Trøtt etter amming?

Trøtt etter amming

Amming kan gjøre deg både avslappet og trøtt, men hvorfor skjer dette?

Etter endt ammeøkt faller barnet til ro og du som nybakt mamma, kunne kanskje tenkt deg en liten høneblund selv. Skuldrene senkes, øyelokkene blir tunge og kroppen avslappet.

Kjenner du deg igjen og har du opplevd denne avslappede følelsen etter en ammeøkt?

Har du spørsmål om amming? Kanskje du finner svar på noen av dem HER.

Trøtt etter amming

En «ny sjef» i huset
Som nybakt mamma er mye av fokuset ditt rettet mot den lille. Det som skjer utenfor deres boble, kan vente litt nå. Denne «bobletilværelsen» er helt normalt å oppleve, og du skal forsøke å gi plass til denne tilværelsen. Nå skal du bare ta deg tid til å være mamma og tilstede for minsten.

I denne perioden av livet er det helt greit å glemme eller leve litt i «en tåke». Dagene kan du ta litt som de kommer, i sus og dus.
Det har jo tross alt kommet en «ny sjef» i huset, som en god stund fremover vil styre mye av det som skal skje gjennom dagen.

Trøtt etter amming

Hvorfor blir du trøtt etter amming?
Flere hormoner sirkulerer rundt i kroppen din når du ammer, som feks Prolaktin og Oxytocin.

Prolaktinet bidrar ikke bare til melkeproduksjon, men kan gjøre deg både avslappet og søvnig også. Prolaktin- nivået er høyest om natten, og dette er kanskje ikke helt tilfeldig.

Hormonet bidrar til at du blir trøtt, som igjen kan føre til at du faller til ro eller sovner raskere igjen. Dette er jo hensiktsmessig ved nattamming eller om du våkner av andre grunner.

I tillegg kan det være godt som nybakt mamma å sove små høneblunder på dagtid, mens barnet sover. På den måten kan du hente inn ny energi til våkenetter og andre nødvendige gjøremål som mamma.

Oxytocin er et hormon som assosieres med blant annet kjærlighet. Kjærlighet som oppstår når du feks er forelsket, er sammen med eller nær en du er glad i. Når du er i disse situasjonene har du kanskje kjent på følelser som å være glad, avslappet eller får mer energi? Dette er også gode følelser å ha med seg som nybakt mamma.

Trøtt etter amming

Mye nærkontakt med barnet kan derfor bidra til at kroppen din fylles med Oxytocin, slik at du selv blir mer avslappet og rolig.
I tillegg vil barnet gjennom nærkontakt med sine foreldre, også oppleve økt trygghet. Som igjen kan føre til at barnet blir roligere.

Les mer om barnets kroppsspråk og signaler HER.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: