K- vitamin til nyfødte

K- vitamin til nyfødte

Nyfødte barn har et lavt nivå av vitamin K i kroppen. Vitaminet har en sentral rolle når det kommer til å stoppe blødninger i kroppen, altså koagulering av blod. Rundt halvparten av blødningene oppstår i barnets hodet. Tenk deg hvordan barnets hodet blir formet og presset sammen for å passere fødselskanalen. Kanskje barnet ditt har blitt forløst med vakuum eller tang?

For å forebygge blødning hos nyfødte er det flere studier som viser at en injeksjon med K- vitamin etter fødselen er effektivt (Helsedirektoratet, 2014, 2016, 2017).

Når barnet er født settes en injeksjon med K- vitamin. Sprøyten settes i barnets lår i løpet av de to første timene etter fødselen. Det er normalt at barnet gråter litt etter at sprøyten er satt. Gråt etter fødselen er fint for å tømme lungene for fostervann, men er du bekymret for at barnet ditt skal få vondt når sprøyten settes kan du lese om smertelindring hos nyfødte uten medisiner.

Trykk HER så finner du gode råd om smertelindring som kan benyttes når sprøyten skal settes.

medisin

K- vitamin gis rutinemessig, men du som forelder kan reservere deg mot at barnet ditt skal få dette. Hvis du velger at barnet ditt ikke skal få K- vitamin må du på de fleste steder underskrive et skjema. Et alternativ til K- vitamin sprøyte er K- vitamin dråper som gis i barnets munn. Dråpene gis over en lengre periode. K- vitamin dråper anses som mindre effektivt sammenliknet med K- vitamin injeksjon (Helsedirektoratet, 2014; Klingenberg, 2012).

Barnet i magen får overført lite K- vitamin fra mor og morsmelk inneholder alt for små mengder K- vitamin til å dekke barnets behov fullstendig den første levetiden. Etter fødselen begynner barnets tarm å ta opp K- vitamin og lagrene i kroppen fylles gradvis opp. Når barnet er rundt seks uker har nivået av K- vitamin i kroppen normalisert seg (Helsedirektoratet, 2016, 2017).

kål

Litteraturliste

Helsedirektoratet. (2014). Nytt liv og trygg barseltid for familien- Nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen.   Retrieved 30.04, 2017, from http://helsedirektoratet.no

Helsedirektoratet. (2016). Undersøkelser av nyfødte og nyfødtscreening. from http://www.helsenorge.no

Helsedirektoratet. (2017). Amming. Råd om kosthold, legemidler, tobakk, alkohol m.m. for kvinner som ammer.

Klingenberg, C. (2012). 7.8 Vitamin K profylakse (intramuskulært og peroralt). Metodebok i nyfødtmedisin. Barne- og ungdomsklinikken Universitetssykehuset Nord- Norge. from http://www.helsebiblioteket.no

2 comments

 1. Qanon

  Hva inneholder en k-vitamin vaksine?

  1. JordmorNytt

   Hei

   Hvis du søker på Konakion i felleskatalogen, står innholdet der:)

   Mvh Victoria (Jordmornytt)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: