Hvordan forberede seg til fødselen

Fødsel og fødselsforberedelse

Hvordan vil du forberede deg til din fødsel og hva vil være riktig for deg?

Det finnes flere måter å forberede seg til fødselen på. Noen kvinner bruker mye tid under svangerskapet på disse forberedelsene, mens andre tar gjerne ting litt som det kommer.

Mange kvinner vil nok oppleve at deler eller hele svangerskapet går ganske fort. Så nærmer du deg termin eller går noen dager over termin, og disse dagene kan plutselig oppleves lange. Mentalt er du klar for at svangerskapet skal avsluttes, at noe skal skje når termindatoen nærmer seg og at fødselen skal begynne.

De nærmeste rundt deg begynner kanskje å sende meldinger, ringe eller lurer stadig på om noe ”er på gang”. Du kan bli utålmodig og lei av denne ventetiden. Kroppen kan også føles både tung og sliten.

Dagene går mens du stadig føler og kjenner etter tegn på at fødselen skal starte. Kroppen din kan til og med ”lurer deg” noen ganger, før fødselen virkelig setter i gang også.

Du har kanskje hørt om falske rier, at «magen synker ned» eller at slimproppen har gått? Dette er eksempler på noen «lure- tegn» fra kroppen, som kan få deg til å tro at fødselen starter snart. Hos noen vil fødselen starte for fullt kort tid etter slike tegn, mens hos andre kan det fortsatt ta flere dager.

Du kan lese mer om hvordan fødselen starter HER.

Gravid

Under svangerskapet har det kanskje vært vanskelig å finne tid til å forberede seg til fødselen og tanken på selve fødselen kan ha virket litt uvirkelig. Kanskje du er en av dem som ikke tørr helt å tenke på fødselen og velger heller å skyve disse tankene til neste dag, uke eller måned.

Fødselen kan for flere være skremmende å tenke på og hverdagen mens du er gravid travel. Allikevel vil litt eller mye forberedelse mot fødselen være en god investering for mange. Forbereder du deg, så kan ting bli mer trygt og forutsigbart når fødselen først starter.

Så er det slik, at før fødselen vet du jo ikke med sikkerhet hvordan din fødsel vil bli. Det er kanskje denne uvissheten om hvordan ting vil bli, som gjør tanken på fødselen skremmende og litt for spennende i blant.

Du kan for eksempel forberede deg på en normal fødsel (som de aller fleste gjør), som til slutt ender opp med et keisersnitt. Eller du stålsetter deg på det verste, også går fødselen raskt uten noen komplikasjoner.

Ved siden av den store spenningen rundt hvordan fødselen vil bli, så er det å få barn eller bli forelder en stor hendelse i livet. Denne store livshendelsen kan også være vanskelig å vite helt hvordan man skal forberede seg til.

Hvis vi ser litt bort i fra alt det du ikke kan få svar på før du har gått igjennom fødselen, så er det faktisk en del ting du kan gjøre under svangerskapet for å bli bedre forberedt.

Etter å ha lest innlegget kan du forsøke å tenke igjennom hvilke alternativer som vil passe best for deg og fokusere på disse. Kanskje du vil prøve en eller flere av alternativene?

Blomst

Flere måter å forberede seg til fødselen

svangerskapskontrollene vil jordmor gi deg informasjon og snakke om ulike temaer. Jordmor vil for eksempel snakke om fødsel på en eller flere av kontrollene. Dette er et tema som gjerne blir tatt opp mot slutten av svangerskapet, når fødselen nærmer seg.

Har du spørsmål rundt fødselen eller sitter inne med spørsmål du lurer på? Da kan du stille disse til jordmoren som følger deg opp gjennom svangerskapet.

Hvis du for eksempel gruer deg til fødselen, kan du ende opp med å bruke mye tid på negative eller skremmende tanker rundt det som venter. Slike tanker kan være lurt å dele med jordmor. Kanskje du har lest eller hørt noe skremmende, som egentlig ikke er helt riktig. Da kan det være fint å forhøre seg med en fagperson, så informasjonen kan sorteres litt.

Noen kvinner kan for eksempel bruker mye tid i svangerskapet på å bekymre seg for hvordan livssituasjonen skal bli etter at barnet er født. Kanskje du har det utfordrende økonomisk, psykisk eller i parforholdet?

Da kan det være nyttig å sette av tid til forberedelse og du kan gjerne snakke med jordmor om disse problemstillingene. På den måten kan dagene og ukene frem mot fødselen bli lettere, du sover kanskje bedre om natten og kan få hjelp til å snu de negative eller skremmende tankene til noe positivt i stede.

Kanskje partner, en god venn eller et familiemedlem kan være med på alle eller enkelt av kontrollene i svangerskapet? Da kan dere bli forberedt sammen. Det kan jo hende at partner, venn, familiemedlem, medmor eller kommende pappa har spørsmål til jordmor også. I tillegg kan det oppleves støttende for deg å ha med noen.

Les mer om hva kommende partner eller pappa kan oppleve på fødestuen HER.

Par

Før fødselen kan du sette av tid til å tenke igjennom hva som er viktig for deg. Er det noe spesielt personalet på fødeavdelingen skal ta hensyn til eller har du noen ønsker. Skriv ned tanker og ønsker i et ønskebrev, som du tar med til fødeavdelingen den dagen du skal føde. Det er selvfølgelig ikke alt vi kan oppfylle, men et ønskebrev kan være fint for jordmor å lese, så hun kan bli bedre kjent med deg. Underveis i fødselen kan dere sammen finne løsninger som blir best mulig for deg.

Du kan lese mer om ønskebrev HER. I dette innlegget kan du også få nyttige tips, hvis du er i overkant spent på fødselen eller redd for å føde.

internett kan du finne mye informasjon om kommende fødsel, men husk at det du leser her skal du være en smule kritisk til. På forum kan for eksempel negative fødselshistorier bli delt, fremfor de gode. De gode historiene har kanskje ikke kvinner et så stort behov for å snakke om, eller hva tenker du? Ønsker du allikevel å høre på eller lese andres fødselshistorier, så let gjerne etter de gode og positive.

Merk deg også hvor du finner informasjon og hvem som har skrevet den. Er den skrevet av en mamma eller en fagperson?

Det er fint å finne informasjon på internett, men forsøk å selektere ut lesestoff som kan gjøre deg mer redd eller engstelig i forkant av fødselen. Lettere sagt enn gjort kanskje? Men slike negative følelser vil ikke føre med seg noe bra og blir ingen god forberedelse til fødselen. 

Du kan lese mer om hva som skjer på fødestuen, fra du kommer inn til barnet er født HER.

Noen kvinner velger å holde seg langt unna all informasjon som handler om fødsel under svangerskapet. De leser lite på internett og hører sjeldent på fødselshistorier fra andre. Det de tar til seg av informasjon, er den informasjonen de får fra jordmor eller lege på kontrollene. Utover dette hører de kanskje på troverdige kvinner som står dem nær, gjerne familie. De kan også sitte inne med en grunnleggende tro på at deres kropp kan føde, lytter til og følger kroppens signaler. Dette kan for noen kvinner være en lur strategi.

Så har vi fødselsforberedende kurs som gjerne holdes på helsestasjoner, av jordmødre på fødeavdelingene eller i privat regi. Her vil noen av kursene være gratis, mens andre koster penger. På disse kursene kan stort sett partner eller kommende pappa være med. Det finnes også nettbaserte kurs, filmer og bøker.

Gravideyoga er også en måte å forberede seg til fødselen på. Dette kurset skjer under svangerskapet. Her vil yogalæreren veilede deg til øvelser som er gode å utføre for deg som gravid og den voksende magen. Det kan være fokus på pust, avspenning og hvordan du skal åpne opp bekkenet ditt.

Pusten din vil være en viktig del av fødselen. Teknikker for hvordan du skal puste kan læres eller trenes på under svangerskapet. Du kan selvfølgelig puste fra før, men det kan være fint å bli mer bevisst på egen pust.

En rolig og fokusert pust kan blant annet bidra til at kroppen blir mer avspent, som igjen kan virke smertelindrende. Du kan også oppleve en bedre kontroll oppi det ukontrollerbare, du slapper bedre av, sparer på energien og riearbeidet kan bli mer effekt.

UL bilde

Under svangerskapet vil kropp og sinn også begynne å forberede seg mentalt til en ny fase i livet. Nå venter dere på en liten baby og du skal bli mamma. Dere skal bli en familie med et nytt fokus i livet, nemlig den lille som snart skal komme ut til den store verden.

Når du er gravid vil nok mange oppleve at fokuset gradvis rettes mot temaer som handler om svangerskapet, fødselen og det nyfødte barnet. Du begynner kanskje å lese mer om hva som skjer med den lille i magen gjennom svangerskapet og dere begynner å få nødvendig utstyr i hus.

Det er helt naturlig at fokuset ditt og interessen din vender mot en verden du nå skal inn i. Kanskje du mer enn før, begynner å legge merke til andre gravide kvinner eller barnevogner?

Den mentale endringen som skjer under svangerskapet, enten bevisst eller ubevisst, er faktisk en forberedelse på morsrollen og det som venter.

Som gravid kan du også oppleve å bli mer følsom, sårbar eller reagere annerledes på ting. Kanskje du begynner å gråte lettere eller gråter uten å helt vite hvorfor en gang.

Kanskje du opplever at ting som var viktig for deg før blir mindre viktig nå? Under svangerskapet vil du vie mye av din oppmerksomhet mot den lille i magen, og ting som var viktig for deg før kan bli overskygget av det du er oppi nå.

Nå gjør kroppen din seg nemlig klar for å bli mamma, en person som skal gi kjærlighet og omsorg til det nyfødte barnet.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: