Hva skal du pakke i fødebaggen?

Hva skal du pakke i fødebaggen

Det er et stort fokus og mange meninger om denne fødebaggen i forhold til hva den skal inneholde eller når den skal pakkes. Når du pakker fødebaggen eller hva du ønsker å ha med deg, er forskjellig fra kvinne til kvinne. Her er det ingen fasit og du må gjøre det som føles riktig for deg. Du kan lese mer om babyshower, sykehusbaggen eller andres meninger når du selv er gravid HER.

Noen velger å pakke baggen flere uker før termin, andre pakker den når vannet har gått eller når riene starter, mens noen kommer til sykehuset uten bag. Du skal vite at om du kommer til fødeavdelingen uten denne baggen går dette også fint. Sykehuset har det mest nødvendige av utstyr og baggen kan hentes senere.

Det viktigste du tar med deg når du skal føde er svangerskapspapirene dine, som helsekortet og blodprøvesvarene.

Lurer du på hva du skal pakke med deg i fødebaggen?

Under kan du få en enkel utstyrsliste over hva baggen kan inneholde og hva sykehuset har fra før.

Til fødselen

På fødeavdelingen trenger dere ikke ta med alt utstyret for hele sykehusoppholdet. Det er ikke alltid like enkelt å pakke og de fleste har med seg alt for mye. Ryggsekker, trillekofferter, vesker, mindre og større bagger, det ser ut som at flere skal flytte inn på fødeavdelingen. En bag kan pakkes til fødselen og resten av tingene dere trenger til barseloppholdet kan ligge igjen i bilen. Utstyret i bilen kan hentes når dere flyttes til barselavdelingen. På fødestuen trenger jordmor, barnepleier og lege arbeidsrom, da akutte ting kan oppstå raskt under en fødsel. Da er det upraktisk om bagger med utstyr til barseloppholdet tar opp plass på fødestuen.

UTSTYR TIL FØDSELEN

Sykehuset har det mest nødvendige av utstyr, klær og mat som du trenger under fødselen. Utover dette kan fødebaggen inneholde for eksempel:

Veske

TIL BARNET:

 • Klær og teppe til barnet

Sykehuset har blant annet bomullsklær, engangslue og helseteppe til barnet. Helseteppe er laget av bomull. Ønsker dere at barnet skal ha på deres egne klær etter fødselen, så ta med et antrekk. Eget antrekk kan for eksempel være en ullbody/ – dress, sokker, lue av ull og et ullteppe.

Den første tiden etter fødselen har vi fokus på hudkontakt mellom mor og barn. Barnet trenger ingen klær på mens den ligger inntil mor, kun evt en lue og teppe/ dyne over seg. Alt dette finnes på sykehuset. Tenk også på at barnet kan ha blod, fostervann og –fett i håret rett etter fødselen. Da kan det være greit å bruke en engangslue fra sykehuset. Bruk heller medbrakt lue senere om det er behov for det under for eksempel barseloppholdet.

TIL MAMMAEN:

 • Sko til å dusje med og/ eller innesko

Sykehuset har ikke sko, så dette må du ta med selv. Vi anbefaler at du bruker sko når du går rundt på sykehuset. Gulvet på sykehuset blir vasket regelmessig, men er ikke rent slik som du har det hjemme hos deg selv. Går du barbeint eller med sokker kan du ta med deg skitt og bakterier oppi sengen etterpå. Dette er ikke hygienisk med tanke på at du har det nyfødte barnet i sengen også.

Tips til sko kan for eksempel være Crocs, flipflops eller plastsandaler. Du kan eventuelt kjøpe noen billige tøfler som kan kastes etter sykehusoppholdet også. Kanskje det er godt å ha med seg et par ullsokker om du fryser lett på føttene?

 • Morgenkåpe

Det kan være deilig å ha med seg en morgenkåpe som du kan ha på til og fra dusjen. På mange føde- og barselavdelinger er det do og dusj på gangen. Morgenkåpen er enkelt å ta på seg utenpå sykehusskjorten hvis du skal bevege seg ut av fødestuen eller rommet på barsel.

 • Joggebukse

På sykehuset får du en skjorte. Denne skjorten er komfortabel og stor. Noen sykehus har bukser, men ikke alle har dette.

 • Bikinioverdel

Tenker du å ligge i badekaret på fødeavdelingen, enten under åpningstiden eller kanskje under store deler av fødselen? Noen kvinner ønsker da å bruke bikinioverdel, men dette er ikke nødvendig. Det går også an å legge et håndkle over brystene også.

 • Snacks

Sykehuset har det mest nødvendige av mat og drikke, som for eksempel brød, knekkebrød, pålegg, middag, saft, kaffe/ te, juice og lignende. Er du for eksempel vegetarianer, har intoleranse for gluten eller laktose? Da kan sykehuset bestille tilpasset mat til deg. Sykehuset har mat til pappa også. Ønsker dere noe mer snacks eller drikke utover dette, så ta dette med selv. Mange sykehus har blant annet kiosk som er oppe på dagtid hvor dere kan kjøpe snacks også.

Tips til snacks kan for eksempel være kjeks, banan, smoothie eller sjokolade. Maten bør være lett å spise og inneholde mye energi. Når du føder jobber kroppen din hardt og trenger påfyll regelmessig. Mange blir kvalme under hele eller deler av fødselen. Da kan du forsøke å spise eller drikke små mengder innimellom når du ikke er kvalm. En pappaoppgave kan være å tilby deg mat innimellom riene.

 • Kamera

Det kan være hyggelig å ta bilde av det nyfødte barnet på fødestuen. Noen har med seg et eget kamera, mens andre bruker mobilen. Ta også med mobillader.

Nyfødt

UTSTYR PÅ BARSEL

TIL BARNET:

På sykehuset får du blant annet bleier, håndklær, helseteppe, salve til en eventuelt sår stump og kluter til barnet. Barnet trenger i utgangspunktet ingen kremer, oljer eller salver den første tiden.

Utover det du får på sykehuset kan du pakke med for eksempel:

 • Babyklær

Ull kan brukes sommer som vinter. Ullklær holder barnet varmt og godt. Barnet kan gulpe en del, tisse eller bæsje utenfor bleien, så ta gjerne med flere skift. Du kan gjerne ta med bomullsklær også, men til hjemreisen er det lurt med ullklær. Ullklær kan for eksempel være body, heldress, strømpebukse, sokker og lue.

Sykehuset har helseteppe i bomull og babydyne med tilhørende dynetrekk. Utover dette kan det være fint å ha et eget ullpledd. Ullpleddet vil holde barnet varmt og godt.

 • Bilstol

Bilstolen kan stå i bilen frem til hjemreisen.

Noen har også med seg egen ammepute. Ammepute er ikke nødvendig, men noen syns puten er et godt hjelpemiddel. Har du ikke ammepute kan du for eksempel bruke puter som støtte under ammingen. På sykehuset har de puter. Noen barselavdelinger har ammepute som kan lånes under oppholdet. Spør gjerne de som jobber på barsel om hjelp og veiledning til en god ammestilling.

Ammeutstyr som for eksempel brystpumpe, flasker, morsmelkerstatning, brystskjold, skydd og lignende finnes på barselavdelingen om du skulle få bruk for dette.

TIL MAMMAEN: 

 • Komfortabel bukse, skjørt eller kjole

Ta gjerne med et par bukser, skjørt eller kjoler da du lett kan blø igjennom på klærne de første dagene. Velg romslige klær som har plass til en bleie eller stort bind de første dagene etter fødselen. På barsel skal du ikke pynte deg, så velg komfortable og lette klær.

 • Sokker
 • Amme- BH
 • Ammeinnlegg

Etter hvert som brystene kommer i gang med melkeproduksjonen vil du lekke melk. Da kan det være praktisk å bruke ammeinnlegg og amme- BH slik at melk som renner ut av brystene absorberes. Ta gjerne med engangsinnlegg og innlegg av ull. Det er viktig at brystene holdes varme.

 • Brystsalve

På noen sykehus har de brystsalve som du kan få under oppholdet om du trenger det. Brystsalve er ikke nødvendig, men mange liker å bruke dette for å forebygge såre brystknopper ved ammestart. Brystsalve får du blant annet kjøpt på apoteket. Du kan også bruke morsmelk for å forebygge såre brystknopper. Morsmelk virker antibakterielt, så etter hver ammeøkt kan du klemme ut en dråpe melk som lufttørker på brystknoppen. Vask alltid hendene dine før du tar på brystene dine og før amming. God håndhygiene er viktig for å forebygge infeksjon og betennelse i brystene.

 • Genser/ jakke/ singlet

På sykehuset har de store og komfortable skjorter, men kanskje det er deilig å ha en genser eller jakke du kan ta over denne? Ønsker du å bruke egne klær kan du selvfølgelig gjøre det. Kanskje du skal pakke med et par t- skjorter eller singleter? Det er populært å bruke ammetopper/ – singleter.

 • Toalettsaker

Hva du ønsker å ha med deg i toalettvesken er forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen forslag er for eksempel tannbørste, tannkrem, hårbørste, hårstrikk/ -klype, deodorant, ansiktskrem, leppepomade, vannflaske, shampo og balsam. Sykehuset har bind, bleier og engangstruser.

Noen tar med seg hårføner for å lufttørke underlivet de første dagene etter fødselen etter dusj eller wc- besøk, men dette er ikke nødvendig. Du kan for eksempel klapptørke forsiktig. Toalettpapiret på sykehuset er ikke av den mykeste kvaliteten, men er helt greit å bruke.

Sykehuset har pute, dyne, sengetøy, håndklær og lignende. Håndklærne på de fleste sykehus er små, men da kan du heller bruke flere når du dusjer.

Blomster

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: