Hva gjør du når barnet gråter

Hva ghør du når barnet gråter

Spedbarnsgråt kan gjøre vondt langt inn i mamma- og pappahjertet.

Som foreldre forsøker dere iherdig å trøste barnet, men gråten slutter ikke alltid med en gang. Denne situasjonen kan oppleves frustrerende for mange foreldre.

Når gråten ikke slutter, hva prøver egentlig barnet å si?

Alle nyfødte barn gråter, og noen barn gråter mer enn andre. Noen barn gråter mye, mens andre gråter nesten ingenting. Barn er forskjellige, med sin unike personlighet og væremåte.

Du kan ikke sammenlikne ditt barn med andre barn. Alle barn har sin spesielle oppførsel. Selv søsken kan oppføre seg forskjellig. Barnet du har født nå, kan oppføre seg helt annerledes enn sin søster eller bror.

Noen barn gråter høyt og kraftfullt, mens andre barn har en mer lav og svak gråting.

Ditt barn vil gråte av ulike årsaker. Noen ganger slutter barnet å gråte ved trøst eller byssing, mens andre ganger fungerer ikke dette for å stoppe gråten.

Barnet kan gråte seg både hes og varm

Vedvarende høy og intens barnegråt kan føre til at du som forelder blir både stresset, frustrert og kanskje veldig sliten. Alle foreldre vil oppleve dette en eller flere ganger under småbarnstiden.

Det er helt forståelig at mye barnegråt kan gi hodepine og du kan bli desperat for å finne en løsning, slik at barnet slutter å gråte.

Som foreldre ønsker man at barnet skal være fornøyd og tilfreds til enhver tid. Gråt vil være et tegn på at barnet har et ubehag, vondt eller ønsker å få dekket et behov.

Mye barnegråt kan gjøre deg som forelder lei, kanskje du gråter litt av frustrasjon eller kjenner på negative følelser og tanker om en selv.

Du kan for eksempel tenke at du er en dårlig mor eller far, som ikke klarer å trøste barnet.

Pust

Noen tips til deg som forelder:

  • Pust dypt ned i magen og senk skuldrene.
  • Hjelp hverandre eller spør om hjelp. Få litt fri og avstand fra situasjonen.
  • Ros deg selv som forelder. Du er en god forelder selv om barnet ditt gråter. Tenk at andre foreldre opplever det samme som deg, du er ikke alene.
  • Det er lov å gråte eller være frustrert i en slik situasjon. Slipp følelsene dine ut, så du for lettet på trykket.
  • Kanskje du vil snakke med noen om det du opplever?
  • Blir situasjonen så intens og frustrasjonen tar helt overhånd, legg fra deg barnet på et trygt sted. Ikke rist barnet, da dette kan føre til alvorlig skade.
  • Kanskje dere må gå til innkjøp av et hørselsvern for å dempe lyden i perioder?

Om barnet ditt gråter mye, så skal du vite at gråten vil gå over. Du må rett og slett bare akseptere at situasjonen vil være slik i en periode nå.

Noen barn utvikler kolikk når de er noen uker gamle. Hvis barnet gråter trøstesløst i perioder på grunn av mageknip, betyr ikke dette nødvendigvis at barnet har eller holder på å utvikle kolikk. Det er normalt at et barn gråter daglig i små perioder.

Ikke tenke det værste med en gang, selvom barnet gråter innimellom.

Barn med kolikk gråter og er urolig gjerne flere timer i døgnet. Barnet kan også være vanskelig å roe ned eller trøste når de først har begynt å gråte.

Vil du bli bedre kjent med barnet ditt? Du kan lese mer om «bli kjent prosessen» første tiden etter fødselen HER.

Hjerte

Hva forsøker barnet å fortelle med gråt?

Barnet ditt forteller….

Hei mammaen og pappaen min <3

Nå er jeg endelig født ut til den store verden og jeg gleder meg til et langt liv sammen med dere.

Først vil jeg si at det er ikke meningen å gråte så mye, men dette er en av mine uttrykksmåter akkurat nå. Hvis det er noe som plager meg, kan jeg uttrykke dette med gråt.

Denne uttrykksmåten er faktisk ganske effektiv. Da får jeg stort sett deres oppmerksomhet raskt og det er fint.

Bare hold ut med gråten min. Småbarnstiden vil gå fort og om noen måneder vil jeg klare å fortelle dere med ord hva jeg trenger eller vil.

Det er ikke alltid like enkelt å forstå hva jeg mener, men jeg syns dere gjør en god jobb. Det tar bare litt tid å bli kjent med meg, mine signaler og kroppsspråk. Det er helt greit å prøve og feile underveis.

Jeg er helt avhengig av dere og kan ikke tenke meg noen andre foreldre. Husk alltid på dette, selv når det blir intense og utfordrende perioder med meg i huset.

Morogbarn

Først vil jeg si at jeg elsker nærkontakt med mine foreldre. Når jeg sover kan jeg godt ligge i egen seng eller vogn, men så snart jeg våkner vil jeg være sammen med dere.

Jeg liker at dere ser på meg, snakker til meg eller synger for meg. Jeg vil kjenne igjen stemmene deres fra da jeg bodde inne i mammas mage, og stemmene deres gjør meg trygg.

Jeg opplever også trygghet når jeg har hudkontakt med dere. Kle av meg alle klærne, men behold gjerne bleien på. Legg meg på brystet deres og dekk over meg med teppe eller dyne. Når jeg ligger her hører jeg på hjerteslagene og pusten deres. Dette vil være trygge og kjente lyder fra tiden inne i mammas mage. Disse lydene gjør meg også rolig.

Det er helt normalt at jeg får vondt i magen min. Når jeg har vondt i magen kan jeg tromme eller jogge med beina. Jeg blir urolig og kan gråte intenst.

Når jeg har blitt født ut i den store verden, vil tarmene og fordøyelsen begynne å jobbe. Akkurat som deres tarmer gjør, men mine tarmer er helt nybegynnere. Tarmene mine jobber iherdig for at den seige beken skal komme ut og da kan jeg få vondt i magen.

Babygråter

Jeg trener også på å spise, så under måltidet kan jeg i tillegg svelge luft. Løft meg gjerne opp underveis eller etter måltidet så jeg kan rape. Dette kan forebygge magevondt.

Når jeg har vondt i magen kan deres kroppsvarme lindre magesmertene mine. Da vil jeg gjerne ligge i mageleie på brystet deres. I tillegg til at jeg får ligge hud til hud på brystet, kan lett massasje på magen min også hjelpe.

Mageknip kan gjøre veldig vondt, men det vil gå over, så ikke bli lei dere mamma og pappa. Dere gjør ingenting feil, det er bare en periode jeg må igjennom.

Når jeg endelig klarer å kvitte meg med beken, blir bleien fort full. Bleiene er gode i dag og absorberer godt, men hvis bleien min blir full av bek, kan jeg bli urolig eller begynne å gråte.

Det er ubehagelig å ligge med bleien full av bek og jeg vil gjerne at dere skifter bleien min. Dere trenger ikke ha på vekkerklokke om natten for å sjekke bleien min, fordi jeg klarer å si ifra.

Hvis jeg blir liggende med bleien full av bek, kan jeg bli sår i stumpen min. Blir jeg rød eller sår i stumpen, kan dere smøre regelmessig med salve.

Nyfødt

Jeg liker ikke å være for varm eller for kald. For å sjekke kroppstemperaturen min trenger dere nødvendigvis ikke måle dette med termometer. Dere kan kjenne med en finger bak i nakken min. Er jeg varm og svett i nakken, så kle av meg noen klesplagg.

Noen barn er varmere enn andre og holder kroppstemperaturen godt med bare bomullsklær. Vi har jo alle hørt at ull er perfekt å kle på oss små, men noen barn blir rett og slett for varme i ullklær. Kanskje jeg er en av dem som blir for varm i ull?

Ullklær er generelt veldig bra for de aller fleste nyfødte barn. Noen fordeler med ull er at materialet puster, holder godt på kroppstemperaturen og dere trenger ikke kle på meg alt for mange lag. Mange lag med klær kan fort bli tett og oppleves ukomfortabelt for meg å ha på.

Har vi for eksempel vært på trilletur ute og kommer inn, så kle av meg noen klær. Uteklær blir for varmt innendørs.

Dere må bruke tid på å bli kjent med meg. Etter hvert vil dere finne ut av hvilke bekledning som passer meg best. Målet er at klærne skal holde kroppstemperaturen min normal og stabil.

Normal kroppstemperatur er 36,5- 37,5 grader.

Familie

Av og til vil jeg bare ha litt oppmerksomhet fra dere.

Ta meg opp fra sengen eller vognen. Se på meg og møt blikket mitt. Kanskje du kan snakke eller synge for meg?

Jeg liker å høre på musikk, bli bysset eller være med på trilletur. Jeg sover så godt når jeg ligger i en vogn som beveger seg. Byssing og bevegelse kan roe meg ned, fordi når jeg bodde inne i mammas mage ble jeg stadig vugget når mamma gikk eller beveget seg rundt.

Jeg er ofte sulten og når jeg er sulten vil jeg si fra. Jeg kan ta hendene mine til munnen, smatte, stikke tungen ut eller gråte. Tilby meg bryst eller morsmelkerstatning når jeg er sulten. Er jeg sulten vil jeg spise til jeg er mett og god.

I noen tilfeller kan jeg gråte fordi jeg har vondt eller er syk. Er dere urolige for meg, så ta meg med til legen.

Gråter jeg lenge og intenst, kan musikk eller bestemte lyder avlede meg. Starter dere med dette tiltaket, må dere ha sjekket de andre punktene først.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: