Redd for å føde

Holde hender

Det er kanskje ikke så lett å vite akkurat hva du er redd for når det kommer til fødselen.

Du kan være alt fra litt spent eller redd for det uvisse til å ha sterk fødselsangst.

Du kan grue deg helt fra før du ble gravid, igjennom hele svangerskapet eller den dagen fødselen setter i gang.

Kanskje du er redd for smerten, miste kontrollen eller uvissheten om hvordan fødselen blir?

Kanskje du er redd for å bli mamma? Bekymrer deg for familiesituasjonen, din økonomi eller det store ansvaret?

Kanskje du har hørt, sett eller blitt fortalt noen ubehagelige fødselshistorier fra en venninne, mor eller søster?

Eller kanskje du har opplevd noe vondt fysisk eller psykisk tidligere i livet som blir forsterket under svangerskapet frem mot fødselen.

Her får du flere tips og råd som kanskje kan hjelp deg til en bedre fødselsopplevelse.

strå

Skriv et ønskebrev

Ønskebrevet tar du med deg til fødeavdelingen når du skal føde. Jordmor vil lese igjennom dette å forsøke så langt det lar seg gjøre å imøtekomme dine ønsker. Brevet kan for eksempel inneholde informasjon om hva du trenger for å føle deg trygg og om du ønsker noe spesiell form for smertelindring osv.

Snakk med noen om din redsel for å føde

Ta tema opp med for eksempel jordmoren du går jevnlig til i svangerskapet. Du kan også planlegge fødselen din med en jordmor/ gynekolog på fødestedet ditt. Det er flere sykehus som tilbyr samtale med en jordmor eller gynekolog i forkant av fødselen. Under en slik samtale kan du uttrykke dine tanker og behov, videre vil dere sammen lage en fødselsplan. På den måten kan kanskje fødselen din bli mer forutsigbar og fødestedet har fått muligheten til å bli bedre kjent med deg i forkant av fødselen. Jordmor/ gynekolog jobber hele tiden for at du skal bli fornøyd og godt ivaretatt.

Gå på omvisning på fødestedet ditt

Flere sykehus har organisert omvisning flere ganger i uken. På omvisningen møter du en jordmor eller barnepleier som viser deg rundt på føde- og barselavdelingen. Omvisningen skjer gjerne i grupper og som oftest kan du ha med din partner. Dere får sett hva som skjer når dere kommer inn på fødeavdelingen, sett en fødestue og hvordan barselrommene ser ut. Dette kan være en fin forberedelse til fødselen.

Sett av tid til å ta vare på kroppen din

Tenk gode tanker og stol på at kroppen din kan føde. Lytt til kroppen din og slipp opp kontrollen litt. Vi har ikke kontroll i livet vårt til enhver tid.

Hvil deg regelmessig og fyll opp kroppens lagre med sunn mat/ drikke. Bli bevisst på pusten din. Pusten din kan gjøre deg mer avslappet, konsentrert og fokusert. Med fokus på pusten kan du jobbe med og ikke mot riene. På den måten kan riene bli mer effektive og oppleves mindre smertefulle. En dyp og rolig pust kan også bidra til at barnet i magen får tilført mer oksygen.

Snakk med den du skal ha med deg på fødselen

Personen du skal ha med deg på fødselen kan kanskje bidra med noe som gjør deg trygg?

Det er forskjellig hvilken person du som kvinne ønsker å ha med deg på fødselen. Det kan for eksempel være din partner/ mann/ kjæreste, søster, venninne, doula eller mor. Denne personen skal være en støtte for deg og du må føle deg komfortabel med vedkommende. Det er individuelt hva du ønsker at denne personen skal bidra med, men noen forslag er for eksempel kalde kluter, støttende ord, servere drikke/ mat, massasje, fysisk kontakt, tilstedeværelse, motivator, en ekstra stemme og lignende.

Klem

Vær kritisk til det du hører og leser

Leser du mye på internett eller hører negative fødselshistorier fra andre kan dette forsterke din redsel for å føde.

Internett kan for eksempel inneholde informasjon som ikke er riktig og en venninne eller din mor kan fortelle om sine ”grusomme fødselsopplevelser”.

Snakk heller med en jordmor, delta på et fødselsforberedende kurs eller les på hjemmesider som formidler riktig informasjon. Har du mange spørsmål så skriv dem ned på en lapp å ta denne med deg til for eksempel jordmor som utfører svangerskapskontroll. Jordmor kan svare på flere av dine spørsmål eller hjelpe deg med å få svar.

%d bloggere liker dette: