Parforhold og seksualitet

Par og foreldre

Marie Minagawa er utdannet og jobber som IKYA Doula.

Hun deler sin kunnskap med dere om hvordan pleie parforholdet og seksualiteten under svangerskapet og etter fødselen.

Marie er kunnskapsrik på dette feltet og gir spennende tips og råd som dere kanskje har lyst til å prøve?

I tillegg til at Marie jobber som IKYA Dolua er hun også hovedlærer på IKYA Academy of vibrational medicine i Oslo.

Alt er seksuelt

Alt liv starter gjennom en seksuell utveksling, det er selve utgangspunktet og forutsetningen for alt liv. Det seksuelle er en naturlig del av livet, også under svangerskapet og etter fødselen.

Under svangerskapet skjer det store fysiske og hormonelle forandringer i kvinnen. Dette påvirker kvinnen både fysisk, emosjonelt men også personlighetsmessig. Nyere forskning viser også til at det skjer hormonelle endringer i partneren. I tillegg er det også vanlig at erfaringer og minner fra vår egen oppvekst blir forsterket. Mange vil for eksempel kunne oppleve at ulike seksuelle eller emosjonelle traumer kommer mer opp til overflaten.

For mange kan dette være en spennende fase, hvor du vil kunne bli kjent med nye sider i både deg selv og din partner, både fysisk, emosjonelt og seksuelt.

For andre så kan det oppleves som truende og konfronterende, og at det heller forsterker konflikter, sårbarhet og skaper avstand i forholdet.

Hvordan du takler disse omveltningen både i deg selv og som par, avhenger av hvor god kontakt du har med deg selv, kroppen din, din seksualitet, men også i forhold til hva slags fundament parforholdet er bygget på.

I vår tid oversvømmes vi også stadig av ideal i forhold til hvordan vi skal se ut, hvordan parforholdet og seksualiteten skal være, og ikke minst hvordan et svangerskap og det å få et barn skal være.

I alt dette virvaret av alle de endringene man er i under svangerskapet, sammen med den ytre påvirkningen kan for mange bli overveldende. Potensial under svangerskapet er å kunne vende mer innover og virkelig få kontakt med det å være kvinne. I stedet ser vi tendenser på det motsatte, hvor man har for liten kontakt med seg selv, sine egentlige behov, emosjoner og sin egen kropp.

Økende trend i dag – vi ønsker å ha full kontroll over de naturlige prosessene

 • Opptatt av hvordan man ser ut under svangerskapet. Vi skal helst bare ha en kul på magen, ellers så skal vi være slanke.
 • Smale ideal i forhold til hva man mener er å være seksuelt attraktiv
 • Skal helst merke minst mulig til at man er gravid og ha det som man pleier å ha det, både emosjonelt og fysisk.
 • Flere og flere velger keisersnitt fordi de for eksempel er redde for å føde, redd for hvordan man ser ut under fødselen, er redd for ”å gjøre” på seg, skade seg eller lignende.
 • Lite fokus på barnet og det å komme i kontakt med barnet under svangerskapet, svak tilknytning til barnet etter fødsel.
 • Vi skal komme oss raskt etter fødselen, se slanke og veltrimmede ut etc.

Når vi tar avstand fra de naturlige prosessene og i tillegg har unaturlige forventninger, så har det en tendens til å skape mye stress, komplekser og frustrasjon, både i oss og i parforholdet. Dette igjen skaper verken god grobunn for intimitet, nærhet eller seksualitet.

Enorme potensial under og etter svangerskapet

Svangerskapet er egentlig en helt fantastisk tid, hvor vi får mulighet til å kommer mer i kontakt med selve essensen i forhold til det å være kvinne og mann.

Som kvinne er du aldri mer i kontakt med det å være kvinne som når du er gravid. Fra første stund etter unnfangelsen starter kvinnekroppen med å omstille seg. Det som er spennende i denne fasen er å virkelig kunne gi seg hen til det å være gravid, kjenne etter og lytte. Kjenne på alle de endringene som skjer i deg på alle plan. Et helt nytt liv vokser og utvikler seg i kroppen din, og du vil i denne fasen komme i berøring med impulser som er annerledes enn det du er vant til. Under svangerskapet er du mer åpen og intuisjonen din er sterkere og du bør lytte til de impulsene du får. Som mann eller partner kan du også gjøre det samme og kjenne på hvordan du også blir omstilt i denne fasen. Som par kan dere derfor virkelig omfavne det å være gravide og heller se på prosessen som en spennende reise hvor man kan få kontakt med andre sider i seg selv, hverandre og ikke minst med barnet som vokser i magen.

Samliv

Naturlig at seksuallysten går opp og ned under og etter svangerskapet

Pga. alle endringen som skjer i kroppen så er det naturlig at seksuallysten vil variere.

Noen kan få økt sexlyst, andre mindre og for andre kan det gå litt opp og ned under svangerskapet. Alle variasjoner er helt normale. For mange går seksualiteten inn i faste mønstre og spor. Sexen blir mer mekanisk og ikke en måte hvor vi virkelig møter hverandre på, både fysisk og emosjonelt.

Når kroppen, tennings- og lystmønstrene endrer seg, så kan svangerskapet og også i fasen etter, gi en fantastisk mulighet til å utforske seksualiteten på en annen måte. Gå på oppdagelsesreise med hverandre og oppdage at seksualitet kan ha mange uttrykk enn bare det å ha samleie.

Gode nøkler i forhold til å utforske seksualiteten på

En fin måte å hekte seg fra ens forestillinger og mønstre på, kan være å ha fokus på kjærlighet, det å møte hverandre, nytelse og koble sensualitet til det seksuelle.

Den gode seksuelle kjemien kommer når man ønsker å gi noe til sin partner.

Når vi fokuserer på den kjærligheten vi har til hverandre, så vil vi i større grad ha fokus på partneren vår og det å gi, vi blir mer rause og lyttende tilstede. Dette igjen åpner opp for nytelsen, det å nyte og det å dele nytelsen sammen. I denne tilstanden kobles vi mer fra hodene våre.

Tips til tantriske øvelser:

Eye gazing

Sitt overfor hverandre og hold gjerne rundt hverandre. Fokuser på den kjærligheten du har til din partner og kjenn at hjertet ditt åpner seg. Se inn i hverandres øyne og se hverandre inn i øynene fra rundt 5-20 min. Kjenn at du åpner deg opp og ta inn partneren din gjennom øynene.

Dette er en fin øvelse for å virkelig komme i kontakt med din partner og en god øvelse som en innledning til et nært og seksuelt møte med din partner.

Anvende sansene og berøring

Denne øvelsen handler om å slippe tak i forventninger og heller ha fokus på å utforske den seksuelle kommunikasjonen, nytelsen og møtet med din partner.

Her er det ingen fasit, men en god start kan være at du og din partner ligger nakne inntil hverandre og holder rundt hverandre. Ha fokus på å åpne sansene og ta partneren din inn. Kjenn at du er i kontakt med hele deg og hvordan det kjennes ut å være i kontakt med partneren din – hud mot hud.

Møt hverandre på nytt og ta inn luktene, følelsen av huden, stemningen, hjerteslagene, pusten etc. Kjenn på kjærligheten dere har til hverandre og om dere er gravide, kjenn på barnet deres som vokser i magen, et resultat av den kjærligheten dere har til hverandre.

Øvelsen kan slutte her og kan være en fin måte å åpne det sanselige og det nære til hverandre på.

Om det kjennes naturlig så kan man begynne å stryke på hverandre. Kjenn at det er like godt å stryke som det er å bli strøket på. Ha fokus på å nyte. Her er det bare dere og fantasien som setter grenser, vær åpne og følg det som kjennes godt og deilig. Anvende sansene og berøring. Ha et avslappet og gjerne et lekent forhold til det. Oppdag andre erogene soner enn bare kjønnsorganene, eller at dere stimulerer og berører hverandres kjønnsorganer med tilstedeværelse og med fokus på det sanselige og det å nyte.

Gi næring til det som fungerer

En generell god tommelfinger ellers, er å unngå forventningspress og fokuser på det som fungerer.

Hva er en IKYA Doula?

IKYA Doula er en Spesialist-tjeneste i alle prosesser i par og familierelasjoner, fra før unnfangelse og frem til livets slutt.

De jobber med og tilbyr blant annet:

 • Parterapi
 • Familien i alle faser
 • Seksualitet
 • Fruktbarhet
 • Forberedelse til unnfangelse
 • Svangerskap, fødsel og barsel
 • Mann og kvinne i alle livsfaser

Vil du vite mer gå inn på www.ikyaklinikken.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: