Hva er Cottermans håndgrep?

Amming og cottermans håndgrep

Dette håndgrepet er et lurt triks å ha med seg som nybakt mor.

Cottermans håndgrep kalles også for tulipangrepet.

Kanskje du har hørt om ett eller begge begrepene? I såfall brukes begge navene for samme håndgrep.

Tulipan

Er du usikker på hvordan grepet gjøres, så spør og lær deg det på sykehuset før du reiser hjem.

Hensikten med håndgrepet er å presse væske i brystvevet tilbake i brystet, slik at området rundt brystknoppen blir mykere. På den måten kan barnet enklere få et godt sugetak.

Et annet lurt triks å ha med seg i vektøykassen som nybakt mor er håndmelking. Les mer om håndmelking HER.

Du kan for eksempel ta i bruk håndgrepet:

  • Om du har brystspreng

I løpet av den første uken etter fødselen vil de aller fleste oppleve det vi kaller for brystspreng. Sprengen kommer gjerne etter noen dager og varer rundt en til to uker. Når du har brystspreng vil det samle seg økt væske i brystvevet. Noen kan beskrive brystene sine som to mursteiner, fordi de blir så hovne, kompakte og harde. Hvor mye brystsprengen påvirker deg, vil varierer fra kvinne til kvinne.

Syns du brystsprengen er veldig plagsom? Kanskje en motivasjon for å komme seg igjennom denne perioden, er å tenke på hvilke helsegevinster amming kan gi deg og barnet. Du kan lese mer om disse helsegevinstene HER.

En forbigående oppsamling av væske i brystvevet, skjer på grunn av en økt blodsirkulasjon til brystene. Den økte blodsirkulasjonen er hensiktsmessig nå, fordi blodet fører med seg masse fin næring til brystene slik at de kan begynne å produsere morsmelk.

Med den økte blodsirkulasjon vil det også samle seg overskuddsvæske fra blodet i brystvevet. Dette er en naturlig og forbigående prosess kroppen din gjennomgår, før melkeproduksjonen starter for fullt.

Kroppen din vil fjerne denne overskuddsvæsken, men mens sprengen pågår kan dette medføre harde og hovne bryst. Av den grunn, kan det være vanskelig for barnet å få et godt sugetak om området rundt brystknoppen er hardt.

I tillegg til at det blir vanskeligere for barnet å få et godt sugetak på grunn av sprengen, kan også melkestrømmen ut fra brystene bli påvirket. Du kan for eksempel tenke deg at melken bli ført ut av brystet gjennom tynne sugerør. Hovner området/ brystvevet rundt sugerørene opp, kan dette klemme litt på rørene og det vil bli en trangere passasje ut for melken.

Cotterman

FOTO: Privat (C)

  • Før eller etter pumping

Hevelse i området rundt brystknoppen kan også skje under pumping. Brystpumpen har stor kraft og vil effektivt pumpe melk ut av brystene dine. Sterk pumpekraft og vakuum fra pumpen vil tømme brystet for melk, men kan også skape hevelse rundt brystknoppen der hvor pumpen sitter.

Ønsker du å legge barnet til brystet etter pumping, kan du forsøke håndgrepet om barnet ikke får et godt sugetak. Ved hjelp av dette håndgrepet kan du redusere hevelsen rundt brystknoppen ved å presse væsken tilbake i brystet. Da kan barnet komme lenger inn på brystet og får mer bryst i munnen. I tillegg kan grepet bidra til at melken renner lettere fra brystene dine.

Her skal du få en liten guide til det nyttige håndgrepet:

Start med å vaske eller sprite hendene dine

Dette høres kanskje basalt ut, men god håndhygiene før du rører brystene er et enkelt og viktig tiltak for å forebygge infeksjon.

Spre alle fem fingertupper på den ene hånden rundt en av brystknoppene

Fingertuppene samles og danner plass til brystknoppen mellom seg. Derav navnet tulipangrep, da hånden din ved dette grepet ser ut som en tulipan.

Cotterman

FOTO: Privat (C)

Plasser fingrene spredt rundt hele brystknoppen. Målet er å mykgjøre det stedet hvor barnet skal ta sugetak.

Cotterman

FOTO: Privat (C)

Trykk inn og hold presset

Nå skal du presse fingertuppene med et lett trykk innover i brystet, i retning mot brystkassen din. Et slikt trykk vil myke opp området rundt brystknoppen, fordi du nå presser væske tilbake i brystet.

Hold presset i ett minutt eller lenger. Dette kan i tillegg stimulere utdrivningsrefleksen i brystet ditt og noen vil kanskje oppleve at det begynner å piple melk ut.

Så enda en bonus er at håndgrepet vil klargjøre brystene dine før amming også.

Har du lange negler, så kan du evt klippe, file eller justere litt på håndgrepet slik at neglene ikke klemmer inn i brystet. Dette kan jo være ubehagelig over lengre tid.

Ønsker du å justere litt på håndgrepet kan du for eksempel bruke begge hender. Da samles fingrene og legges på hver side av brystknoppen.

På den ene hånden er lillefinger nærmest brystknoppen og på den andre hånden er pekefinger nærmest brystknoppen. Håndgrepet gjøres en gang vannrett og en gang loddrett. Da har du fått med deg hele området rundt brystknoppen.

Cotterman

Tips ved lange negler. FOTO: Privat (C)

Cotterman

Tips ved lange negler. FOTO: Privat (C)

Det viktigste er at du finner en metode som fungerer for deg. Hensikten er at området rundt brystknoppen skal få et lett trykk, slik at væsken som skaper hevelse blir presset tilbake i brystet.

Cotterman

Tips ved lange negler. FOTO: Privat (C)

Cotterman

Tips ved lange negler. FOTO: Privat (C)

Roter fingertuppene rundt i en sirkel

Etter at du har holdt trykket i rundt ett minutt, kan du rotere fingertuppene litt mot den ene eller andre veien. Så gjør du det samme en gang til. På den måten får hele hudområdet rundt brystknoppen et lett trykk fra fingrene dine.

Du kan enten utføre dette håndgrepet på ett bryst av gangen eller begge samtidig. Ønsker du å gjøre håndgrepet på begge bryst samtidig, bruker du begge hendene, en hånd på hvert bryst.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: