Litt om fostervann

Gravid, svangerskap og fostervann

I rundt 40 uker, lever barnet i magen i en vannfylt hule.

Lure du på hvor dette vannet egentlig kommer fra, hvor mye fostervann som er i livmoren eller hvordan barnet klarer å puste i vann?

Hvordan puster barnet i magen?

Før jeg ble jordmor, lurte jeg faktisk på hvordan barnet egentlig klarte å puste inni magen. Det var et mysterium dette med pusting og å leve i vann. Og det er kanskje ikke så rart, fordi hvordan et menneske blir skapt er omfattende og finurlig.

Mens barnet bor inni magen er lungene fylt med væske, og barnet får tilført oksygen via navlesnoren. Det vil si at barnet «puster» gjennom navlesnoren. Navlesnoren består av tre blodårer. Den største blodåren tilfører barnet oksygen, mens de to små blodårene frakter bort karbondioksid.

Svangerskap, gravid og fostervann

Navlesnoren er koblet både til barnet og morkaken. Det er i morkaken utvekslingen av blant annet oksygen og karbondioksid skjer. Mor og barn har to separate sirkulasjonssystemer, hvor morkaken fungerer som et «møtested».

Mot slutten av svangerskapet klargjøres lungene til å ta imot luft. Etter at barnet er født, har både navlesnoren og morkaken gjort sin jobb ferdig. I møte med luft, begynner barnet å puste selv og lungene aktiveres. Væsken som var i lungene mens barnet bodde i magen, presses ut og forsvinner. Det skjer mye inni den lille babykroppen, i overgangen fra et liv i vann til et liv i luft.

Ønsker du å lese mer om første tiden etter fødselen? Det finner du HER.

Du kan lese mer om stell av navlesnorstumpen etter fødselen HER.

Myk babyhud og et liv i vann

Du har kanskje opplevd at etter en lang dusj eller et bad, får du ruglete hud på tær og fingre. Da kan man lure på hvorfor barnets hud er så myk og god, etter så lang tid i vann.

Fostervann og baby

Barnets hud klarer seg fint i vann, fordi huden er dekket av et beskyttende fettlag. Dette fettet kalles fosterfett, og mengde fosterfett varierer gjennom fosterlivet. Når barnet blir født, kan barnets hud ha rester av fosterfett på seg. Noen barn blir født med ganske mye fosterfett, mens andre mindre og dette vil variere. Fettet er seigt, med en hvit/ gul farge. Fettet vil trekke inn i barnet hud etter kort tid.

Hvor kommer egentlig fostervannet fra?

Gjennom svangerskapet produseres det nytt fostervann jevnlig, etterhvert som det brukes. Fostervannsmengden vil variere gjennom svangerskapet, alt fra noen hundre milliliter til rundt en liter.  

Fostervannet produseres bla fra fosterets hud, munn, nese, lunger og nyrer (urin). Videre bidrar også fosterhinner og morkaken. Mesteparten av fostervannet kommer fra fosterets urinproduksjon (Salvesen & Tegnander, 2017).

Gravid og fostervann

Hvilke funksjon har fostervannet?

Fostervannet har flere funksjoner under svangerskapet. Fostervannet bidrar til at lunger, mage, tarm, muskler og skjelett utvikles. Det beskytter barnet inni magen, er antibakterielt og fungerer som et «nistelager» med væske og næring. Barnet vil nemlig drikke fostervann og tisse det ut igjen gjennom svangerskapet  (Salvesen & Tegnander, 2017).

Fødselen kan starte ved at «vannet går». Les mer om hvordan fødselen starter HER.

Vil du ha noen tips til hvordan du kan forberede deg til fødselen, trykk HER.

Litteraturliste

Salvesen, K. Å. 2017. 19 Placenta, navlesnor og fostervann. In: Brunstad, A., Tegnander, E, eds. Jordmorboka. Ansvar, funksjon og arbeidsområde. Oslo: Cappelen Akademisk, pp. 247- 256.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: