Håndmelking- et lurt triks

Amming og håndmelking

Vil du lære litt mer om håndmelking?

Håndmelking kan være et godt redskap å ha i verktøykassen som nybakt mamma. Det er faktisk ikke så vanskelig, bare du bruker riktig teknikk.

Når er det lurt med håndmelking?

 • Du kan benytte håndmelking når du vil få melk ut av brystene.

Barnet er den beste til å tømme brystene dine, men ønsker du å få ut melk på en annen måte er håndmelking og pumping andre alternativer. Det kan jo være at du for eksempel ønsker å avlaste et sårt bryst i blant eller lagre melk til et senere måltid.

Når melkeproduksjonen øker og melkemengden blir større, er det selvfølgelig mest effektivt å pumpe. Håndmelking kan da bli veldig slitsomt i lengden. Håndmelking er fint å benytte seg av når du for eksempel skal få ut mindre mengder med melk, ikke har tilgang til pumpe og første tiden etter fødselen.

 • Hvis du ønsker å samle opp litt melk. Melken kan du gi til barnet ved hjelp av en liten kopp eller t- skje.

Alle barn er ikke like sugevillig de første dagene etter fødselen, så da kan dette være en fin måte å få i barnet råmelk.

 • Du kan håndmelke fremfor å pumpe.

De første dagene etter fødselen kan du pumpe, men det vil ofte være litt for tidlig. Hvor mye melk du har i brystene etter fødselen, vil variere fra kvinne til kvinne. Noen har flere milliliter, mens andre har kun noen få dråper. Denne variasjonen av melkemengde er helt normalt.

Begynner du å pumpe vil dråpene med råmelk forsvinne i pumpeutstyret, før det samles opp i beholderen.Vent gjerne noen dager med dette. Du samler opp de edle råmelkdråpene bedre hvis du håndmelker.

 • Håndmelking vil også stimulere brystene dine.

Så hvis barnet ikke er sugevillig, kan du forsøke håndmelking. Du vil starte å produsere melk i løpet av den første uken etter fødselen. Brystene setter i gang melkeproduksjonen når de blir stimulert regelmessig gjennom for eksempel at barnet dier, håndmelking eller pumping.

Pupper er forskjellige og noen kvinner har flate eller innadvendte brystknopper. Har du dette, kan det være vanskelig for barnet å få et godt sugetak. Da kan det være fint å håndmelke, ved siden av at du forsøker å amme. Da vil brystene dine bli stimulert og barnet får i seg råmelk.

BH

 • Håndmelking er også fint å gjøre før barnet legges til brystet.

Når du håndmelker først, vil du presse ut en dråpe melk fra brystet. Denne melken vil barnet lukte. I tillegg vil du spare barnet for flere sugetak før melken kommer. Du har rett og slett forberedt brystet før barnet legges til.

Er barnet urolig, så er det ikke alltid tid til håndmelking først. Da legger du barnet bare rett til brystet. Dette går helt fint.

 • Håndmelking er mer skånsomt for brystet enn pumping, når du for eksempel har brystspreng.
 • Har du melkespreng kan du håndmelke litt for å lette på trykket eller før du legger barnet til brystet.

Slik unngår du at brystet blir for hardt og kompakt for barnet. Da er det enklere for barnet å få et godt sugetak.

Du skal ikke overdrive håndmelkingen om du har bryst- eller melkespreng. Håndmelker du mye i tillegg til at barnet dier, kan du risikere overproduksjon av melk.

Hvordan håndmelke?

Først må du klargjøre og forberede brystet ditt.

Før du begynner:

 • Det er viktig med god håndhygiene for å forebygge infeksjon i brystet. Vask gjerne hendene dine eller bruk håndsprit før du rører brystet.
 • Det er også fint å ha varme og gode hender. Dette er vanligvis ikke noe problem, da du ofte produserer mye kroppsvarme som barselkvinne.
 • Senk skuldrene og pust godt ned i magen. Du skal forsøke å slappe av.
 • Det er helt greit å bruke tid.
 • Finn en behagelig stilling.

HåndmelkingFOTO: Privat (C)

Begynn med å stryke og massere lett på brystet. Du skal starte øverst på brystet og stryke nedover mot brystknoppen. Du kan stryke rett nedover eller i sirkler. Det viktigste er at du jobbe fra toppen av brystet og nedover mot utgangen, nemlig brystknoppen.

Stryk gjerne rundt hele brystet, da det finnes melk i hele brystet. Du kan bruke en eller to hender. Finn ut hva du syns fungerer best for deg.

Når du stryker på brystet ditt vil du stimulerer brystets reflekser. Du har kanskje hørt om utdrivningsrefleksen?

Når du stimulerer utdrivningsrefleksen begynner hjernen din ”å snakke” med brystet ditt. Kroppen din vil begynne å skille ut et hormon som heter Oxytocin. Dette hormonet har flere effekter, og en av dem er å drive melken ut av brystene dine.

Du har kanskje opplevd at det pipler ut melk fra det brystet barnet ikke dier på under amming?

Dette er et resultat av utdrivningsrefleksen. Når barnet dier stimuleres refleksen i begge brystene og melken begynner å renne.

Etter at du har strøket eller massert lett på brystet, skal du begynne å forme brystknoppen. Knoppen kan rulles eller formes lett mellom pekefinger og tommel. Du vil se at brystknoppen din begynner å strutte mer nå.

Nå har brystet blitt klart for håndmelking

HåndmelkingFOTO: Privat (C)

Det mange gjør feil når de håndmelker, er å klemme for langt ut på brystet. De klemmer bare på området rundt brystvorten.

Du får kanskje klemt ut et par dråper med denne teknikken, men så stopper det opp, nettopp fordi du klemmer av utførselsgangene til brystet. Melken ligger høyere opp i brystet ditt.

Når du håndmelker skal du klemme på oversiden av areola (det mørkere området rundt brystvorten). Bruk gjerne en eller to hender.

Du skal klemme inn mot brystkassen din og fremover mot brystknoppen. Klem i litt seige og gode tak.

Tenkt deg at melkelagrene (alveolene) i brystene dine er spredt rundt om i hele brystet. Det er et stort nettverk av slike melkelagre der. Du skal nå jobbe melken fra disse lagrene, gjennom melkegangene, til melkesjøen og ut mot brystknoppen.

HåndmelkingFOTO: Privat (C)

Jobb litt med dette og du vil raskt se at det begynner å piple ut melk av brystknoppen din.

Håndmelking er en teknikk som de aller fleste må trene litt på før de for det til. Spør gjerne om hjelp og veiledning på barsel. Dette er som nevnt tidligere et lurt triks å ha med seg hjem fra sykehuset.

Håndmelking kan gjøre litt vondt, fordi brystene dine er ømme nå. Det er helt normalt at brystene føles ømme etter fødselen. Gjør det vondt å håndmelke, så forsøk å klemme løsere, du skal ikke klemme for hardt.

Råmelken du melker ut kan samles opp i en liten kopp eller på en t- skje. Denne melken kan lagres eller gis direkte til barnet.

De første dagene etter fødselen kan du gjerne stimulere brystene dine hver 3.- 4. time, enten ved at barnet dier eller at du håndmelker.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: