Partner etter fødselen

Partner etter fødselen

Etter fødselen skal du og din partner dele det store øyeblikket sammen med babyen.

Hva kan partner vente seg den første tiden etter fødselen og hvilke rolle har partner på barselavdelingen?

Dere har kanskje gått fra en familie på to til tre, eller fra to til enda flere. Selv om dere har opplevd dette øyeblikket før, vil det for mange allikevel være helt spesielt.

Et intenst øyeblikk i livet

De første timene etter en fødsel kan oppleves som et vakuum inne på fødestuen. Fødselen har kanskje tatt dere med på en reise igjennom noen intense, spennende og slitsomme timer.

Nå når babyen ENDELIG har kommet ut til den store verden, kan spenningen i kroppen slippe opp og skuldrene senkes.

Etter at babyen er født kan verden utenfor disse fire veggene kobles litt ut. Nå har dere fullt fokus på den lille krabaten som ligger på mors bryst.

Det er ikke bare dere som er slitne etter en fødsel, babyen er også det. Det skjer utrolig mye inne i den lille kroppen, gjennom fødselsprosessen.

Selv om barnet har vært igjennom noen strevsomme timer, vil babyen være våken de første timene etter fødselen, før babyen sovner for å hente inn ny energi. Nå kan dere oppleve at barnet gråter, åpner øynene, lager lyder eller søker mot mors bryst for å smake på den unike råmelken for første gang.

Dere trenger også tid på å lande litt. Bare se, beundre og holde rundt barnet. Bare kjenn på den myke babyhuden!

Baby

Partner kan knipse noen bilder

Noen vil gjerne ta et par bilder av barnet rett etter fødselen. Det kan partner gjøre. Jordmor eller barnepleier kan også være behjelpelig med dette, bare spør dem.

Kanskje dere vil ha bilde av når partner klipper navlesnoren eller et bilde av dere tre sammen?

Etter at dere har tatt noen bilder, så legg gjerne mobilen eller kamera bort en liten stund. Den første tiden etter fødselen går fort. Det er en dyrebar tid, som øynene må rette oppmerksomheten fullt og helt mot. Nå er ikke tiden inne for å sende meldinger eller ringe til kjente og kjære for å dele den store nyheten, det vil dere få masse tid til etterpå.

Partner kan klippe navlesnoren

Noen minutter etter fødselen kan partner få muligheten til å klippe navlesnoren. Noen gjøre dette med glede, mens andre vil gjerne stå over. Begge deler er helt greit.

Kanskje du har tenkt igjennom om du vil gjøre dette i forkant av fødselen? Det er også lov til å ombestemme seg underveis.

Hvis du vil klippe navlesnoren får du hjelp til dette av jordmor. Det er ikke vondt for babyen når navlesnoren klippes over.

Farogbarn

Sterke følelser og reaksjoner

Det er helt normalt å skjelve litt på hånda etter å ha opplevd en fødsel. En fødsel er en stor opplevelse. Gjennom kroppen din kan det oppstå helt ukontrollerbare følelser og reaksjoner.

Kanskje du gråter litt, blir målløs, imponert, ydmyk, stum eller overrasket over den lille krabaten som nettopp har kommet ut. Tenk at denne lille krabaten er deres og at dere skal ta med han eller henne hjem.

Kanskje dette er en litt uvirkelig eller skummel tanke også?

Inne på fødestuen er det lov å reagere eller vise følelser. Du trenger ikke tenke på at du skal holde tilbake tårene nå.

Hudkontakt med barnet

Etter at barnet har ligget på mors bryst noen timer, får for eksempel mor tilbud om en dusj før dere blir flyttet til barselavdelingen.

Mens mor er i dusjen og får stelt seg litt, kan partner holde barnet. Er barnet urolig nå, kan partner gjerne ha hudkontakt med den lille. Dette kan roe ned barnet.

Barnet liker direkte hudkontakt med sine foreldre. Da får barnet varme fra dere og vil oppleve trygghet.

Forsøk å ha mye hudkontakt med barnet første tiden etter fødselen. Partner kan kle av seg på overkroppen og legge barnet på brystet sitt. Pass på at barnet har et teppe eller dyne over seg også, slik at babyen ikke bli kald.

Visste du at barnet kan kjenne igjen stemmen til partneren også?

Når barnet bodde inne i mors mage, har babyen hørt partners stemme flere ganger gjennom svangerskapet. Stemmen kjenner barnet igjen etter fødselen også. Din kjente stemme vil barnet oppleve som noe trygt og godt.

Familie

Partner kan bo på barselavdelingen

Barseltiden handler mye om mor og barn, men du som partner er også viktig. Noen sykehus tilbyr familierom eller barselhotell, hvor partner kan bo sammen med mor og barn.

Ønsker dere et slikt tilbudet, så undersøk hvilke sykehus som tilbyr dette. Det er fritt sykehusvalg og det betyr at dere står helt fritt til å velge hvilke sykehus dere skal føde på.

Skal partner bo sammen med mor og barn på sykehuset koster dette som regel noen hundre kroner per døgn. Dette betaler dere ved utreise.

Partner får seng og mat på sykehuset. Syns dere maten på sykehuset er kjedelig og ønsker noe annet, kan partner ta med eller kjøpe inn egen mat til dere. Det finnes gjerne en mikrobølgovn hvis dere trenger det, bare spør personalet på avdelingen.

På sykehuset serveres flere måltider. De fleste måltidene består av brødmat med diverse pålegg og i tillegg får dere middag.

Babysover

Første tiden som nybakte foreldre

Bruk de første dagene etter fødselen til å spørre personalet om råd og hjelp. Spør om alt dere er usikre på, fra babystell, bleieskift, mating, amming, påkledning og til hvordan barnet skal sove.

Selv om dere kanskje har lest mye i forkant, så er det helt normalt at det dukker opp mange spørsmål nå når barnet først har kommet.

Det er viktig at partner også er delaktig og stiller spørsmål. Nå har du en fin anledning til å prøve deg frem under veiledning fra personalet, om det skulle være behov for det. På den måten kan partner også bygge opp en trygghet som nybakt far/ partner og vil kanskje bli bedre forberedt til den dagen dere skal reise hjem fra sykehuset.

Det tar også tid for partner å bli komfortabel i den nye situasjonen og kjent med barnet.

Partner kan også avlaste mor de første dagene etter fødselen. Partner kan blant annet ta bleieskift, trille eller bysse på barnet. På den måten kan mor få sove eller hvile seg litt mellom ammeøktene for eksempel.

Du som partner vil være en viktig ressurs for mor.

Partner får også muligheten til å hvile seg, men bor du sammen med mor og barn er det viktig at du er tilstede for dem.

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: