Noen pappatips til fødselen

Pappatips til fødselen

En del pappaer syns det er utfordrende å stå på sidelinjen når partneren skal føde.

Det er helt forståelig når en fødsel både kan være spennende, fantastisk, sterkt, dramatisk, litt skummelt, uforutsigbart og en stor opplevelse å være med på.

Som kommende pappa og støttespiller under fødselen er du også en viktig person.

Tenk hvordan det var før i tiden når pappaene ikke var med inn på fødestuen. De ventet på gangen eller hjemme frem til barnet var født. Slik det er i dag, hvor pappaene kan være med hele veien er i de fleste tilfeller flott for både deg og partneren din som skal føde.

Du som kommende pappa kan være en ressurs for partneren din. Du kjenner partneren din best og kan skape trygghet med din tilstedeværelse.

Det er viktig at du hele tiden er tilstede for henne. Vær også forberedt på at fødselen kan ta tid. Fødselen kan vare over mange timer, med både progresjon, stagnering og det kan skje uventede situasjoner underveis.

Fødselen kan skje om natten som medfører lite søvn og du kan føle deg trøtt eller sliten. Kanskje du i tillegg er veldig spent på hvordan fødselen skal bli, syns blod er ekkelt eller at sykehus er et ubehagelig sted å være?

I tillegg er det også en del pappaer som syns det er tøft å se partner ha det vondt.

Jeg nevner alle disse tingene, fordi jeg ønsker at du skal være best mulig forberedt på fødselen.

Pappa

Ta vare på deg selv

Du som pappa og støttespiller må også ta vare på deg selv underveis, slik at du kan være til best mulig støtte hele veien.

Det er viktig at du drikker og spiser regelmessig. Dere får mat og drikke på fødeavdelingen, som middag, brødmat, melk, saft, juice, kaffe, te og lignende. Utover dette kan det være lurt å ha med litt ekstra proviant og snacks selv. Det kan for eksempel være sjokolade, kjeks, brus, nøtter, energibarer, smoothie, banan, druer og lignende. Ta med noe sunt og noe kos som er enkelt å hive i seg.

Finn deg en stol så du kan hvile deg underveis. På de fleste fødestuer er det en stol tilgjengelig som far kan hvile seg i. Det er også muligheter for å gå ut av fødestuen underveis. Kanskje du trenger å trekke litt frisk luft eller bare strekke på beina?

I forkant av fødselen tenk igjennom hva som eventuelt kan bli utfordrende for deg og fortell dette til jordmor når dere kommer til fødeavdelingen. På den måten kan jordmor ta hensyn til deg.

Føler du deg uvel under fødselen si ifra med en gang til jordmor. Blir du uvel bør du sette eller legge deg ned. Husk å puste rolig og dypt, helt ned i magen. På den måten reduseres faren for at du kan falle på noe skarpt eller hardt som kan skade deg, om du skulle besvime.

Ta på deg komfortable klær og gode sko. Kanskje du også får bruk for tannbørste og tannkrem om fødselen tar lang tid?

Vær rolig, tålmodig og stol på fagpersonene

Forsøk å hold roen underveis, vær tålmodig og stol på at fagpersonene gjør en god jobb. Du må gjerne stille spørsmål underveis. Mange pappaer viser stor interesse for de tekniske tingene på en fødestue, som for eksempel registrering av fosterlyden, riene eller annet legemiddelutstyr. Noen pappaer forsøker å forstå seg på barnets hjertelyd eller kan bli engstelig om den går ned. Forsøk å unngå dette og fokuser heller på partneren din, da jordmor og/ eller gynekolog hele tiden vil passe godt på barnets hjertelyd og vurdere den kontinuerlig underveis.

Tolking og vurdering av barnets hjertelyd er en komplisert greie som krever mye trening, kunnskap og hjertelyden må sees i sammenheng med en større helhet. På fødeavdelingen jobber vi gjerne i team hvor vi diskuterer og vurderer barnets hjertelyd med andre jordmødre og/ eller gynekologer.

Vær tilstede for partneren din

Vær åpen og snakk med din partner både i forkant og under fødselen. Kanskje dere har snakket litt sammen i forkant og partneren din har fortalt deg hva som vil være viktig for henne under fødselen?

Det er partneren din som er i fokus under fødselen så kanskje du kan tilby mat og drikke underveis, massasje, kald klut, oppmuntrende ord eller en støttende hånd.

En fødsel er en unntakstilstand og det skjer mye i kvinnekroppen da. Hormoner, rier, spenning, kanskje engstelse, utmattelse og uvante krefter er i spill. Det er greit å være forberedt på at partneren din kan si ting hun ikke mener eller være annerledes enn hva hun pleier å være til det daglige. Som pappa er det viktig at du ikke tar noe av det partneren din sier personlig.

Dere kan høre på musikk. Kanskje du og din partner syns det er avslappende og avkoblende å høre på musikk under fødselen? Ta for eksempel med høyttaler og lader til mobilen.

Vær tilstede for partneren din og ikke sitt med nesa i mobilen eller nettbrettet uten at det er greit for henne.

Når barnet skal presses ut så hold deg ved hodeenden. Her kan du støtte og heie på din partner underveis i pressingen. Noen pappaer syns det er spennende å se litt ned når hodet til barnet begynner å komme ut. Er dette greit for partneren din? Kanskje dere skal snakke litt om dette i forkant av fødselen.

Etter fødselen når rifter skal sys er det greit om du holder deg til hodeenden og har fokus på det nyfødte barnet. Du trenger ikke å se på partneren sitt underliv rett etter en fødsel, det fører ikke med seg noe godt for noen. Underlivet vil gro og bli helt fint igjen i de aller fleste tilfeller.

Pappa

Ta bilder eller film

Skal du ta bilder eller filme, tenk litt på hva du tar bilde av eller filmer. Tenk på hva som er greit for din partner? Og ikke ta bilde av jordmoren, gynekologen eller barnepleieren uten å spørre dem først.

Forberedelse til fødselen

Mange sykehus tilbyr omvisning på fødeavdelingen før fødselen. Det kan være nyttig å delta på dette slik at situasjonen kanskje blir mer forutsigbar for deg og din partner. På omvisningen får dere blant annet sett en fødestue og stilt spørsmål. Dere kan også gå på fødselsforbedrende kurs eller lese dere litt opp på forhånd. På den måten vet du litt mer om hva som skjer under en fødsel.

Skal dere ha med flere støttespillere?

Kanskje du og din partner blir enige om å ha med en tredje person på fødselen? Det kan for eksempel være hennes mor, søster eller venninne. Det er krevende å være tilstede og hjelpe partneren under fødselen i mange timer. Har dere med en ekstra person kan dere avlaste hverandre, den ene hviler, mens den andre er sammen med den fødende. I enkelte tilfeller kan jordmor bestemme hvor mange personer som skal være inne på fødestuen akkurat når barnet kommer. Jordmor trenger arbeidsrom og er fødestuen liten kan det bli litt trangt med mange personer tilstede.

Hudkontakt med barnet

Etter fødselen når partneren din for eksempel skal dusje og stelle seg, kan du ha hudkontakt med barnet ditt. Sitt komfortabel i en stol, ta av deg genseren og legg barnet på brystet ditt. Hudkontakt er viktig for et nyfødt barn og bringer med seg flere fordeler.

Det er lov å vise følelser

Og husk- på en fødestue er det lov å vise følelser og bli myk som bomull. Det er helt greit å felle en tåre når barnet ditt tar sitt første skrik. La meldingene til kjente og kjære få vente litt nå, nyt det store øyeblikket sammen med partneren din og det nyfødte barnet en liten stund, før verden der ute får den store nyheten.

Litt om keisersnitt

Skal du være med på et planlagt keisersnitt blir du stort sett med hele veien. På operasjonsstuen blir du som far tatt godt hånd om. Du sitter gjerne ved hodet til partneren din bak et forheng, slik at du ikke ser noe til operasjonen.

Når barnet er ute kan du følge jordmor som tar barnet ut av operasjonsstuen. Utenfor operasjonsstuen blir barnet blant annet tørket godt, får K- vitamin, sjekket av lege, får på seg bleie, lue, navnebånd og varme tepper.

Etter dette får mor hilse på barnet, da er du med. På operasjonsstuen er det ganske kaldt og barnet kan miste kroppstemperaturen sin raskt på grunn av det. Noen ganger blir barnet sammen med mor hele veien. Da vil en barnepleier være med dere hele tiden. Andre ganger blir barnet tatt med tilbake til fødeavdelingen etter at mor har hilst på barnet. Da er du og barnet på fødeavdelingen frem til mor er ferdig på operasjonsstuen. Dere vil bli tatt godt hånd om av personalet på fødeavdelingen. Barnet blir gjerne veid og målt, videre kan du som pappa ha hudkontakt med barnet frem til mor er ferdig med operasjonen.

Når mor er ferdig på operasjonsstuen og vel ankommet observasjonsposten, blir du og barnet fulgt bort til henne.

Operasjon

Ved akutt keisersnitt går ting raskt og du som pappa blir som oftest ikke med bort på operasjonsstuen. Da blir du igjen på fødeavdelingen mens keisersnittet blir utført. En del pappaer kan kanskje føle seg litt glemt eller tilsidesatt i en slik situasjon. I denne situasjonen er det mor og barn som er viktigst. De som jobber på fødeavdelingen vil ta vare på deg.

Etter at barnet har kommet ut til verden, vil jordmor ta med barnet tilbake til fødeavdelingen. Da får du tid sammen med barnet frem til partneren din er ferdig med keisersnittet. Da er det fint å ha hudkontakt med det nyfødte barnet. Når partneren din har kommet til observasjonsposten kan du og barnet få treffe henne.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: