Hvor mange tisse- og bæsjebleier daglig?

Hvor mange tisse- og bæsjebleier

Mange lurer på hva som er vanlig når det kommer til antall bleieskift daglig. Hvor mange tisse- og bæsjebleier skal egentlig barnet ha i døgnet de første ukene?

Antall tisse- og bæsjebleier er en viktig observasjon, da dette blant annet kan si noe om matinntaket til minsten. Med det menes om barnet får i seg nok morsmelk eller – erstatning.

Har du spørsmål når det kommer til amming? Kanskje du finner svar, ved å lese igjennom ofte stilte spørsmål om amming HER.

Lurer du på når melkeproduksjonen kommer i gang etter fødselen? Det kan du lese mer om HER.

Det sies litt forskjellig når det kommer til antall tisse- og bæsjebleier i døgnet. Dere skal selvfølgelig ikke henge dere oppi et konkret bleieantall, men en liten rettesnor på hva som er vanlig kan jo være greit å ha i bakhodet når alt er så nytt.

Antall tisse- og bæsjebleierPappa holder tellingen på antall tisse- og bæsjebleier.

FOTO: Privat (C)

Barnets urin

Noen barn tisser kort tid etter fødselen, mens andre bruker litt lengre tid før den første tissebleien kommer.

Barnets første urin registreres av personalet på føde- og barselavdelingen. Dette gir oss en pekepinn på at barnets urinsystemet fungerer som det skal. Vi vil gjerne at barnet skal tisse før dere reiser hjem fra sykehuset.

Det er ikke alltid like enkelt å observere om barnet har tisset, da urinmengden kan være sparsom i begynnelsen og at bleiene absorberer urin godt. Se gjerne etter bleiens urinmarkør, som kan gjøre det enklere å observere om det har kommet urin i bleien.

Tissebleie urinmarkørBleien har gjerne en urinmarkør, som skrifter farge når bleien blir våt.

FOTO: Privat (C)

Antall tissebleier

De første dagene etter fødselen, kan barnet ha 1- 2 eller flere våte bleier i døgnet. Hos noen nyfødte kan den første urinen ha en rød- oransje farge. At urinen er rød- oransje er ikke farlig og vil forsvinne etter et par dager. Fargen kommer av at barnet skiller ut urater fra nyrene (NKA, 2013, 2014).

Rød oransj urin, tissebleieUrinen er rød- oransj, fordi nyrene skiller ut urater.

FOTO: Privat (C)

Du kan lese mer om rød- oransje urin HER.

Barnets urinmengde og antall våte bleier vil øke gradvis etter hvert som melkeproduksjonen kommer i gang.

  • Fra dag 3- 4 kan barnet ha 3 eller flere våte bleier i døgnet.
  • Fra dag 5- 6 kan barnet ha 5 eller flere våte bleier i døgnet.

Nå vil bleien kjennes tyngre ut, pga økt urinmengde.

  • Etter en uke og videre fremover kan barnet ha 5- 6 eller flere tunge våte bleier i døgnet (NKA, 2013, 2014).

Ved siden av å følge med på antall tissebleier i døgnet, må dere som forelder også bli kjent med deres barn. Hva er normal for deres barn, når det kommer til antall tissebleier?

Barnets avføring

Første avføringen kalles for bek eller mekonium. Denne avføringen er seig i konsistensen og mørk i fargen. Den ser nesten ut som sort eller mørkebrunt lim.

Bek, mekonium og bæsjebleieMørk, sort og seig bek.

FOTO: Privat (C)

Når du skal skifte de første bleiene, vil du kanskje oppleve at beken kan være vanskelig å vaske bort. Bek er seigt og kan sitte godt på barnets hud.

Sitter beken godt, kan det være lurt å skylle barnets stump under rennende vann fremfor å vaske iherdig med kluten. Under rennende vann vil beken forsvinne lettere og du forebygger at barnet blir sår i stumpen. Er du usikker på hvordan du skal holde barnet under springen, så spør personalet på barselavdelingen. De kan vise deg noen gode håndgrep.

Noen barn har allerede bæsjet i fostervannet inni mammas magen, noen bæsjer i det de blir født og andre bruker litt lengre tid før de har sin første avføring. Når barnet har sin første avføring vil bli registrert av personalet på føde- og barselavdelingen. Vi vil gjerne at barnet skal ha avføring før dere reiser hjem fra sykehuset. Dette vil si noe om at barnets endetarm, mage- og tarmsystem fungerer som det skal (Myr & Gurrik, 2018).

Etter flere bekbleier vil avføringen gradvis endres i både farge og konsistens. Dette skjer i løpet av den første uken etter fødselen.

Avføringen blir etter hvert mer grønn/ brun i fargen og løsere i konsistensen.

BæsjebleieAvføringen forandrer seg gradvis og er nå mer grønn/ brun i fargen.

FOTO: Privat (C)

Deretter mer gulaktig og tyntflytende. Noen beskriver denne avføringen som sennepliknende, da den er gulaktig, tyntflytende og kan i tillegg være noe kornete.

BæsjebleieAvføringen endrer seg og ser nå ut som tyntflytende sennep.

FOTO: Privat (C)

At avføringen endrer farge og konsistens forteller oss noe om at barnet får i seg melk. Er for eksempel avføringen fortsatt bekaktig etter flere dager, vil dette også følges opp. Dette kan for eksempel bety at barnet ikke får i seg tilstrekkelig med melk (Myr & Gurrik, 2018).

Antall bæsjebleier

De første par dagene etter fødselen kan barnet ha 1 eller flere bæsjebleier i døgnet. Etter hvert som barnet blir flere dager gammel og melkeproduksjonen øker, vil antall bæsjebleier øke. Da kan barnet ha 2 eller flere bleier i døgnet (Myr & Gurrik, 2018; NKA, 2013, 2014).

Når vi snakker om antall bleier, må vi også komme litt inn på mengden i bleiene. En bæsjebleie vil regnes som mer enn bare et lite spor i bleien. Det skal være en god mengde.

Videre kan antall bæsjebleier hos morsmelkernærte barn variere. Når barnet er 4- 6 uker gammel, bør barnet ha avføring daglig. Senere kan barnet ha alt fra flere i døgnet til rundt en i uken. Her må dere som forelder bli kjent med deres barn. Morsmelkernærte barn har sjeldent forstoppelse (Kvam, 2016; Myr & Gurrik, 2018).

Antall tisse- og bæsjebleierEn liten oversikt over antall tisse- og bæsjebleier.

FOTO: Privat (C)

Men hva med antall bæsjebleier hos barn som får morsmelkerstatning?

Barn som får morsmelkerstatning kan lettere få treg mage eller forstoppelse, da erstatning er tyngre å fordøye. Får barnet morsmelkerstatning, så observer at barnet har regelmessig avføring. Denne avføringen er noe fastere og mørkere, sammenliknet med avføringen til morsmelkernærte barn.

Opplever du at barnet har ubehag i magen eller avføringsbesvær? Da kan du for eksempel tilsette maltekstrakt i erstatningen, som kan bidra til å forebygge forstoppelse.

Noen ønsker kanskje i tillegg å prøve ut et annet morsmelkerstatningsmerke også? (NHI, 2018)

Er dere bekymret eller har spørsmål rundt barnets avføring og/ eller urin, så spør på helsestasjonen. Der kan dere få gode tips og råd.

Litteraturliste

Kvam, M. (2016). Sjekkliste for nybakte foreldre. from http://www.nhi.no

Myr, R., & Gurrik, T. (2018). Avføring hos barnet. from http://www.ammehjelpen.no

NHI. (2018). Forstoppelse hos spedbarn. from http://www.NHI.no

NKA. (2013). Skjema for vurdering av amming. from http://www.oslo- universitetssykehus.no

NKA. (2014). Hvordan kan jeg vurdere om ammingen går bra?   , from http://www.oslo-universitetssykehus.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: