Ofte stilte spørsmål om den nyfødte

Ofte stilte spørsmål om den nyfødte

Har du mange spørsmål som nybakt forelder? Ja, da er du ikke alene. De aller fleste som blir foreldre lurer på ulike ting og nye spørsmål dukker opp hele tiden. Her har jeg samlet sammen 10 vanlige spørsmål om det nyfødte barnet.

Får barnet nok melk før melkeproduksjonen kommer i gang for fullt?

Barnet vil få små mengder råmelk den første tiden etter fødselen. Dette er nok til å mette den lille magesekken i noen timer, før barnet blir sulten og etterspør brystet igjen.

Barnet må die regelmessig for at melkeproduksjonen skal komme i gang. Da er det hensiktsmessig med små måltider, slik at sulten hos den lille melder seg regelmessig.

Visste du at råmelken er energitett og proppfull av næringsstoffer? Denne energirike melken vil barnet nytte godt av.

I tillegg har barnet med seg en nistepakke fra livet i magen. Denne nistepakken inneholder energireserver, som barnet bruker av før melkeproduksjonen kommer i gang.

Det er også normalt at barnet går ned i vekt den første tiden etter fødselen. Så begynner melkeproduksjonen og barnets vekt vil øke igjen. På barselavdelingen blir barnet veid før dere reiser hjem. Noen barn kan også bli veid før, om det er behov for det.

Har barnet mistet for mye vekt, vil vi sette i gang med tiltak for å forebygge videre vekttap. Tiltakene kan for eksempel være hyppig amming og eventuelt pumping. Disse tiltakene vil stimulerer brystene til økt melkeproduksjon.

Barnet kan også få morsmelkerstatning etter ammeøktene, frem til melkeproduksjonen øker.

Hvordan ser jeg at barnet har tisset?

Det er ikke alltid like enkelt å se at barnet har tisset. Noen barn tisser mens du skifter bleie, men ikke alle gjør dette. Da kan du se på urinmarkøren på bleien. På bleien vil du finne et område som skifter farge, når det blir vått i bleien.

Noen bleier har for eksempel en gul stripe foran, som blir blå/ grønn når barnet har tisset.

Nyfødt

Barnet har fått utslett på kroppen. Er dette farlig?

De aller fleste barn vil få mer eller mindre av det vi kaller for hormonutslett. Utslettet kommer gjerne noen dager etter fødselen.

Hormonutslett er små røde prikker, som kan bre seg over hele kroppen til barnet. Prikkene kan komme og forsvinne raskt. Prikkene kan se litt kviseaktig ut, de er rød med en hvitaktig kjerne/ prikk i midten.

Utslettet er i de aller fleste tilfeller harmløst og en normal hormonell reaksjon. Barnet blir blant annet påvirket av hormoner fra mor gjennom morsmelken.

Du må gjerne observere utslettet tett, om det skulle oppstå mange prikker. Prikkene kan i noen tilfeller se litt hissige ut. Se til prikkene frem til de forsvinner, så du forsikrer deg om at utslettet ikke forverrer seg.

Når kan jeg introdusere barnet for såpe eller olje?

Vent gjerne så lenge som mulig med dette. Barnets hud er perfekt akkurat som den er. Bruker du såpe eller olje, vil du forstyrre den flotte huden og bakteriefloraen barnet er født med.

Du kommer langt med kun vann.

Les mer om barnets hud og babystell HER.

Barnet har tørr i hud, er dette normalt?

Under hele svangerskapet har barnet bodd i fostervann. Overgangen fra et liv i vann til et liv i luft gjør huden tørr.

Det er helt normalt at barnets hud blir tørr og huden kan være tørr i varierende grad de to første ukene etter fødselen. Etter disse to ukene, øker hudens evne til å binde vann og tørrheten avtar.

Teddy

Kan jeg smøre krem eller olje på barnets hud for å forebygge tørrhet?

Tørrheten er en normal tilpasningsprosess fra et liv i vann til et liv i luft. Denne prosessen varer gjerne noen uker, før tørrheten forsvinner gradvis.

Blir huden så tørr at den sprekker opp til sår eller åpne sprekker, på for eksempel ankler eller håndledd, kan du smøre på litt fet krem.

Oppstår det små sår på grunn av tørrhet, følg gjerne med på at sårene gror og forsvinner gradvis.

Hvor lenge sitter navlesnorstumpen på?

Navlesnorstumpen vil sitte på ca en ukes tid, før den faller av.

Navlesnorstumpen går fra å være grågul i fargen med en myk og geléaktig konsistens. Gradvis tørker den inn og blir mørkere i fargen. Tilslutt ser navlesnorstumpen ut som en litt stor rosin. Den kan også lukte vondt før den faller av. Dette er normalt.

Du trenger ikke behandle navlesnorstumpen på noen spesiell måte mens den sitter på. Barnets kropp ordner opp i dette selv. Skulle den lukte unormalt vondt, blø eller væske, kan du eventuelt vaske navlen med vann.

Vannet du bruker for å vaske navlen skal helst være rent. Du kan for eksempel koke opp vann, avkjøle vannet og bruke dette til å rense navlen med.

Du kan lese mer om stell av navlen HER.

Kan barnet bade mens navlesnorstumpen sitter på eller må vi vente til den har falt av?

Det går helt fint å bade barnet, mens navlesnorstumpen fortsatt sitter på. Hold gjerne navleområdet tørt og luftig etter badeøkten, så navlesnorstumpen tørker.

Bad gjerne barnet i kun vann den første tiden og badet trenger ikke vare så lenge.

Du kan lese mer om badestell HER og HER.

Babygirl

Hvorfor opplever barnet kvalme etter fødselen og hva gjør jeg når barnet brekker seg?

Kvalme hos barnet er normalt den første tiden etter fødselen. Det er fostervann som barnet har svelget, som bidrar til kvalmen.

Etter fødselen skal fostervannsrestene ut, da kan barnet både gulpe og brekke seg.

Når barnet gulper eller brekker seg så løft barnet opp. Du må gjerne lene barnet fremover også. På den måten renner fostervannet lettere ut fra barnets munn.

Når barnet skal legges ned, så legg gjerne barnet litt over på siden. Hold øye med barnet, mens han/ hun ligger i denne posisjonen.

Nærhet til sine foreldre vil oppleves trygt for barnet. Ha gjerne hudkontakt med barnet og barnet kan for eksempel ligge hud til hud på brystet deres.

Er det farlig at barnet har rødaktig urin etter fødselen?

Urinen kan få en rødaktig farge etter fødselen. Dette er ikke farlig.

Årsaken til at urinen får denne fargen, er at barnet skiller ut avfallsstoffer og salter fra nyrene. Det er disse avfallsstoffene og saltene som farger urinen. Dette er helt normalt.

De første levedøgnene får barnet forholdsvis lite melk og urinen kan bli konsentrert, derav kan urinen bli rød- oransje i fargen. Etter hvert som melkeproduksjonen øker og barnet får i seg mer væske, vil urinen bli mer fortynnet og rødfargen forsvinner.

Det er blod eller blodslim i underlivet på vår nyfødte pike, er dette farlig?

Nyfødte pikebarn kan både få utflod og en menstruasjonslikende blødning første tiden etter fødselen.

Årsaken bak utflod og den menstruasjonslikende blødningen er hormoner. Hormoner fra mor kan påvirke det nyfødte barnet på ulike måter, som for eksempel hormonutslett, hovne bryst, utflod og litt blødning fra skjeden. Denne påvirkningen er ufarlig og vil gå over etter hvert.

Utflod og blod i vagina vaskes lett bort med vann under bleiestell. Husk at pikebarn skal vaskes forfra og bakover, for å unngå at bakterier fra endetarmen flyttes over til skjeden.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: