Kan trening øke risikoen for en for tidlig fødsel?

Kan trening og fysisk aktivitet øke risikoen for en for tidlig fødsel

Lurer du på om trening, hard eller krevende fysisk aktivitet under svangerskapet, kan øke risikoen for en for tidlig fødsel?

Her om dagen kom jeg over noen spennende forskningsfunn på akkurat dette tema. I dag er det jo mange kvinner som er glad i å være aktive. Vi vil jo gjerne holde oss i form. Enten man jogger, går turer, driver med spinning eller løfter vekter på treningsstudio. Mange som driver med trening eller fysisk aktivitet har sikkert merket at dette gjør godt både for kropp og sjel. Selv under et svangerskap kan trening og fysisk aktivitet gi deg en god følelse i kroppen.

Kan trening eller fysisk aktivitet under svangerskapet øke risikoen for en for tidlig fødsel

Det er jo selvfølgelig ikke alle som orker å være i like mye aktivitet under et svangerskap, sammenliknet med før graviditeten. Svangerskapsplager og en voksende mage, kan for mange sette en liten brems på. Kanskje du er en av dem som vil oppleve å måtte ta det mer med ro under deler eller hele svangerskapet, avhengig av hvilke plager du har.

Har du feks bekkenleddsmerter? Bekkenleddsmerter kan være en svangerskapsplage som forhindrer deg i å trene eller å være i like mye fysisk aktiv som før. Få flere tips og råd rundt denne plagen HER.

Ved siden av at et svangerskap kan være tungt for noen, er det også kvinner som opplever få eller ingen plager under svangerskapet. Dette er jo litt urettferdig, men slik er det. Det er til og med kvinner som liker å være gravide og i tillegg kan få mer energi.

Kan trening og fysisk aktivitet øke risiko for en for tidlig fødselTrening og fysisk aktivitet under svangerskapet.

FOTO: Privat (C)

Så kommer spørsmålet:

Kan trening, hard eller krevende fysisk aktivitet under svangerskapet øke risikoen for en for tidlig fødsel?

Bør du egentlig trappe ned din fysiske aktivitet under svangerskapet? Eller kan du fortsette som før, så lenge den gravide kroppen er med på det og at du tar hensyn til magen?

Forskningen kom faktisk frem til at fysisk aktivitet under svangerskapet, kan redusere risikoen for en for tidlig fødsel. Risikoreduksjonen økte hvis du var aktiv opptil 2- 4 timer per uke og hadde høyere intensitet på aktiviteten du drev med (Aune, Schlesinger, Henriksen, Saugstad, & Tonstad, 2017; Nesheim, 2018).

Kan trening og fysisk aktivitet øke risiko for en for tidlig fødselTrening og fysisk aktivitet under svangerskapet.

FOTO: Privat (C)

Så kan vi jo lure på hvorfor fysisk aktivitet kan bidra til å redusere risikoen for en for tidlig fødsel. Årsaken bak dette var blant annet at:

  • Fysisk aktivitet kan forebygge fedme gjennom en bedre vektkontroll. Da fedme er en risikofaktor for en for tidlig fødsel.
  • Fysisk aktivitet kan redusere risikoen for å utvikle type 2 diabetes og svangerskapsforgiftning. Med dette vil kroppen få en økt sensibilitet for insulin og færre betennelsesreaksjoner. En betennelsesreaksjon i kroppen kan være med på å sette fødselen i gang (Aune et al., 2017; Nesheim, 2018).

Få flere tips til trening under svangerskapet HER.

Nå er det jo slik at forskning kan gi litt forskjellige resultater, avhengig av blant annet hvordan type forskningsmetode man bruker. Så selv om en studie viser til at fysisk aktivitet kan bidra til å redusere risikoen for en for tidlig fødsel, kan en annen studie få andre resultater.

Kan trening og fysisk aktivitet øke risiko for en for tidlig fødselTrening og fysisk aktivitet under svangerskapet.

FOTO: Privat (C)

Det som konkluderes til slutt, er at fysisk aktivitet er bra både før, under og etter et svangerskap (Nesheim, 2018).

Så er du en av dem som liker å trene eller være fysisk aktiv? Så fortsett gjerne med dette under svangerskapet om du føler for det. Lytt til kroppen din og tilpass treningen deretter.

Se flere tips til trening etter fødselen HER.

Litteraturliste

Aune, D., Schlesinger, S., Henriksen, T., Saugstad, O. D., & Tonstad, S. (2017). Physical activity and the risk of preterm birth: a systematic review and meta- analysis of epidemiological studies. BJOG- AN INTERNATIONAL JOURNAL OF OBSTETRICS AND GYNAECOLOGY, 124(12). doi: 10.1111/1471-0528.14672

Nesheim, B. I. (2018). Fysisk aktivitet og for tidlig fødsel. from http://www.helsebiblioteket.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: