Fra en celleklump til et lite menneske

Fra en celleklump til et menneske

Når du blir gravid, kan det være spennende å følge med på fosterets utvikling.

Kanskje du vil eller har fulgt med på denne utviklingen uke for uke i en bok eller ved hjelp av en app?

Du kan lese mer om hvilke gravid- app som er best HER.

Barnets utvikling gjennom svangerskapet

Hva som skjer fra befruktningsøyeblikket og ukene videre er en komplisert prosess. Det er ganske utrolig hvor mye som skjer inni magen, spesielt gjennom de første ukene av svangerskapet.

I løpet av de første ukene av svangerskapet, skjer det mange omfattende, store og viktige ting inni livmoren din. Fra en liten celleklump tar embryoet, som etter hvert blir kalt et foster gradvis form. Kroppens ut- og innside utvikles, organer dannes og det lille hjertet begynner å slå.

Videre skal jeg ta deg med på en forenklet reise gjennom hva som skjer inni livmoren under et svangerskap.

Det første trimesteret

Første trimester regnes som de 12 første ukene av svangerskapet og i løpet av denne tiden skjer det mye.

Det første som skjer er at eggcellen møter sædcellen. Sammen danner de et dreamteam, som fortsetter reisen videre hånd i hånd.

 

Befruktning
FOTO: Privat (C)

Nå har eggcellen blitt befruktet og celledelingen begynner, på reisen inn mot livmoren. Inni livmoren er det en hule, som kalles livmorhulen.

 

Befruktning
FOTO: Privat (C)

Hvis embryoet deler seg i celledelingsprosessen, oppstår det tvillinger. Litt avhengig av når embryoet deler seg, så kan det bli en- eller toeggete tvillinger.

Klumpen som har blitt til, som omfavner alle de verdifulle cellene kalles for en morula. Morulaen ruller inn mot livmorhulen og det er i livmorhulen selve bosettingen finner sted.

Første trimester
FOTO: Privat (C)

I store deler av første trimester, kalles det som skal bli en baby for et embryo. Noen kan kanskje allerede nå begynne å kalle det kommende barnet for en liten bønne? Da embryoet har en bønnelikende form.

Den lange reisen er vel overstått og nå er embryoet eller den lille celleklumpen endelig fremme i livmorhulen. Nå vil embryoet feste seg til livmorveggen. Livmoren er forberedt og tar godt i mot embryoet.

Første trimester
FOTO: Privat (C)

Etter at embryoet har bosatt seg i livmoren, begynner enda flere fantastiske ting å skje. Embryoet inneholder en haug med ulike oppskrifter, som nå utvikler seg videre. Tenk at allerede nå inneholder celleklumpen, embryoet eller den lille bønnen oppskrifter på de utroligste ting.
Noen celler har oppskrifter på skjelett og muskulatur, mens andre har oppskrift på organer.

Etter hvert som tiden går utvikles de forskjellige cellene til ulike organer, og deretter blir organene plassert på riktig sted i kroppen.

Det skal også dannes blant annet en morkake, navlesnor og fosterhinner, mye skal gjøres, så her er det bare å sette i gang.

Hjertet begynner å slå allerede i uke 5, men hjertet og sirkulasjonssystemet skal videreutvikles noen uker til.
Etter uke 5 begynner blant annet hjerne, rygg, ører, tarmsystemet, ansiktet, armer og bein å ta form. Lunger og øyne ble påbegynt allerede for et par uker siden (Blaas, 2017).

Første trimester

Tenk på alle de komplisere prosessene som foregår nå. Det er ikke bare hjerte og hjernen som skal utvikles, men alle de andre organene også, samt sanser. Sanser som syn- og luktesansen.

Etter at alle organer er påbegynt, fortsetter videre vekst, utvikling og modning. Hodet vokser mest.

I uke 8 begynner embryoet å bevege litt på armer og bein. Armene og beina blir lengre, og fingre og tær vokser (Blaas, 2017).

Barnets utvikling gjennom svangerskapet

I uke 9 er blant annet hjertet ferdig utviklet, hår begynner å vokse og øret har fått sin form. Det lille hjertet slår med høy frekvens (Blaas, 2017).

Fra uke 10 kalles det kommende barnet for et foster. Fra uke 12 er alle organer dannet og fosteret ser ut som et mini menneske. Fremover nå vil barnet bevege seg mer og mer, med tydeligere bevegelser som kan sees ved hjelp av for eksempel ultralyd (Blaas, 2017).

Etterhvert begynner fosteret å produsere sin egen urin. Dette vil være et bidrag til fostervannproduksjonen videre i svangerskapet. Barnet svelger fostervann og tisser det ut igjen. Fostervannet er med på å skape gode boforhold for barnet inni livmoren. Vannet er behagelig temperert og virker beskyttende. Inni den store vannballongen turner barnet rundt slik at muskler og skjelett utvikles og styrkes.

Barnets utvikling gjennom svangerskapet

Jeg har av og til tenkt på, hvordan det er for barnet å bo deler av tiden inni magen med hodet vendt nedover. Mot slutten av svangerskapet legger barnet seg med hodet ned i bekkeninngangen, for å gjøre seg klar til fødsel. Vi husker jo selv ingenting av denne prosessen, men følelsen av å stå på hodet over lengre tid kan være ganske ubehagelig. Så igjen, er denne prosessen ganske utrolig.

Det andre trimester

Andre trimester starter uke 13- 14, da begynner produksjonen av fosterfett. Produksjonene fortsetter videre i svangerskapet, før den avtar noen uker før termin (Blaas, 2017). Fosterfettet kan sammenliknes med en veldig fet salve, som skal beskytte barnets tynne hud. Blir barnet født med fosterfettrester på kroppen, vil fettet trekke inn i huden. Fosterfettet kan kanskje høres litt ekkelt ut, men er rene vidunder kremen.

Rundt uke 18 kan du begynne å kjenne små bevegelser fra barnet i magen. Noen har kanskje kjent noe fra barnet noen uker tidligere, mens andre kjenner bevegelser senere (Blaas, 2017).

Bevegelse fra barnet i magen

De første bevegelsene kan for eksempel sammenliknes med kiling fra en flagrende sommerfugl, prikking eller kribling. Hvis morkaken din ligger på fremre vegg, altså mot navlen din, kan du kjenne bevegelser litt senere.
Etter hvert som barnet blir større, vil bevegelsene bli kraftigere. Da blir det også enklere å kjenne bevegelsen på utsiden av magen.

De neste ukene begynner barnet med pusteliknende bevegelser. Dette er for å utvikle og modne lungene. Barnets luktesans aktiveres også. Fra uke 24 begynner barnet å åpne øynene sine (Blaas, 2017).

Ved uke 28 kan barnet i magen begynne å høre og hørselen utvikles videre under svangerskapet (Blaas, 2017). På slutten av svangerskapet kan bestemte stemmer, lyder eller musikk som introduseres for barnet i magen, gjenkjennes av barnet etter fødselen.

Barnet kan høre i magen og gjenkjenne lyder

Frem mot termin vil barnets organer utvikles og modnes. Lungene blant annet er ferdig modnet i uke 36 (Blaas, 2017). Fødes barnet for tidlig kan det være behov for medisin og kanskje litt pustehjelp, avhengig av hvilke svangerskapsuke fødselen skjer i.

Lurer du på hva du trenger å ha i hus til barnet kommet? Få noen tips HER.

Hvem er dette lille menneske?

Som du sikkert skjønner skjer det utrolig mye gjennom et svangerskap og det er spennende å følge utviklingen fra en celleklump til et lite menneske.

Når barnet endelig er født, så ta deg gjerne tid til å beundre barnet ditt. Se bare hvor velskapt, unikt og komplett dette lille menneske er. Se på de små fingrene, føttene, neglene, hårstråene eller øynene.

Barnets utvikling gjennom svangerskapet

Du ser kanskje at minsten har fått nesen til far, munnen til mor, ørene til mormor og haken til bestefar.
En unik sammensetning og blanding, som har blitt til et nytt menneske. Tenk bare på hvor mye minsten skal lære, se og oppdage de neste årene.

Sett bort ifra hvordan minsten ser ut, så kan man også begynne å lure på hvilke personlighet som befinner seg inni den lille kroppen.
Er den lille en lunefull og tålmodig type, eller vil han eller hun at ting skal skje nå med en gang?
Det vet dere ikke enda, selv om dere kanskje har forsøkt å tilegne minsten mange egenskaper, mens han eller hun bodde inni mors mage. Det eneste dere kan gjøre er å bli kjent med den lille sakte men sikkert, dag for dag, resten av livet.

Les mer om barnets signaler og kroppsspråk HER.

Litteraturliste

Blaas, H. G. K. (2017). Embryoets og fosterets utvikling. In A. Brunstad & E. Tegnander (Eds.), Jordmorboka. Ansvar, funksjon og arbeidsområde. Oslo: Cappelen Damm AS.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: