeg lite på grunn av riene. Jeg følte selv at riene kom hele tiden og de var veldig intense. Morningen etter ble jeg undersøkt på nytt og til min store skuffelse var det nå heller ingen fremgang, men jordmor og lege sa at i dag skal jeg få baby. Jeg ble flyttet inn på fødestue og riedrypp ble startet. Riene ble enda sterkere og intense. Jeg kjente det presset, det var vondt i magen og på innsiden av lårene. Jeg begynte å puste lystgass og det var helt fantastisk.

Babyen i magen ble kontinuerlig overvåket med CTG og undersøkelsen midt på dagen viste heller ingen fremgang. Babyen hadde det fint og tålte riene godt. Utover dagen fikk jeg epidural og den hadde jeg god effekt av. Jeg spiste, hørte på musikk og slappet av.

Fremdeles ingen fremgang

Utover kvelden var det fremdeles ingen fremgang. Flere undersøkelser ble gjort og de trodde årsaken til manglende fremgang var at babyen i magen var ganske stor. Jeg var veldig sliten og klar for å møte babyen. Lege begynte å snakke om keisersnitt. Vi forsøkte på vaginal fødsel en time til, men det ble ikke noe mer fremgang og det ble besluttet keisersnitt. Jeg ønsket egentlig å føde vaginalt og var innstilt på dette, men uten fremgang etter mange timer så ble keisersnitt siste utvei. Etter så mange timer var jeg sliten og jeg vil tro at babyen var det samme. Det var ikke noe fare for liv så alt gikk rolig og fint for seg. Lege informerte og gav meg en forklaring på alt jeg lurte på. Keisersnitt var ingen skummel opplevelse.

keisersnitt

På kvelden ble barnet mitt født ved hjelp av keisersnitt. Barnet var ikke så stort som de først hadde trodd, men lå som en ”stjernekikker”. De trodde at barnets stilling i bekkenet var årsaken til manglende fremgang i fødselen. Jeg fikk se babyen raskt og det var en ubeskrivelig følelse. Etter operasjonen ble jeg kjørt til observasjonsposten og dagen etter keisersnittet var jeg oppe på beina. Jeg ble på sykehuset i fire dager og følte meg i grei form.

Smertene fra såret

Jeg hadde smerter fra operasjonssåret i rundt tre uker. Seks uker etter operasjonen begynte det å gjøre vondt igjen. Såret var rødt, hovent, varmt og det kom væske ut. I tillegg hadde det åpnet seg litt på den ene siden. Det var her smerten var sterkest. Jeg var på legevakten og hos fastlegen flere ganger. Jeg gjennomgikk to antibiotika kurer og en kremkur for å få bort infeksjonen. Etter at jeg ble frisk hadde jeg ikke noe flere kontroller eller oppfølging.

I ettertid har jeg ingen følelse fra arret og opp til navlen. Hele området føles helt dødt. Jeg har noen ekstra kilo på kroppen og dette kombinert med keisersnittet førte til at en del av magen min henger over arret. Arret blir aldri helt tørt. Det har nå gått flere år siden keisersnittet og jeg har fått igjen noe følelse i magen, men har fortsatt litt smerter fra arret spesielt på det området som åpnet seg.

Jeg syns det var helt greit med keisersnitt og jeg får keisersnitt igjen hvis jeg er så heldig og blir gravid flere ganger. Allikevel syns jeg at keisersnittet har gitt meg mye styr i etterkant og på grunn av det ønsker jeg å forsøke vaginal fødsel om det blir noe neste gang.

Keisersnitt

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: