Hva er brystspreng?

Bryst og amming

Brystspreng er noe mange nybakte mødre opplever etter fødselen. Les mer om hva brystspreng egentlig er og hva du kan gjøre for å lindre dette sprenget.

Brystene blir en liten melkefabrikk

Du har kanskje merket at brystene dine har forandret seg under svangerskapet?

Under svangerskapet vil brystene dine gradvis utvikle og forberede seg. Brystene skal utvikle seg til en melkefabrikk, som skal produsere skreddersydd næring til den lille.

Brystene kan blant annet bli større, mer ømme og pigmenteringen mørkere. Med pigmentering mener jeg brystknoppen og det brune/ mørkere området rundt.

Noen kan også oppleve at det begynner å piple ut melk allerede i svangerskapet eller under fødselen. Dette er helt normalt.

Både under svangerskapet og fødselen vil kroppen din være fylt med hormoner. Dette er hormoner som blant annet bidrar til melkeproduksjon og utdrivningen av melk fra brystet. Opplever du at det pipler melk ut fra brystene under svangerskapet eller fødselen, så er dette gjerne mindre mengder. Du kan for eksempel få en liten våt flekk på skjorten.

Den store melkeproduksjonen får nemlig sitt startskudd etter at morkaken er født. Når morkaken er ute av kroppen din, skjer det viktige hormonelle endringer for melkeproduksjonen sin del.

Sko

Når barnet blir født, er brystene dine fylt med større eller mindre mengder råmelk. Hvor mye råmelk som finnes i brystene på dette tidspunktet, vil variere fra kvinne til kvinne.

Er du en av dem som lurer på om det finnes noe melk i brystene rett etter fødselen?

Da kan du senke skuldrene, da de aller fleste har dette. Om du for eksempel forsøker å håndmelke, så vil du se at det pipler ut små dråper med råmelk. Råmelken er gulaktig, med en tykk og litt klissete konsistens. Disse edle dråpene vil barnet suge i seg fra første ammeøkt. Denne melken er proppfull av næring og vil gjøre godt i den lille magen.

Du kan lese mer om håndmelking HER.

Hva er brystspreng?

Brystspreng oppstår vanligvis i løpet av den første uken etter fødselen. Noen opplever at sprenget kommet etter et par dager, mens hos andre kan det ta flere dager. Hvordan du opplever brystsprenget vil varierer fra kvinne til kvinne. Noen syns det er ubehagelig og smertefullt, mens andre opplever det overkommelig eller merker lite til det.

Det er også normalt at kroppstemperaturen din svinger og du kan føle deg litt tufs. Dette er gjerne forbigående, men har du vedvarende feberfølelse og/ eller føler deg i dårlig form, ta kontakt med lege.

Når du har brystspreng, kan brystene bli store, ømme og harde. De ser både hovne og sprengt ut. Det verste brystsprenget varer gjerne rundt ett døgn, men sprenget kan vedvare over flere dager og opp mot en uke.

Noen kan beskrive brystene sine som to mursteiner, når brystsprenget er på topp.

Melon

Brystspreng er en prosess brystene går igjennom før melkeproduksjonen kommer ordentlig i gang. Under denne prosessen øker blant annet blodsirkulasjonen til brystene og ved siden av at sirkulasjonen øker vil det overføres væske til brystvevet. Denne væsken er blant annet med på at brystene blir store, harde og hovne.

Du har kanskje opplevd at blodårene på brystene dine blir mer fremtredende og tydelige?

Økt blodsirkulasjon til brystene er hensiktsmessig, da blodet inneholder mange fine næringsstoffer som brystene trenger for å produsere melk.

Selv om melkeproduksjonen ikke er i gang for fullt mens brystsprenget pågår, vil de aller fleste oppleve at melkemengden har økt siden fødselen. Under brystsprengprosessen, så vil råmelken gradvis endres til moden morsmelk. Moden morsmelk er lysere i fargen og mer tyntflytende.

Det kan for eksempel piple ut melk fra brystene under amming. Dette kan du se på det brystet som barnet ikke dier på. Kanskje det pipler så mye melk ut, at du må legge en klut under det brystet som barnet ikke dier på?

Selv om brystspreng kan innebære dager med ubehag, så skal du egentlig rope HURRA. Kroppen din er fantastisk og jobber iherdig for å få i gang melkeproduksjonen. Tenk på det.

Jippi

Lindrende tips mens brystsprenget pågår:
  • Hold brystene varme

Du kan for eksempel bruke ullinnlegg eller fettvatt. Unngå trekk på brystene og skift engangstillegg hyppig.

  • Varme og/ eller kalde omslag

Du kan også veksle mellom varme og/ eller kalde omslag. Du kan prøve ut begge deler og finne ut av hva som virker mest lindrende for deg. Pass på at du ikke blir for kald eller brenner deg. Du kan også forsøke varme omslag før du legger barnet til brystet. Dette kan fremme utdrivningen av melken.

  • En varm dusj

Varme fra omslag eller dusj, kan lette på utdrivningen av melken. Det vil si at melken renner lettere ut fra brystet.

  • Trenger du ny amme- BH?

Kanskje du må gå til innkjøp av en ny og større amme- BH? BH´en skal være komfortabel og det må være plass til engangsinnlegg og evt ullinnlegg.

  • God håndhygiene

Vær nøye med håndhygienen når du skal ta på brystene dine. Kanskje du opplever perioder med såre brystknopper?

Sprekker og/ eller sår på brystknoppene vil være inngangsport for bakterier. Derfor vil det være viktig med rene hender, så du ikke overfører bakterier fra hender til bryst.

  • Tulipangrep (også kalt Cottermans håndgrep) før barnet tilbys brystet

Dette grepet kan bidra til at barnet får et bedre sugetak. Når du har brystspreng kan brystknoppen blir flatere og området rundt knoppen hovent. Denne kombinasjonen kan føre til at det blir vanskeligere for barnet å få et skikkelig sugetak. Ved hjelp av dette håndgrepet kan du redusere hevelsen rundt brystknoppen, slik at brystknoppen kommer mer frem og derav kan barnet få et bedre tak.

Du kan lese mer om tulipangrepet/ Cottermans håndgrep HER.

  • Tenk at tilværelsen blir bedre snart og at sprenget vil gå over
  • Ikke overstimuler brystene

Ved siden av at barnet dier regelmessig, så la brystene få hvile. Ikke ta frem pumpe for å tømme brystene oftere. Dette kan føre til en overproduksjon av melk.

Når du har brystspreng så er brystene hovne på grunn økt melkeproduksjon og væske i brystvevet. Det vil si at det er mer enn bare melk som gjør brystene harde. Så selv om brystene blir tømt regelmessig for melk, så kan brystene allikevel oppleves hovne og sprengt.

  • Det er bedre å håndmelke fremfor å pumpe

Ønsker du å tømme brystene på en annen måte enn at barnet dier, så er det mer skånsomt for brystene at du håndmelker fremfor å pumpe.

  • La barnet die regelmessig og varier ammestilling

Blomst

Har du behov for ammehjelp, så ta kontakt med personalet på barselavdelingen. Etter hjemreisen fra sykehuset kan du få hjelp på din helsestasjon eller søke etter god informasjon HER hos Ammehjelpen.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: