Vi snakker litt om livmorhalsen

Livmorhalsen

Når vi snakker om fødsel vil livmorhalsen være med i samtalen. Vi må ikke bare snakke om denne mormunnsåpningen, livmorhalsen er også viktig.

Ordet livmorhals, halsen til livmoren, som sitter på underside av livmoren, og er taket i skjeden. Den er rundt 3- 4 cm lang og bidrar til at åpningen inn til livmoren blir trang, tilnærmet lukket.

I den trange åpningen inn til livmoren dannes den såkalte slimproppen i svangerskapet. Slimproppen dannes fra blant annet slimet i skjeden.

Slimproppen skal bidra til å beskytte det voksende barnet inne i livmoren mot bakterier, som kan komme inn via skjeden. Når det nærmer deg fødsel vil livmorhalsen begynne å endre seg. Den gjør seg klar til fødselen.

Livmorhalsen blir mykere, kortere og etter hvert vil den begynne å åpne seg gradvis. Denne prosessen tar tid, gjerne flere dager.

Slimproppen

FOTO: Privat (C)

Når livmorhalsen gjør seg klar til fødsel kan slimproppen falle ut. Slimproppen kan falle ut flere dager før selve fødselen. Selv om slimproppen har falt ut, vil barnet fortsatt være godt beskyttet inne i livmoren. Barnet er omkranset av den flotte fostersekken, som vil skape et lukket og trygt miljø rundt barnet.

Finner du for eksempel slimproppen i do eller trusa, trenger ikke dette bety at fødselen er i gang helt enda. Du trenger også rier- sterke, regelmessige og gode rier.

Modning av livmorhalsen kan som nevnt tidligere ta flere dager. Derfor gir vi ikke slimproppen så mye oppmerksomhet eller anerkjenner den alene som et tegn på at fødselen er i gang.

Selvfølgelig, er du tidlig i svangerskapet og slimproppen går, kan dette være et tegn på for tidlig fødsel og du skal ta kontakt med sykehuset.

Noen vil se slimproppen, mens andre merker ikke noe til denne. Den kan komme som en samlet porsjon eller litt og litt.

Slimproppen er en slimete klump og størrelsen vil variere, men er kanskje på størrelse med en drue eller litt større. Kommer slimproppen i små porsjoner, som seigt slim, er det gjerne ikke så enkelt å skille den fra for eksempel utflod.

Slimproppen inneholder, som ordet sier: slim, den kan være litt grå, grønn og lys gul i fargen, i tillegg kan det være blodspor i den også.

Ballong

Bare tenk hvor store endringer kroppen din skal igjennom før den blir klar for å føde barnet. Noen kvinner merker mye til disse kroppslige endringene og forberedelsene, mens andre merker ikke noe særlig til dem før fødselen er i gang for fullt.

Hvordan din kropp vil forberede seg til fødselen, om du merker noe til forberedelsene og når eventuelt forberedelsene starter er veldig individuelt. Derfor er det jo ikke så rart at man kan bli litt usikker og har mange spørsmål når man nærmer seg fødselen.

Kynnere er livmormuskelens måte å trene seg opp mot fødselen og da spesielt riearbeidet. Når livmoren har kynnere skjer det noe med livmormusklene og musklene blir forberedt på hvordan de skal utføre rier. Kynnere får muskelcellene i livmoren til å snakke sammen. På den måten kan de koordinere seg bedre når riene starter. Musklene må legge en slagplan, slik at de samarbeider og koordinerer seg godt, slik at barnet blir rotert på riktig måte og dyttet nedover fødselskanalen. Så ja, dette er også en forberedelse kroppen din gjør til fødselen.

Normal kynneaktivitet vil ikke påvirke livmorhalsen din, mens rier vil påvirke livmorhalsen.

Livmorhalsen har i utgangspunktet en konsistens som en nesetipp. Kjenner du på nesetippen din, er den ganske fast og litt hard. Når kroppen din begynner å forberede seg til fødselen blir livmorhalsen mykere og mykere. Den kan bli så myk som smør.

Tenk på den store forandringen!

Ta utgangspunkt i neseboret ditt, det er begrenset hvor mye du kan utvide det. Neseboret er litt hard og fast i sin konsistens. Det samme gjelder livmorhalsen din, men ved hjelp av blant annet hormoner og trykket nedover fra barnet i livmoren, som følge av kontraksjoner, omgjøres konsistensen dramatisk. Når du tenker på den store forandringen livmorhalsen din skal igjennom, så får vi kanskje en litt større forståelse for at den trenger tid.

Tiden det tar for at livmorhalsen skal bli kortere og at mormunnen skal åpne seg til fire centimeter, kaller vi fødselens latensfase. Denne fasen kan ta timer eller dager, og oppleves utmattende om du har hatt uregelmessige rier, mye smerter og søvnløse netter over flere dager.

MEN, da skal du tenke på livmorhalsen din og hvilke store forandringer som har skjedd med den gjennom latensfasen.

Livmorhalsen

FOTO: Privat (C)

Kommer du på fødeavdelingen, blir undersøkt og er «kun» åpen 3 cm, tross flere timer med rier og smerter…….

Da tenker nok mange at de har kommet kort i fødselen og blir kanskje litt motløse. Du har kanskje hatt en eller flere søvnløse netter og fått i deg lite næring. Det eneste du ønsker deg nå er at barnet skal bli født eller at noen kan fortelle deg når barnet vil komme ut til den store verden, så du har noe konkret å forholde deg til.

Mange har og vil oppleve denne situasjonen, men da skal du heller forsøke å tenke at du faktisk har kommet ganske langt. Det har skjedd mye i kroppen din gjennom disse timene med rier og smerter.

Hvor lang tid kroppen din bruker på å modne livmorhalsen er individuelt fra kvinne til kvinne. Kroppen din har sin egen takt og under denne fasen kan det være lurt å veksle mellom hvile og bevegelse, samt få i deg næringsrik mat og væske.

Du kan lese mer om ulike smertelindringsmetoder som du kan forsøke hjemme HER.

Når fødselen nærmer seg eller er i gang er det naturlig at man blir veldig opptatt av mormunnsåpningen. Mormunnen vil gå fra lukket til å bli åpen 10 centimeter før barnet blir født. Antall centimeters åpning er kanskje for mange lett å forholde seg til, det er et konkret tall som gir en beskrivelse av hvor i fødselsforløpet du befinner deg.

Men, ved siden av mormunnsåpningen er også beskrivelsene av livmorhalsen viktig. Når man er opptatt av mormunnsåpning blir kanskje ikke livmorhalsen vektlagt så mye når fødselen står for dør. Beskrivelsen av livmorhalsen kan kanskje også være vanskeligere å forstå, da den ikke beskrives med konkrete tall eller målbare størrelser.

Når kroppen din begynner å klargjøre seg til fødselen blir du kanskje utålmodig og forventer utrolig mye av egen kropp. Det ligger mange forberedelser bak denne mormunnsåpningen.

Når du leser dette innlegget og lærer litt mer om livmorhalsen, kanskje du kan bli litt mer motivert når du kommer inn på fødeavdelingen og mormunnen ”kun” er 3 cm, men livmorhalsen har klargjort seg mye til fødselen?

En fødsel har mange aspekter og faktorer som skal spille på lag for at barnet skal bli født, ikke kun en mormunn som skal åpne seg til ti centimeter.

I takt med at livmorhalsen blir mykere, blir den også kortere, helt til den blir flat og tynn som papir. Hvis du hører jordmoren snakke om skjededel, så er dette lengden på livmorhalsen din. Skjededelen omtales i centimeter, som for eksempel to cm skjededel.

Så livmorhalsen kan omtales i antall centimeter som beskriver lengden, så blir den flat og papirtynn, også begynner den å åpne seg. Når livmorhalsen får en åpning, da snakker vi om mormunnsåpningen.

Hos førstegangsfødende blir gjerne livmorhalsen flat før den begynner å åpne seg, mens hos flergangsfødende kan forkortingen og åpningen skje samtidig.

Du har kanskje hørt om eller opplevd at fødsel nummer to eller tre går raskere en fødsel nummer en?

Hos flergangsfødende har kroppen gjort dette før og er litt mer effektiv. Hos flergangsfødende kan til og med livmorhalsen være åpen et par centimeter før fødselen setter i gang for fullt. Det er en del av livmorhalsens modningsprosess og det er helt normalt.

Du kan lese mer om hva du skal pakke i fødebaggen HER.

Gravid

Under latensfasen kan livmorhalsen oppleves øm og det kan være smertefullt å bli vaginalundersøkt. Det kan være smertefullt å bli vaginalundersøkt særlig i tidlig fase av fødselen.

Når vi tenker over det, er det kanskje ikke så rart at livmorhalsen blir øm. Den forandrer konsistens, tøyes og strekkes over lang tid.

Under prosessen hvor livmorhalsen klargjør seg til fødselen og mormunnen åpner seg kan du også oppleve kvalme og noen kaster opp. Dette er ikke unormalt.

Du kan bli kvalm og kaste opp flere ganger under fødselen. Dette er normalt, men selvfølgelig veldig ubehagelig og en ekstra påkjenning oppi riearbeidet.

Du vil naturligvis få redusert matlyst under fødselen og store måltider vil være vanskelig å få i seg. Spis og drikk regelmessig, da helst små mengder med mat og drikke underveis, gjerne velg noe energirikt.

Livmoren din trenger næring under fødselen for å opprettholde et godt riearbeid. Riearbeidet er energikrevende, det kan kanskje sammenliknes med et maratonløp og under et langt maratonløp trenger kroppen påfyll.

Partneren din kan for eksempel ha som arbeidsoppgave å tilby deg mat og drikke underveis. Dette er en viktig jobb.

Du kan lese mer om tips til partner under fødselen HER.

Når livmorhalsen din klargjør seg til fødsel skiller kroppen din ut hormoner. Du har kanskje hørt om hormonet prostaglandin? Dette er et hormon som bidrar i den omfattende og tidkrevende prosessen, slik at livmorhalsen modnes og endres.

Lese

Så har vi noe som kalles ”stripping” eller hinneløsning.

Når jordmor eller lege utfører ”stripping” eller hinneløsning betyr dette at livmorhalsen blir tøyd litt. En finger kan også føres mellom øvre del av livmorhalsen og fosterhinnen, derav navnet hinneløsning. Hinnen løsnes fra øvre del av livmorhalsen. Dette gjøres under en vaginalundersøkelse.

Det man ønsker å oppnå gjennom ”stripping” eller hinneløsning er at kroppen skal skille ut fødselshormoner, som for eksempel prostaglandiner, som bidrar til at livmorhalsen modnes.

Etter «stripping» eller hinneløsning kan riene begynner sakte men sikkert, mens andre kan oppleve at det kun fører til maserier eller at ingenting skjer.

”Stripping” eller hinneløsning kan utføres nærme, på eller etter termin. Om denne prosedyren skal utføres blir vurdert av jordmor eller lege.

Blir fødselen din for eksempel igangsatt brukes legemidler med syntetisk fremstilt prostaglandiner for å modne livmorhalsen din og at riene skal starte.

Du kan lese mer om ulike ord og uttrykk som brukes i forbindelse med fødselen HER.

Morogbarn

Etter fødselen tilbakedannes livmorhalsen. Livmorhalsen lukker seg raskt etter at barnet og morkaken er født. Men det tar gjerne flere uker før livmorhalsen har lukket seg fullstendig, blitt lang igjen og at vevet har fått tilbake sin opprinnelige struktur.

Du har kanskje hørt om at det er viktig å ikke bade i offentlige bassenger eller ha samleie uten kondom frem til renselsen er over?

Dette handler ikke bare om renslighet, at renselse kan oppleves litt ubehagelig eller risikoen for å bli gravid igjen. Det dreier seg også om å forebygge infeksjon.

Inne i livmoren din er det et sår fra området hvor morkaken satt. Så lenge du har renselse har ikke dette såret grodd helt igjen. Skjeden din vil være er en dør inn for bakterier utenifra. Bakterier fra for eksempel offentlige basseng eller partner, vil være ukjente bakterier for kroppen din. For mange av disse bakteriene kan gi deg infeksjon, om de for eksempel slår seg til ro i såret hvor morkaken var plassert.

Etter fødselen kan også livmorhalsen henge litt ned i skjeden før den gradvis trekkes seg opp til normal posisjon. Dette er helt normalt.

Du kan lese mer om den første tiden etter fødselen HER.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: