Mamma for første gang

Mamma og baby

Jeg har tre barn og fikk mitt første barn på 90- tallet. Den gangen fantes det ikke internett eller mobiltelefon i dagens størrelse!

Kunnskap om svangerskap og fødsel ble formidlet når vi var på svangerskapskontroller. Der fikk vi også utlevert en svangerskapsbok fra Helsedirektoratet og helsekort.

Min graviditet var problemfri og jeg levde som jeg gjorde før jeg ble gravid og det fungerte bra.

Å være gravid for første gang er noe man tidligere ikke har opplevd. I tillegg til å være en av de første i en vennegjeng, så hadde man ikke så mange å diskutere graviditet og fødsel med.

Fødselen startet tre dager etter termin om natten. Etter noen timer hjemme dro vi til sykehuset. Der var heisen ute av drift så vi måtte gå 7 etasjer!

Det gikk fint for jeg følte meg i fin form og kroppen var ikke så tung.

Fødselen, ble beskrevet som en lett fødsel, selv om det for meg ikke føltes slik. Totalt tok fødselen rundt 8 timer, noe som føltes som en evighet.

Det å få en ”stjernekikker” gjorde at fødselen tok lengre tid og min fødsel endte med en vakuum forløsning. Med kroppen full av Petidin og Pudendalblokade var jeg ikke helt meg selv og morsfølelsen kom dessverre ikke med en gang. Babyen ble lagt i kuvøse rett etter forløsning, så starten på livet ble noe røff!

Jeg ble ganske redusert fysisk pga at halebeinet brakk under vakuum forløsningen og jeg ble klippet mye nedentil. Det var kjipt å dra til sykehuset frisk som en fisk, og dra hjem etter fire dager som nybakt mor med svekket allmenntilstand. Dette resulterte i at jeg slet med å komme i gang med ammingen, og jeg valgte tidlig å supplere med morsmelkerstatning.

Etter 14 dager hjemme, dro vi på en etterlengtet sommerferie. Lang biltur og båt ut til en øy med babyen gikk fint. Den første tiden med et spebarn er en stor omveltning i livet. Dagene må planlegges på en ny måte men det går seg til etter hvert.

kvinne

Man hadde lest at barnet skulle legges på eget rom om natten, slik at babyen ikke skulle bli for avhengig av å ha mor rundt seg hele tiden.

Den løsningen ble veldig tungvint da vi måtte stå opp av sengen og gå inn på barnerommet hver gang det var en lyd fra babyen. Yngre søsken sov på samme rom som mor og far, så lenge de trengte mat om natten.

Vi valgte å bruke smokk som fungerte veldig bra. Ved leggetid om kvelden, satte vi på en spilledåse. Musikken virket beroligende og babyen sovnet raskt.

Mating om natten ble gjort i stillhet og i mørke. Det var viktig for oss å ikke lage for mye styr rundt mating om natten, slik at babyen ikke ble for våken. Vi valgte å ikke skifte bleie på babyen om natten, hvis ikke det var helt nødvendig. Når matingen var ferdig ble babyen lagt tilbake i sengen sin.

For å ikke bli helt utslitt som foreldre, så er det viktig å få nok søvn. Alle mine barn har sovet lenge om morgenen, det var vi helt beviste på å få til.

Når barnet ble eldre, så ble det kassettspiller i sengen, hvis de våknet før vi hadde tenkt å stå opp og etter hvert fikk de se Mumitrollet på video.

For å unngå å få uselvstendige/masete barn, så har barna lekt en del for seg selv eller sammen med søsken når de var små med oss voksne i nærheten. Å måtte organisere og delta på all lek med barna, gjør at de vil kreve mye oppmerksomhet fra de voksne, noe som vil bidra til at de ikke klarer å finne på ting selv.

babyoghund

Mine mammatips:

Smokk m/ring, en frotteklut tres inn i ringen, ikke bruk tøymykner, den skal være ”stiv”, slik at den bidrar til å støtte smokken så den ikke så lett faller ut av munnen. Et bra opplegg, så slipper man å putte smokken inn i munnen igjen gang, på gang når den faller ut.

Er man bekymret for at man ikke har nok melk, er et alternativ å ha en boks med morsmelkerstatning i huset. Det kan bidra til at mor ikke engster seg for at babyen ikke får nok melk av henne og hun vil slappe bedre av. Som regel vil man ikke ha behov for å bruke erstatningen.

Det er viktig at foreldrene ikke ”slutter” å leve sitt eget liv selv om man har fått en baby. Min erfaring er at babyen kan bli med på det meste, det trengs bare litt mer planlegging.

For å unngå at babyen faller ned fra stellebordet, så valgte vi å stelle babyen på badegulvet. Det er trygt og man kan gå ifra babyen, hvis man skal hente noe.

Istedenfor å alltid bruke våtservietter, som er helt uunnværlig når man ikke er hjemme, så kan man skylde stumpen til babyen i vasken under rennende vann. Dette er bra for huden og spesielt hvis stumpen er sår.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: