Honning og spedbarn

Honning spedbarn baby

Du har sikkert hørt det før… At barn under 1 år og særlig spedbarn, ikke skal spise eller være i kontakt med honning.

Honning er godt, gjerne i te, på frokostblandingen, i bakverk eller generelt som søtning.

Utover at honning er godt, så kan den søte herligheten rett og slett være farlig for de minste. Derfor frarådes honning til barn under ett år.

Årsaken bak dette er at honning kan inneholde bakterier som kan gi små barn alvorlig sykdom. Sykdommen kalles for spedbarnsbotulisme.

Kanskje du har hørt om denne sykdommen før?

Spedbarnsbotulisme oppstår sjeldent, men det tas alle forhåndsregler for å forebygge sykdommen i størst mulig grad (Folkehelseinstituttet, 2016).

Honning spedbarn baby

Hvorfor kan honning føre til sykdom hos de minste?

Honning har blitt utpekt som en synder, da den kan inneholde bittesmå sporer fra bakterien. Så lurer du kanskje på hva sporer er? Sporer kan enkelt forklares som sovende bakterier. Sporer kan overleve i lang tid, før de plutselig våkner til liv igjen.
Sporene våkner til liv, når verden rundt dem har blitt mer levelig og vekstvilkårene gode. Det er når sporene våkner at bakterien begynner å spre seg og da kan skape sykdom.

Barn under ett år og særlig spedbarn er lite motstandsdyktige mot bakterien som feks kan finnes i honning. Selv små sporer kan før til sykdom hos de aller minste.

Honning spedbarn baby

Hva med varmebehandlet honning?

Dersom du spiser honning, så være nøye med håndhygiene om du har en liten i hus. Vask hendene dine godt etter å ha vært i kontakt med eller håndtert honning. Selv varmebehandlet honning er heller ikke friskmeldt. Så små barn skal heller ikke være i kontakt med dette.

Honning spedbarn baby

Honning og amming

Honning går ikke over i morsmelken, så om du ammer kan du fint spise honning så lenge du er nøye med håndhygienen før du håndterer den lille (Mattilsynet, 2018).

Litteraturliste

Folkehelseinstituttet. (2016). Botulisme- veileder for helsepersonell. from http://www.fhi.no

Mattilsynet. (2018). Honning og spedbarnsbotulisme. from http://www.matportalen.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: