Hvorfor klemmer jordmor meg på magen etter fødselen?

Hvorfor klemmer jordmor meg på magen etter fødselen

Etter at barnet er født må jordmor passe på at livmoren trekker seg sammen. Det kan kanskje oppleves ømt og vondt, men det er i god mening.

Livmoren er en stor muskel som har jobbet hardt igjennom fødselen. Livmoren har i ni måneder huset både barnet ditt, morkaken, fostervann osv. Den har vokst seg stor. Når barnet og morkaken er født trekker den seg sammen. Allerede etter fødselen kan livmoren kjennes som en rund og hard kule under navlen.

Det er spesielt de første timene etter fødselen at jordmor må passe på at livmoren trekker seg sammen. Årsaken til dette er at inni livmoren hvor morkaken har sittet er det et sår. Når livmoren trekker seg sammen bidrar dette til at såret slutter å blø. Blodet som kalles renselse er blod fra dette såret.

Som dagene går trekker livmoren seg enda mer sammen og synker nedover i bekkenet ditt helt til den har oppnådd normal størrelse. Dette kan ta flere uker.

Visste du at amming kan hjelpe livmoren til å trekke seg sammen?

apeogbaby

Når du ammer skiller kroppen din ut et hormon kalt Oxytocin og dette hormonet bidrar til at livmoren trekker seg sammen.

%d bloggere liker dette: