Den første tiden etter fødselen

Den første tiden etter fødselen

Barnet er akkurat født.

Hva skjer nå før dere flyttes til barselavdelingen?

Når jeg sier den første tiden etter fødselen mener jeg de første timene. Da er dere på fødestuen før dere flyttes til barselavdelingen. Det er normalt å være rundt to timer på fødestuen etter fødselen før dere flyttes.

Jeg vil gjøre deg oppmerksom på at rutiner og prosedyrer kan variere fra fødeavdeling til fødeavdeling. Kanskje du har eller vil oppleve at ting skjer litt annerledes enn hva som beskrives her. I tillegg kan for eksempel barnet ditt bli født for tidlig, med keisersnitt eller har behov for litt ekstra hjelp. Da vil tiden etter fødselen foregå litt annerledes.

Det som beskrives i dette innlegget kan de fleste kvinner forberede seg på hvis ikke det er noe spesielt som oppstår under svangerskapet eller fødselen. God lesing!

Barnet blir født
Tiden utenfor fødestuen har for dere ”stått stille” mens fødselen har pågått. Fødselen nærmer seg slutten og dere skal snart få møte barnet deres. Dere er kanskje spente, slitne, glade og litt nervøse på en gang. Dette er et stort øyeblikk i livet som vil hos mange frembringe mange følelser på en gang. Kanskje du begynner å le, gråte, skrike, blir redd eller helt stille? Her er det ingen fasit og du skal ikke holde noe tilbake nå. På fødestuen er det helt greit å gråte noen gledestårer eller rope hurra!
Fødselen har kanskje gitt dere mange inntrykk og rie etter rie har blitt tilbakelagt på veien mot målstreken, nemlig at barnet blir født.

Når barnet blir født kan det være flere inne på fødestuen enn jordmoren deres. Det kan for eksempel være barnepleier, en jordmor til, evt gynekolog og barnelege. Vi jobber i team og hjelper hverandre.

team

Barnet starter å puste selv
Etter at barnet er født vil jordmor tørke bort blod, slim, fostervann og evt bek fra barnets hud. Fosterfettet blir værende igjen på barnets hud. Hvor mye fosterfett barnet har kan variere og fettet trekker raskt inn i barnets hud.
Jordmor vil også påse at barnet kommer i gang med egen pust og gjerne gråter litt. Dette kan skje enten når barnet ligger mellom mors bein eller på mors bryst. Noen kvinner foretrekker at barnet tørkes før det løftes opp på brystet, mens andre vil gjerne ha barnet direkte opp.

Hva ønsker du? Snakk med jordmoren din underveis i fødselen, her er det ingenting som er noe mer riktig enn noe annet. Du må selv bestemme hva du er komfortabel med.

Rett etter fødselen kan barnet være litt blåelig i huden, ansiktet litt hovent og hodet kan være noe avlangt. Dette er helt normalt. Etter kort tid vil huden gå fra blåelig til rosa og hodet får en mer rundere form etter få timer. Barnets hodet har blitt formet og presset igjennom en trang fødselskanal og dette er årsaken til at hodet får en litt avlang form.

Blodprøver fra navlesnoren
I mange tilfeller vil jordmor eller barnepleier ta blodprøver fra navlesnoren rett etter at barnet er født. Dette gjøres når pulsasjonen i navlesnoren er tilstede. Blodprøvene gir oss informasjon om hvordan barnet har hatt det under fødselen. To sprøyter fylles med litt blod og blodet analyseres i en spesiell maskin kort tid etterpå. Dette gjør ikke vondt for barnet. Prøvesvarene føres inn i journalen.

Det er ikke nødvendig å ta blodprøver fra navlesnoren hos alle. Er det ingen risikofaktorer hos mor eller barn er dette ikke nødvendig.

Så klippes navlesnoren
Hvis du kjenner på navlesnoren rett etter at barnet er født kan du kjenne en lett rytmisk banking (pulsasjon). Navlesnoren er fylt med blod og barnet får fortsatt tilført blod fra morkaken. Navlesnoren klippes når pulsasjonen har opphørt, som også kalles sen avnavling. Det er mange foreldre som gir uttrykk for at de ønsker dette for sitt barn og dette gjør vi rutinemessig hvis ikke barnet må skilles fra morkaken raskere ved for eksempel behov for ekstra hjelp.
Klipping av navlesnoren kan for eksempel gjøres av mor, far eller jordmor. Hvis mor eller far ønsker å klippe navlesnoren vil jordmor hjelpe dere med det. Det gjør ikke vondt for barnet når navlesnoren klippes. Navlesnoren kan oppleves litt seig å klippe over, kanskje litt gummiaktig.

Morkaken skal ut
Morkaken kan løsne kort tid etter at barnet er født eller det kan ta flere minutter. Når morkaken løsner fra livmorveggen kan du kanskje kjenne at livmoren trekker seg sammen, akkurat som en rie. Dette er helt normalt og det er livmorens måte å støte fra seg morkaken på.

Når morkaken er løs kan jordmor be deg om å presse den ut, mens jordmor holder i navlesnoren. Etter at morkaken er ute vil jordmor regelmessig kjenne på magen din for å forsikre seg om at livmoren trekkes seg godt sammen så du ikke blør.
Jordmor vil undersøke morkaken for å se om den er hel og har et normalt utseende. Hvis du ønsker å se morkaken kan du gjøre dette nå. Noen grøsser av tanken og klarer seg fint uten, mens andre ønsker å se den. De aller fleste blir faktisk veldig fascinert når de først ser den. Morkaken med fosterhinnene har tross alt vært barnets hybel i ni måneder, utrolig å tenke på egentlig.
Morkaken blir veid og deretter kastet på sykehuset. Ønsker dere for eksempel å ha med morkaken hjem må dere gi beskjed om dette. Kanskje grave den ned i hagen? De fleste ønsker at den blir igjen på sykehuset.

tre

Rifter og sying
Etter at barnet og morkaken er ute undersøker jordmor underlivet ditt. Underlivet vil naturligvis oppleves ømt og sårt. Jordmor vil se etter om det er noen rifter eller sår som må sys. Du får bedøvelse før eventuell sying. Du kan ha barnet på brystet mens jordmor syr.
Tilslutt vil jordmor stikke en finger inn i endetarmen din for å forsikre seg om at vev og muskler mellom skjeden og endetarmen er intakt.

Sytråden er stort sett selvoppløselig og du trenger ikke å fjerne denne. Dette vil du få informasjon om av jordmor. Når du er på barsel kan det være lurt å skylle seg nedentil med vann flere ganger daglig. Du kan gjøre dette etter for eksempel dobesøk. Se etter om barselavdelingen har en hånddusj ved siden av toalettet som enkelt kan brukes på do.

Hudkontakt og amming
Uforstyrret hudkontakt mellom mor og barn de første timene etter fødselen er viktig. Barnet ligger nakent på mors bryst med pledd, dyne eller håndklær over seg og kanskje lue på hodet.
Barnet føler seg trygg her og mors bryst holder barnet varmt. Mors hjerteslag, pust, varme, lukt og stemme er kjent fra da barnet bodde inne i magen.
Ønsker du å amme så er dette tiden for første amming etter fødselen. Barnet er spesielt våkent de første timene etter fødselen og vil etter hvert begynne å søke mot brystet. Barnet kan kravle, sparke med beina, smatte, ta tungen ut av munnen, ta hendene mot munnen, åpne øynene, gråte litt, suge og sovne om hverandre. Barnet skal få tid til å utforske matfatet i ro og fred.

Ta gjerne noen bilder av barnet, men mye tid på mobil, nettbrett og telefoner til familie kan godt vente litt nå. La den første tiden etter fødselen bare være deres tid. Ta innover dere det som nettopp har skjedd, slappe av og kanskje spis litt mat. Se, ta på og beundre barnet deres. Kanskje barnet vil åpne øynene for første gang? Se hvor velskapt den lille er!

Tenk at verden ”der ute” kan vente noen timer, dere vil få masse tid til å dele den fantastiske nyheten senere.

Barnets vekt, lengde og hodeomkrets
Etter ca. to timer vil barnepleier veie og måle barnet. Barnets vekt, lengde, hodeomkrets og temperatur registreres. I tillegg måler vi oksygeninnholdet i barnets blod ved hjelp av et apparat som plasseres på barnets hånd og fot. Det er ikke vondt for barnet. Har barnet mye hår som er dekket av blod eller fosterfett kan dette rengjøres ved hjelp av vann. Det er ikke anbefalt å bade barnet etter fødselen, men i noen tilfeller hvor vi ser at håret ikke tørker ordentlig gjør vi det. Forblir håret vått kan barnet bli kaldt. Barnet får på seg bleie, klær og navnebånd. Alt dette har vi på fødeavdelingen, men du kan selvfølgelig få på egne klær hvis du ønsker det.
Jordmor vil også se over barnet for å forsikre seg om at alt er bra. En mer grundig undersøkelse gjøres av barnelege på barselavdelingen når barnet er rundt ett døgn gammelt.

Jordmor vil sjekke ditt blodtrykk, puls og evt temperatur. Etter dette kan du få ta en lett dusj. Vi er også opptatt av at du får tisset etter fødselen.

Etter fødselen

Barselavdelingen neste
Stort sett vil dere bli flyttet fra føde- til barselavdelingen etter noen timer. På barselavdelingen er det normalt å være fra to til fire dager avhengig av hvordan for eksempel ammingen går, om dette er deres første barn og om alt går bra med mor eller barn.
Noen barselavdelinger har familierom slik at far kan bo der sammen med mor og barn, men alle har dessverre ikke det. Undersøk dette på forhånd før dere velger fødested om dette er spesielt viktig for dere.

Nyt den første tiden. Jeg hører stadig foreldre som sier at den først tiden går så alt for fort, barnet vokser så raskt til.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: