Når kommer melka?

Blomst

Når vil melkeproduksjonen starte etter fødselen og vil barnet få nok melk frem til produksjonen kommer ordentlig i gang?

Den første melken som produseres kalles råmelk. Råmelken er tykk og seig i konsistensen, med en gulaktig farge. Denne melken er proppfull av næring og en styrkedrikk for minsten.

Hvor mye råmelk har du etter fødselen?

Mengde råmelk etter fødselen vil variere fra kvinne til kvinne. Noen har mye råmelk, mens andre har kun dråper.

Råmelken kan begynne å piple ut allerede mot slutten av svangerskapet, underveis eller kort tid etter fødselen. Da vil du mest sannsynlig har godt med råmelk fra første stund.

Når vi snakker om mye råmelk, vil dette si 10- 20 milliliter per måltid eller et par t- skjeer. Det kan også være større mengder. Dette høres kanskje lite ut, men for den lille magesekken til minsten vil dette mette godt. Barnet har også med seg en liten nistepakke fra mors mage, som benyttes frem til melkeproduksjonen er i gang.

MelkFOTO: Privat (C)

Hvor mye melk brystene dine inneholder, skal du ikke fokusere så alt for mye på. Da svangerskapet, under eller første tiden etter fødselen er et tidlig stadige i prosessen, når det kommer til melkeproduksjonen. Mye vil skje med melkeproduksjonen de første dagene og ukene etter fødselen.

Store eller små mengder råmelk er en normal variasjon. Er du en av dem som har lite råmelk, så skal du ikke bekymre deg. Stress og bekymring fører sjeldent med seg noe godt i denne situasjonen. Tenk heller på, at i løpet av den første eller andre uken vil melkeproduksjonen starte hos de aller fleste.

Det beste du kan gjøre de første dagene etter fødselen, er å ha mye hudkontakt og legge barnet hyppig til brystet. Da får brystene beskjed om at de kan starte opp melkefabrikken.

Det er også fint å få i seg næringsrik mat og væske regelmessig. Mange blir veldig tørste, så ha gjerne en vannflaske lett tilgjengelig.

Lurer du fortsatt på om det finnes noe melk i brystene dine?

Da kan du for eksempel håndmelke litt. Hos de aller fleste, vil det da komme ut små melkedråper. Kanskje dette er bekreftende eller betryggende for deg å se?

Du kan lese mer om håndmelking HER.

Melkeproduksjonen starter

Under fødselen skjer det mye i kroppen din. Kroppen din skal ikke bare føde barnet, men den skal avslutte et svangerskap og forberede seg til tiden etterpå.

En del av de hormonelle endringene som skjer under fødselen er med på å kickstarte melkeproduksjonen.

Noen kvinner opplever å lekke litt melk under fødselen og dette er helt normalt.

Etter fødselen vil nærhet med den nyfødte, utskillelse av hormoner og at barnet dier regelmessig, bidra til at melkeproduksjonen begynner og opprettholdes.

For at melkeproduksjonen skal starte, må barnet etterspørre brystet regelmessig. Det skjer gjennom at barnet spiser lite og hyppig. Spiser barnet lite, vil sulten og etterspørselen etter brystet melde seg ofte.

Da vil brystene bli stimulert og etter dager eller i løpet av de første ukene produsere melk. Dette er en hensiktsmessig prosess som skal bidra til at melkeproduksjonen starter.

MelkefrabrikkFOTO: Privar (C)

Senere vil melkeproduksjonen være styrt av tilbud og etterspørsel. Jo mer barnet etterspør melk, jo mer melk vil brystene tilby.

På den måten vil brystene dine tilpasse produksjonsmengden etter barnets behov gjennom ammeperioden.

Noen kvinner vil produserer for lite eller for mye melk, men det skal vi ikke snakke så mye om her.

Barnet søker etter brystet

Etter fødselen vil du oppleve at barnet stadig søker til brystet. Noen barn vil gjerne være på brystet store deler av døgnet, mens andre kan die, falle til ro og sovne om hverandre.

For de som opplever at barnet etterspør brystet mye, så vil dette være hensiktsmessig og en del av prosessen frem til melkeproduksjonen kommer i gang.

Melkeproduksjonen er normalt i gang i løpet av den første eller andre uken etter fødselen.

BHFOTO: Privat (C)

Tips:

Ikke kjøp inn en haug med amme- BH´er i svangerskapet, da brystene dine vil vokse enda mer etter fødselen. Du må mest sannsynlig gå til innkjøp av nye BH´er som er større.

Før produksjonen kommer ordentlig i gang, kan mange kvinner oppleve det vi kaller for brystspreng. Du kan lese mer om brystspreng HER.

Et stort sugebehov og såre brystknopper

Mange barn har et stort sugebehov og skal få lov til å die når de etterspør brystet.

På den andre siden, kan lange ammeøkter de første dagene føre til at du blir sår. Det er mange som opplever ubehag og sårhet på brystknoppene i starten av ammeperioden. Litt sårhet er normalt, men veldig såre brystknopper som gir store smerter i forbindelse med amming, må vi forsøke å forebygge.

Viser det seg at barnet har et stort sugebehov utover ammeøktene, kan for eksempel barnet suge på en av foreldrenes finger etter måltidet. Da vil brystene få en pause og du kan forebygge sårhet. Utfører du dette tiltaket, må du være sikker på at barnet har diet effektivt og ofte nok, gjerne på begge bryst, før du kobler barnet av. God håndhygiene er også viktig.

SmokkFOTO: Privat (C)

Noen ønsker å introdusere smokk til barnet, men dette er ikke å anbefale før ammingen er veletablert og melkeproduksjonen i gang. En finger eller smokk, skal ikke erstatte brystet om barnet har behov for melk.

Opplever du smerter i forbindelse med ammingen, har du allerede blitt sår, er usikker på om barnet har riktig sugetak, dier effektivt eller får i seg tilstrekkelig med melk, så spør personalet på barselavdelingen. De kan gi deg råd, observere en ammeøkt, barnets sugetak og hjelpe deg slik at sårheten ikke forverres.

Noen barn har stramt tungebånd og dette kan skape sårhet. Du kan lese mer om stramt tungebånd HER.

Noen ganger kan melkeproduksjonen komme i gang litt senere

Det er flere tilstander som kan forsinke melkeproduksjonen. Har du for eksempel mistet mye blod i forbindelse med fødselen? Da kan kroppen din ha behov for å hente seg litt inn igjen, før den har overskudd til å produsere morsmelk. Melkeproduksjonen er en ressurskrevende prosess for kroppen.

Tilstander som kan utsette melkeproduksjonen er personalet på barselavdelingen påpasselig på. De vil følge deg og barnet tett opp.

Tar det tid før melkeproduksjonen kommer i gang, så kan det skje at barnet ikke får i seg tilstrekkelig med melk. Da kan barnet etterspørre brystet mye eller si ifra gjennom gråt, uro eller misnøye. Barnet kan også bli slapp eller få lett forhøyet kroppstemperatur. Forhøyet kroppstemperatur i dette tilfelle kalles for tørstefeber.

VektFOTO: Privat (C)

Er du usikker på om barnet ditt for i seg nok melk, så spør personalet. De kan for eksempel ta å veie barnet før og etter amming, for å se hvor mye barnet for i seg. Du kan også observere barnets urinmengde og farge. Har for eksempel barnet flere tissebleier daglig?

I tillegg vil barnets vekt bli kontrollert før hjemreise og videre på helsestasjonen.

Barnet går ned i vekt

Det er normalt at barnet går ned i vekt den første tiden etter fødselen. Så vil vekten snu igjen når melkeproduksjonen kommer i gang. Vi har en grense på hvor mye vekt barnet kan miste, før vi iverksetter tiltak. Har barnet mistet mye vekt på utreisedagen fra sykehuset, kan hyppig amming, pumping, ettermating med morsmelkerstatning og vektoppfølging være aktuelt.

På sykehuset vil mange mødre oppleve at vi er restriktive med morsmelkerstatning, om du ønsker å fullamme barnet. Har du et stort ønske om at barnet ditt skal få erstatning, så vil vi selvfølgelig høre på deg.

Utover dette, så vil barnet få morsmelkerstatning etter behov. Det kan for eksempel være ved lav fødselsvekt, ulike sykdomstilstander, lavt blodsukker, for tidlig fødsel og lignende.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: